Πέμπτη 9 Απριλίου 2020

ΚΤΕΛ με 5% των δρομολογίων τους

Συνθήκες… ακινησίας επικρατούν στις μεταφορές σε όλη τη χώρα, οι οποίες ακόμη και κατά την περίοδο του Πάσχα θα συνεχίσουν να διέπονται από σοβαρούς περιορισμούς. 

Οι επαγγελματίες του χώρου κάνουν λόγο για απόλυτη καταστροφή, ενώ η επιβολή περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις έχει οδηγήσει σε πρωτοφανή συρρίκνωση του συγκοινωνιακού έργου, το οποίο θα έπρεπε να βρίσκεται στο απόγειό του, καθώς πλησιάζει το Πάσχα.

Ειδικότερα ως προς τα ΚΤΕΛ, που αποτελούν ένα βασικό μέσο μετακίνησης για μεγάλη μερίδα κατοίκων της πρωτεύουσας που ταξίδευαν το Πάσχα προς τους τόπους καταγωγής τους, η κατάσταση είναι δραματική. 

Πλέον υπάρχουν προορισμοί που δεν συνδέονται καθόλου με την Αθήνα, ενώ τα δρομολόγια που εκτελούνται έχουν συρρικνωθεί. 

Αυτή την περίοδο θα ξεκινούσε η αύξηση της ζήτησης για μετακινήσεις, η οποία θα έπρεπε από το προσεχές Σαββατοκύριακο -οπότε και θα έκλειναν τα σχολεία εάν λειτουργούσαν- να ανεβαίνει μέρα με τη μέρα, αυξάνοντας αντιστοίχως τα δρομολόγια. 

Υπό κανονικές συνθήκες κάθε ημέρα θα έπρεπε να ενισχύονται τα δρομολόγια των ΚΤΕΛ προς την Περιφέρεια της χώρας με την κορύφωση να σημειώνεται κάθε χρόνο κατά τη Μ. Πέμπτη και τη Μ. Παρασκευή. 

Είναι ενδεικτικό ότι αυτές τις ημέρες πέρυσι εκτελούνταν 230 δρομολόγια ημερησίως από τα ΚΤΕΛ του σταθμού Κηφισού, ενώ σήμερα αυτά μετά βίας αγγίζουν τα 12, που αναλογεί στο 5% του συνόλου των δρομολογίων. 

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον πρόεδρο της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Αυτοκινητιστών Υπεραστικών Συγκοινωνιών κ. Σοφοκλή Φάτσιο, κατά τη Μ. Πέμπτη και Μ. Παρασκευή τα δρομολόγια εκτοξεύονταν στα 600 ημερησίως. Για φέτος, όμως, αναμένεται να παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα των 12 δρομολογίων ημερησίως.

Προορισμοί όπως τα Ιωάννινα, η Καλαμάτα και η Πάτρα εξυπηρετούνται με μόλις ένα δρομολόγιο την ημέρα, ενώ η ανταπόκριση μεταξύ Αθήνας και Κοζάνης είναι διαθέσιμη μόλις τρεις φορές την εβδομάδα. 

Αντιστοίχως, προορισμοί όπως οι Σέρρες, η Καβάλα και η Έδεσσα υποδέχονται λεωφορεία των ΚΤΕΛ μόλις δύο φορές την εβδομάδα. 

Από την άλλη, η μετακίνηση προς Πέλλα, Καστοριά, Βέροια και Βόνιτσα για παράδειγμα, δεν είναι εφικτή απευθείας με ΚΤΕΛ, καθώς δεν εκτελείται κανένα δρομολόγιο προς αυτούς τους προορισμούς από την Αθήνα. 

Χωρίς δρομολόγια τα Σαββατοκύριακα παραμένει η Καρδίτσα, η οποία συνδέεται με την πρωτεύουσα μόνο μία φορά την ημέρα μεταξύ Δευτέρας και Παρασκευής, ενώ εκτός πασχαλινής περιόδου εκτελούνταν 7 δρομολόγια ημερησίως.

Η μεταφορά δεμάτων 
Μπορεί κάποια στιγμή να παρατηρήθηκε μεταφορά μεγάλου αριθμού δεμάτων από την Περιφέρεια προς την πρωτεύουσα, ωστόσο με τον καιρό περιορίστηκαν και αυτά. Όπως εξηγεί ο κ. Φάτσιος, «δεν θα πραγματοποιηθούν δρομολόγια μόνο για τη μεταφορά δεμάτων».

Τους τρεις πρώτους μήνες του 2019 τα ΚΤΕΛ του Κηφισού κατέγραψαν εισπράξεις που έφτασαν τα 19 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος κατά τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο αυτές μετά βίας άγγιξαν τα 8 εκατ. ευρώ. 

Εκπρόσωποι του κλάδου έχουν ζητήσει ήδη συνδρομή από τα υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών προκειμένου να «καλύψουμε τα έξοδά μας και να μπορέσουμε να πληρώσουμε τους εργαζομένους μας», εξηγεί ο κ. Φάτσιος.

Στις σιδηροδρομικές μεταφορές η κατάσταση είναι εξίσου αποκαρδιωτική, καθώς από επτά δρομολόγια την ημέρα τώρα εκτελείται ένα μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης, το οποίο μάλιστα έχει περιορισμένη κατά 50% χωρητικότητα. 

Η επιβατική κίνηση σε αυτό το δρομολόγιο μετά βίας αγγίζει το 15%. Σε αντίστοιχη περίοδο Πάσχα τα δρομολόγια θα παρέμεναν επτά, ωστόσο θα ενισχυόταν η χωρητικότητα των τρένων με πρόσθετα βαγόνια. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου