Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019

Θεσσαλονίκη: Σε νέους μπελάδες ο ΟΑΣΘ - Νομικό «οπλοστάσιο» εργαζομένων

Νέο επεισόδιο στο θρίλερ της ανάθεσης 25 γραμμών του ΟΑΣΘ στα ΚΤΕΛ, καθώς οι εργαζόμενοι έχουν πλέον στα χέρια τους γνωμοδότηση έγκριτων νομικών που κρίνει την μεταβίβαση ως αντίθετη στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο, καθώς όπως υπογραμμίζουν οι νομικοί θα έπρεπε να έχει προηγηθεί διαγωνισμός και όχι απευθείας ανάθεση.

Μάλιστα, οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ βασιζόμενοι στη γνωμοδότηση των νομικών συμβούλων, έστειλαν τη Δευτέρα επιστολή προς το υπουργείο Υποδομών τα νομικά τους επιχειρήματα για να ακυρωθεί όχι μόνο η νέα σύμβαση για παραχώρηση 25 δρομολογίων προς τα ΚΤΕΛ, αλλά και των 6 δρομολογίων που είχαν εκχωρηθεί τον προηγούμενο Μάιο.

«Η γνωμοδότηση των νομικών συμβούλων είναι καταπέλτης, είναι κόλαφος για όσους σχεδιάζουν την παραχώρηση δρομολογίων ΟΑΣΘ στα ΚΤΕΛ», σχολιάζει στο TyposThes ο πρόεδρος των εργαζομένων ΟΑΣΘ, Δημήτρης Τσερμενίδης. 

«Έχουμε πλέον τα νομικά μέσα να διεκδικήσουμε είτε μέσα από παρέμβαση στο Ελεγκτικό Συνέδριο, είτε μέσω του Συμβουλίου της Επικρατείας, την ακύρωση αυτού του σχεδίου, καθώς ξέρουμε ότι και αυτή που δρομολογείται τώρα αλλά και η προηγούμενη σύμβαση παραχώρηση δρομολογίων στα ΚΤΕΛ στις αρχές του χρόνου, είναι παράνομη», εξηγεί και συμπληρώνει ότι οι εργαζόμενοι θα κάνουν ότι χρειαστεί για να εμποδιστεί το ξεπούλημα της δημόσιας υπηρεσίας, το οποίο έχει αρχίσει από την προηγούμενη κυβέρνηση και συγκεκριμένα από τον πρώην υπουργό Χρήστο Σπίρτζη.

Χρυσόγονος: Αντίθετη με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο η απευθείας ανάθεση 
Το γνωμοδοτικό σημείωμα φέρει την υπογραφή των νομικών και καθηγητών της νομικής σχολής του ΑΠΘ, του Κώστα Χρυσόγονου και του Ιώαννη Κουκιάδη. 

Μέσα στις σελίδες του γνωμοδοτικού σημειώματος περιέχονται όλα τα νομικά επιχειρήματα για τη ματαίωση της παραχώρησης δρομολογίων από το ΚΤΕΛ στον ΟΑΣΘ.

«Το βασικότερο σημείο που πρέπει να συγκρατήσουμε είναι ότι η απευθείας ανάθεση είναι αντίθετη με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, εφόσον υπάρχουν σαφείς περιορισμοί που αναφέρουν ότι πρέπει να γίνει πρώτα ο διαγωνισμός για την παραχώρηση των δρομολογίων», εξηγεί ο Κώστας Χρυσόγονος, πρώην ευρωβουλευτής στο TyposThes. 

Μάλιστα, ο κ. Χρυσόγονος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει στο μέλλον και προσφυγή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

«Από την πρώτη ανάθεση των έξι δρομολογίων το Μάιο και αυτές που σχεδιάζονται σήμερα, δεν συντρέχουν οι λόγοι που σύμφωνα με τον σχετικό ευρωπαϊκό κανονισμό δικαιολογούν την απευθείας ανάθεση μιας τέτοιας σύμβασης», συμπληρώνει ο κ. Χρυσόγονος, σχολιάζοντας ότι μόνο αν υπάρχει κάποια έκτακτη ανάγκη ή τιμή και η έκταση σε χλμ της σύμβασης είναι σχετικά μικρή. 

Σύμφωνα με τους δύο καθηγητές, στην προκειμένου περίπτωση δεν συντρέχει καμία από τις δύο ανωτέρω προϋποθέσεις. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου