Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020

Λεωφορεία στην ΟΣΥ μέσω leasing, μέχρι την αγορά νέων

Σε μέση λύση καταλήγει το υπουργείο Υποδομών ως προς το πρόβλημα των ελλείψεων στις αστικές συγκοινωνίες, μέχρι την ολοκλήρωση του διαγωνισμού που θα προσφέρει σε ΟΑΣΑ και ΟΑΣΘ καινούργια οχήματα. 

Το ενδεχόμενο να προχωρήσει η εταιρεία ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες) στην απόκτηση λεωφορείων μέσω leasing άφησε ανοικτό ο υπουργός Υποδομών Κ. Καραμανλής αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα ότι ο πολυαναμενόμενος διαγωνισμός για την προμήθεια οχημάτων θα προκηρυχθεί σε τρεις μήνες. 

Στόχος είναι τα πρώτα οχήματα να ενταχθούν στον στόλο των ΟΣΥ μέσα στον επόμενο 1,5 χρόνο. «Είναι γερασμένος ο στόλος των λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ξεπερνάμε τα 15 με 16 χρόνια μέσος όρος. Πρέπει να κάνουμε έναν διεθνή διαγωνισμό και σε τρεις μήνες αυτός ο διαγωνισμός θα είναι έτοιμος. Καινούργια λεωφορεία, ηλεκτροκίνητα, υβριδικά CNG, θα έχουμε μέσα στο επόμενο 18μηνο», τόνισε σε τηλεοπτική συνέντευξη ο κ. Καραμανλής.

Υποστήριξε ότι τα επόμενα τρία χρόνια θα έχουν αποσυρθεί περισσότερα από 800 λεωφορεία, ενώ αποκάλυψε ότι ο διαγωνισμός για την προμήθεια νέων οχημάτων θα αφορά έως 800 λεωφορεία. Μέχρι όμως τότε, για την άρτια εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού εξετάζεται το ενδεχόμενο προμήθειας οχημάτων μέσω leasing, γεγονός το οποίο δεν αποκλείεται να προκαλέσει την αντίδραση των συνδικαλιστών. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Υποδομών προγραμματίζει τη διάθεση περίπου 500 εκατ. ευρώ για τη νέα προμήθεια στις αστικές συγκοινωνίες. Ο νέος διαγωνισμός θα δίνει έμφαση στην προμήθεια πράσινων ηλεκτρικών λεωφορείων τα οποία επιδοτούνται και από ευρωπαϊκούς πόρους. Από την ΕΤΕπ η προμήθεια των ηλεκτρικών λεωφορείων επιδοτείται με πολύ χαμηλά επιτόκια. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι με τον νέο διαγωνισμό ο ΟΑΣΑ θα προμηθευτεί έως 800 αστικά λεωφορεία (εκ των οποίων τα 2/3 θα κατευθυνθούν στις ΟΣΥ) και τα υπόλοιπα στη Θεσσαλονίκη (ΟΑΣΘ).

Ο προγραμματισμός θέλει τα οχήματα να φθάνουν σταδιακά με προτεραιότητα στα θερμικά και στη συνέχεια τα ηλεκτρικά. Ως προς τη φόρτιση των ηλεκτρικών, αυτή θα γίνεται στα αμαξοστάσια και αυτό, γιατί το μήκος της διαδρομής στα περισσότερα δρομολόγια είναι μικρό, εξαλείφοντας την ανάγκη ενδιάμεσης φόρτισης. 

Στόχος είναι η χρηματοδότηση του διαγωνισμού να προέρχεται από κονδύλια ΕΣΠΑ, ΠΔΕ και την ΕΤΕπ. «Στην Αθήνα, έχουμε ψηφίσει τροπολογία η οποία πλέον επιτρέπει το leasing, έτσι ώστε, μέχρι να πάρουμε τα καινούργια λεωφορεία, ο ΟΑΣΑ να έχει τη δυνατότητα να κάνει leasing. 

Αλλά εγώ δεν θέλω να κρυφτώ πίσω από το δάχτυλό μου και έχω να σας πω ότι αυτή η κατάσταση θα πάρει αρκετό καιρό και τεράστια προσπάθεια να διορθωθεί», αποκάλυψε ο κ. Καραμανλής. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου