Τρίτη 28 Απριλίου 2020

ΚΚΕ: Μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες και των επιβατών

Να παρθούν ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες και των επιβατών ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη και Διαμάντω Μανωλάκου με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τους υπουργούς Μεταφορών και Εργασίας.

Αναλυτικά αναφέρουν: 
«Ενώ η πανδημία του κορονοϊού βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, τα μέτρα που λαμβάνονται από εργοδοσία και κυβέρνηση για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων, αλλά και των επιβατών σε όλο το δίκτυο των Αστικών Συγκοινωνιών είναι κοροϊδία, έχουν αντίθετα αποτελέσματα, μεγαλώνουν τους κινδύνους για τους εργαζόμενους και τους επιβάτες.

Η κυβέρνηση έχει σοβαρές ευθύνες, γιατί πρόσφατα η διοίκηση της ΟΣΥ, λειτουργώντας στη λογική κόστους - κέρδους, πρόσθεσε στις εκατοντάδες οχήματα που βρίσκονται εκτός συγκοινωνιακού έργου δεκάδες ακόμα, για μείωση του κόστους λειτουργίας, καταθέτοντας τις πινακίδες στο υπουργείο. 

Μόνο στο αμαξοστάσιο του Ρέντη κατατέθηκαν οι πινακίδες 22 επιπλέον οχημάτων, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο τον αριθμό των ακινητοποιημένων οχημάτων.

Το μέτρο για αραίωση των δρομολογίων έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται μεγαλύτερος συνωστισμός και να γίνονται τα μέσα μαζικής μεταφοράς εστία ταχείας εξάπλωσης του ιού, θέτοντας ευθέως σε κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων και των επιβατών, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει την εντατικοποίηση της εργασίας επιφέροντας πρόσθετη καταπόνηση της σωματικής και ψυχικής υγείας των εργαζομένων.

Με ευθύνη της κυβέρνησης δεν έχει παρθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο πρόληψης και προστασίας για τους εργαζόμενους. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι:
  • Δεν έχουν γίνει τεστ για τη διάγνωση του κορονοϊού στους εργαζόμενους και δεν υπάρχουν γιατροί Εργασίας και υποδομές στα αμαξοστάσια για την εξέταση των εργαζομένων.
  • Δεν υπάρχει ανεξάρτητος χώρος με ξεχωριστή καμπίνα για την προστασία των οδηγών σε λεωφορεία και τρόλλεϋ.
  • Δεν γίνεται απολύμανση του οχήματος πριν την αλλαγή βάρδιας οδηγού/μηχανοδηγού και πριν την παραλαβή οχήματος/βαγονιού για συντήρηση από το τεχνικό προσωπικό.
  • Στο συγκοινωνιακό δίκτυο και τις κτιριακές υποδομές, όπως και πριν την πανδημία, οι χώροι αναμονής και οι τουαλέτες συνεχίζουν να αποτελούν εστίες μόλυνσης, αφού είτε δεν έχουν νερό (γραμμές 608, 826, 838, 914, 866) είτε δεν καθαρίζονται τακτικά (Δουκίσσης Πλακεντίας).
  • Σοβαρό πρόβλημα διαπιστώνεται στη διαχείριση των αδειών ειδικού σκοπού και των αδειών εργαζομένων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
Τα μόνα "μέτρα" που πήρε η εργοδοσία κάτω από την πίεση των εργαζομένων, εξαντλούνται στην κατάργηση της εισόδου από την μπροστινή πόρτα και στην καθυστερημένη παροχή και σε μικρές ποσότητες αντισηπτικών, γαντιών και μασκών.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για:
  • Πύκνωση δρομολογίων, ειδικά στις ώρες αιχμής, σε όλα τα μέσα (ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ). Αυτή είναι η λύση για την αποφυγή του συνωστισμού των επιβατών σε οχήματα και στάσεις και όχι η αραίωσή τους.
  • Προσλήψεις άμεσα ιατρών Εργασίας και στελέχωση όλων των υποδομών σε όλα τα Α/Σ.
  • Απολύμανση των οχημάτων πριν από κάθε βάρδια και καθημερινή απολύμανση όλων των εγκαταστάσεων σε ΟΣΥ - ΣΤΑΣΥ.
  • Πλήρη απομόνωση του χώρου των οδηγών.
  • Επισκευή τώρα όλων των οχημάτων και αγορά νέων.
  • Μείωση των ωρών εργασίας σε 4 ώρες χωρίς καμία μισθολογική - ασφαλιστική μεταβολή, ώστε να μειώνεται ο κίνδυνος έκθεσης των εργαζομένων, η σωματική και ψυχολογική καταπόνησή τους.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Δωρεάν μετακίνηση σε εργαζόμενους που έχουν απολυθεί ή έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας τους ή έχουν εξαναγκαστεί σε εκ περιτροπής εργασία.
  • Να καταργηθούν όλες απαράδεκτες απαγορεύσεις στη συνδικαλιστική δράση, όπως το άρθρο 12 της ΠΝΠ, που βάζει σε περιορισμό τις πολιτικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες και ανοίγει ξανά το δρόμο για επιτάξεις και κήρυξη πολιτικής επιστράτευσης σε εργαζόμενους που διεκδικούν». 


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου