Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2019

Αλλαγές στις συγκοινωνίες και ιδιώτες από την... πίσω πόρτα

Καλύτερες υπηρεσίες για τους περίπου 610 χιλιάδες πολίτες της πρωτεύουσας, που μετακινούνται σε καθημερινή βάση με τις δημόσιες συγκοινωνίες, υπόσχεται ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών (ΟΑΣΑ), μέσα από το Γενικό Σχέδιο Μεταφορών Αττικής που εκπονείται και, όπως ανακοινώθηκε χθες, θα είναι έτοιμο τον Φεβρουάριο.

Η αναγκαία αναδιάταξη των δρομολογίων, εκτός από παρεμβάσεις σε μετρό, Ηλεκτρικό, τραμ, λεωφορεία και τρόλλεϋ, περιλαμβάνει σχέδια για προαστιακό και ΚΤΕΛ, για Ι.Χ. και ποδήλατα...

Περιλαμβάνει, επίσης, ένα μεγάλο «άνοιγμα» σε ιδιώτες, στο όνομα της «καλύτερης εξυπηρέτησης» των επιβατών, αλλά και διόδια πόλης, που είχαν μελετηθεί πριν από την οικονομική κρίση και τα επαναφέρουν ορισμένοι συγκοινωνιολόγοι ως λύση στην επανεμφάνιση του μποτιλιαρίσματος σε κεντρικούς οδικούς άξονες. 

Επανέρχονται επίσης τα σενάρια για διαμόρφωση της τιμής του εισιτηρίου ανάλογα με τη διαδρομή του επιβάτη.

Ραχοκοκαλιά του νέου συγκοινωνιακού χάρτη, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», θα είναι η γραμμή του Ηλεκτρικού και κυρίως το δίκτυο του μετρό, το οποίο στις αρχές του 2020 προβλέπεται να αποκτήσει άλλους τρεις σταθμούς (Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός και Νίκαια), τους πρώτους στην επέκταση προς τον Πειραιά. 

Θα επιλεγούν σταθμοί των μέσων σταθερής τροχιάς στους οποίους θα «κουμπώνουν» λεωφορειακές γραμμές που θα εξυπηρετούν τις γύρω περιοχές και θα εξασφαλίζουν μεγαλύτερη αξιοπιστία στα δρομολόγια.

Προβλέπεται να διατηρηθούν οι περισσότερες γραμμές κορμού, που θα λειτουργούν συμπληρωματικά με τα μέσα σταθερής τροχιάς, στα οποία περιλαμβάνεται και το περιορισμένο δίκτυο του τραμ.

Στο κέντρο της πρωτεύουσας, όπως ορίζεται από τον γνωστό δακτύλιο, θα κινούνται μόνον ηλεκτροκίνητα λεωφορεία.

Οι προωθούμενες αλλαγές στην αρχιτεκτονική των συγκοινωνιών συνοδεύονται ωστόσο από πληροφορίες για διπλή... επέλαση ιδιωτικών εταιρειών.

Ιδιώτες και ΚΤΕΛ 
Η πρώτη, μέσα από τον ιδιωτικοποιημένο προαστιακό, που θα ενταχθεί στο δίκτυο των συγκοινωνιών της Αττικής, με πύκνωση δρομολογίων και προσθήκη νέων σταθμών στη διαδρομή Πειραιάς - Αχαρνές - Αεροδρόμιο, σε συνδυασμό με την πλήρη ένταξή του στο ηλεκτρονικό εισιτήριο.

Η δεύτερη και μεγαλύτερη αλλαγή αφορά τα ΚΤΕΛ Αττικής, που φαίνεται ότι δεν θα μεταφέρουν τις αφετηρίες τους στα όρια του μεγάλου δακτυλίου, όπως προβλέπει υπουργική απόφαση της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, που δεν εφαρμόστηκε. 

Υπάρχει πρόταση να μπουν σε γραμμές κορμού, αξιοποιώντας τα σχέδια για ζωνικό σύστημα τιμολόγησης, που μπορεί να λειτουργήσει μέσα από το ηλεκτρονικό εισιτήριο.

Θα συνδυαστούν με την κατάργηση δρομολογίων των μπλε λεωφορείων σε εκτός Λεκανοπεδίου περιοχές, όπως τα Μεσόγεια, η Ανάβυσσος και το Λαύριο. Εξυπηρετούνται σήμερα και από τα ΚΤΕΛ, αλλά με υψηλότερες τιμές εισιτηρίων.

Τα σενάρια για είσοδο ιδιωτών στις αστικές συγκοινωνίες της πρωτεύουσας έρχονται σε περίοδο που βελτιώνονται τα έσοδά τους, λόγω της εφαρμογής του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Το πρώτο εξάμηνο του 2019, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΣΑ, οι πωλήσεις εισιτηρίων είχαν διψήφια αύξηση και διαμορφώθηκαν στο 18%, με εξαίρεση τον Απρίλιο. Το 1% των επιβατών είναι άνεργοι και ΑμεΑ, που κινούνται με τη χρήση ειδικής κάρτας που παρέχεται δωρεάν από τα μέσα του 2016.

Θετική ήταν η συμβολή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και στις Οδικές Συγκοινωνίες (ΟΣΥ), παρόλο που είναι δύσκολος ο έλεγχος σε λεωφορεία και τρόλλεϋ. 

Το 2018, με βάση τα τελευταία οικονομικά στοιχεία, ύστερα από πέντε χρόνια μικρής πτώσης, κατέγραψε σημαντική άνοδο, ύψους 14,3%. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου