Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019

Σημαντικές αλλαγές στο Νόμο Σπίρτζη για τον ΟΑΣΘ, φέρνει η κυβέρνηση

Μετά την αλλαγή διοίκησης στον ΟΑΣΘ η κυβέρνηση ετοιμάζει αλλαγές και στο νομικό πλαίσιο το οποίο διέπει τη λειτουργία του. 

Πρόκειται για τον νόμο 4482/2017 τον οποίο είχε φέρει στη Βουλή ο τέως υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης και με τον οποίο έγινε η κρατικοποίηση του Οργανισμού. 

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, έχει ήδη δοθεί εντολή σε δύο νομικούς να επεξεργαστούν και να υποβάλλουν συγκεκριμένες προτάσεις για στοχευμένες τροποποιήσεις του νόμου οι οποίες θεωρούνται από την κυβέρνηση αναγκαίες προκειμένου να επιλυθούν εκκρεμή ζητήματα, αλλά και για να λυθούν τα χέρια της νέας διοίκησης του ΟΑΣΘ ώστε να προχωρήσει στις αναγκαίες κινήσεις για την ανασύνταξη του Οργανισμού.

Οι αλλαγές δεν θα θίγουν βεβαίως τον κεντρικό πυρήνα του ν.4482, δηλαδή την κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ. 

Ωστόσο, ορισμένες από τις πρόνοιες του νόμου δεν είχαν προχωρήσει όπως προέβλεπε το ίδιο το νομικό πλαίσιο με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί αδιέξοδο όσον αφορά ορισμένες πτυχές της λειτουργίας του Οργανισμού. 

Για παράδειγμα, ο ν.4482 προβλέπει ότι ως τις 3 Δεκεμβρίου 2019 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση του ΟΑΣΘ και το σύνολο της περιουσίας του καθώς και το προσωπικό του, να περιέλθουν αμέσως μετά στην εταιρεία Αστικές Συγκοινωνίες Θεσσαλονίκης (ΑΣΥΘ).

Ωστόσο, ούτε η ΑΣΥΘ έχει συσταθεί, όπως προέβλεπε ο νόμος, ενώ παράλληλα, η διοίκηση του ΟΑΣΘ δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να προγραμματίσει και να υλοποιήσει τίποτε πέραν της 3ης Δεκεμβρίου. 

«Δεν μπορούμε να υπογράψουμε καμία σύμβαση με κανέναν, ακόμη και για την παραμικρή προμήθεια πέρα από αυτήν την ημερομηνία κι αυτό δημιουργεί πλέον ασφυκτικό πλαίσιο» επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΘ Γιώργος Σπανός. 

Αναφέρει ενδεικτικά πως «φανταστείτε ότι δεν μπορούμε ούτε καν να εκδώσουμε κάρτες πολλαπλών διαδρομών, με ισχύ πέρα από την 3η Δεκεμβρίου».

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή μία από τις παρεμβάσεις στο ν.4482 θα είναι η παράταση στο καθεστώς της εκκαθάρισης εν λειτουργία, πέραν της 3ης Δεκεμβρίου, για άγνωστο, προς το παρόν, χρονικό διάστημα. Επίσης, στις προθέσεις του υπουργείου δεν περιλαμβάνεται προς ώρας η σύσταση της ΑΣΥΘ.

Πέραν αυτής της σημαντικής παρέμβασης η οποία θα λύσει σε μεγάλο βαθμό τα χέρια της νέας διοίκησης, θα γίνουν παράλληλα και άλλες ουσιαστικές παρεμβάσεις όπως για παράδειγμα, θα δίνεται η δυνατότητα στον ΟΑΣΘ να προμηθεύεται μεταχειρισμένα λεωφορεία, κάτι το οποίο απαγορεύεται σήμερα από τον κανονισμό λειτουργίας του Οργανισμού.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την ίδια πηγή, έχει σημειωθεί πρόοδος στις συζητήσεις του υπουργείου με το ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης για την υπογραφή της νέας σύμβασης σχετικά με την εκχώρηση των γραμμών της υπαίθρου από τον ΟΑΣΘ στο ΚΤΕΛ. 

Τις ημέρες αυτές οι επιτελείς του υπουργείου προετοιμάζουν σχέδιο σύμβασης προκειμένου να σταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον αναγκαίο προσυμβατικό έλεγχο ώστε στη συνέχεια να πέσουν και οι υπογραφές.

Στόχος του υπουργείου είναι από την πρώτη του νέου έτους ο ΟΑΣΘ να περιοριστεί αποκλειστικά και μόνον στις γραμμές εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος, συν αυτές οι οποίες πηγαίνουν προς αεροδρόμιο, Επανωμή και Νέα Μηχανιώνα και όλες οι υπόλοιπες να εκτελούνται από το ΚΤΕΛ.

ΠΗΓΗ


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου