Παρασκευή 12 Ιουνίου 2020

Από το ηλεκτρονικό, στο «αόρατο» εισιτήριο του ΟΑΣΑΣε νέα εποχή εισέρχονται οι αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας τους επόμενους μήνες, θέτοντας σταδιακά σε εφαρμογή ανέπαφες πληρωμές με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες, όπως ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης, μιλώντας στο Οικονομικών Φόρουμ των Δελφών για την αναδιαμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό των αστικών συγκοινωνιών.

«Σύντομα θα δούμε νέες υπηρεσίες στον ΟΑΣΑ, όπως η πληρωμή του εισιτηρίου των μέσων μεταφοράς με debitcard- χρεωστική κάρτα» είπε ο κ. Κεφαλογιάννης, επισημαίνοντας πως πέρα από τη διευκόλυνση των μετακινήσεων των επιβατών, «είναι και μια υπηρεσία που θα βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις όπως αυτή με τον κορωνοϊό, να αποφύγουμε τη χρήση μετρητών. Εργαζόμαστε σε αυτή την κατεύθυνση, για να μπει η Αθήνα στο κλειστό κλαμπ των ευρωπαϊκών πόλεων που δίνουν αυτή τη δυνατότητα». Με τη νέα αυτή υπηρεσία, ο επιβάτης αντί να αγοράζει το χάρτινο εισιτήριο, θα µπορεί να πληρώσει για µία διαδρομή µε ανέπαφη κάρτα στις πύλες εισόδου ή µε smartphone σε ένα τερματικό πληρωμής που θα είναι εγκατεστημένο μέσα στα λεωφορεία. Μετά το καλοκαίρι αναμένεται να τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή η παραπάνω δυνατότητα, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΑ Νίκος Αθανασόπουλος. Πρώτο μέσο που θα υποδεχθεί τη δυνατότητα ανέπαφων πληρωμών είναι οι λεωφορειακές γραμμές προς το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» και στόχος είναι η επέκτασή του μέτρου στη συνέχεια και στα υπόλοιπα μέσα.


Εκείνο που χρειάζεται είναι να επιλυθούν οι τεχνικές πτυχές του προγράμματος το οποίο θα έρθει να «κουμπώσει» µε το ηλεκτρονικό εισιτήριο, που αποτελεί το πρώτο µεγάλο βήµα στην ψηφιακή εποχή που έκανε ο Οργανισμός πριν από τρία χρόνια, όπως επεσήμανε στην ίδια εκδήλωση ο κ. Αθανασόπουλος.

Από την πιλοτική λειτουργία των ανέπαφων πληρωμών θα εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με τη διείσδυση της εξειδικευμένης αυτής μορφής πληρωμών στο επιβατικό κοινό αλλά και το μερίδιο της αγοράς που μπορεί να κερδίσει εις βάρος των συμβατικών πληρωμών. Στα πρόσθετα οφέλη που έχουν ήδη συνυπολογιστεί είναι και το κέρδος από τον περιορισμό της χρήσης του χαρτιού και των καρτών. Και αυτό γιατί ο επιβάτης, αντί να αγοράζει χάρτινο εισιτήριο, θα µπορεί να πληρώσει για µία διαδρομή µε ανέπαφη κάρτα στις πύλες εισόδου ή µε smartphone σε ένα τερματικό πληρωµής, που θα είναι εγκατεστημένο µέσα στα λεωφορεία.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου