Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019

Από το νέο έτος η διάνοιξη της Σιδηροδρομικής Σήραγγας Σεπολίων

Από το νέο έτος θα ξεκινήσει, όπως όλα δείχνουν, η διάνοιξη της Σήραγγας Σεπολίων, το σημαντικότερο σιδηροδρομικό έργο αυτή την εποχή στην Αττική. 

Το έργο αναφέρθηκε και από τον Υπουργό Υποδομών, Κώστα Καραμανλή, στην παρουσίαση των νέων διοικήσεων ΟΣΕ-ΕΡΓΟΣΕ, λέγοντας ότι είναι στις προτεραιότητες του

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ypodomes.com συνολικά έχει γίνει μία κατάληψη εργοταξιακού χώρου και αυτή την εποχή γίνονται κάποιες προκαταρκτικές εργασίες για την παράκαμψη των δικτύων.

Πάντως όπως επισημαίνεται, μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί η γραμμή καθόδου, μιας και ζητήθηκε να ολοκληρωθεί η τουριστική περίοδος. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η γραμμή πρόκειται να παραδοθεί στην ανάδοχο κοινοπραξία (ΙΝΤΡΑΚΑΤ-ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΑ ΕΡΓΑ) τον Οκτώβριο για να ξεκινήσουν τα σχετικά έργα.

Παράταση 8 μηνών 
Αν και το έργο υπεγράφη τον περασμένο Νοέμβριο, λίγα έχουν γίνει μέχρι σήμερα, λόγω της ιδιαιτερότητας των έργων και της ανάγκης να μείνει διπλή η γραμμή. Ήδη έχει εγκριθεί παράταση 8 μηνών στο σχετικό χρονοδιάγραμμα του έργου.

Με την υπόθεση ότι η γραμμή θα δοθεί, θα χρειαστούν περίπου 2,5 μήνες, προκειμένου να αμφιδρομηθεί η γραμμή ανόδου και να εξυπηρετεί και τις δύο κατευθύνσεις. 

Με το νέο έτος θα μπορέσει να αναπτυχθεί πλήρως το εργοτάξιο και αφού έχει ολοκληρωθεί το έργο παράκαμψης των δικτύων ΟΚΩ, να ξεκινήσει η διάνοιξη της πρώτης (από τις δύο) διπλής σήραγγας.

Η μεγάλη πρόκληση κατά την περίοδο κατασκευής, θα είναι η λειτουργία της μονής γραμμής που θα πρέπει να εξυπηρετεί όλα τα τρένα από όλες τις κατευθύνσεις. Στην πλήρη ανάπτυξη του εργοταξίου εκτιμάται ότι θα εργάζονται πάνω από 300 άτομα.

Δυο χρόνια περίπου η στένωση του διαδρόμου 
Η μέθοδος που θα χρησιμοποιηθεί είναι το cover&cut. Αυτό σημαίνει ότι θα κατασκευαστεί η πλάκα οροφής και η κατασκευή θα συνεχίσει υπόγεια προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η όχληση. 

Η διάρκεια κατασκευής του πρώτου διαδρόμου θα περιλαμβάνει δύο γραμμές και εκτιμάται ότι θα διαρκέσει περίπου δύο χρόνια και διαθέσιμη θα είναι η μία γραμμή.

Με την ολοκλήρωση της κατασκευής και της εγκατάστασης των Η/Μ συστημάτων (σηματοδότηση, ηλεκτροκίνηση, ETCS) θα παραδοθεί στον ΟΣΕ προκειμένου να αποκατασταθεί η κίνηση και στις δύο γραμμές. Αυτό αν δεν έχουμε καθυστερήσεις θα μπορεί να γίνει περίπου στα τέλη του 2021.

Στη συνέχεια θα διακοπεί η κυκλοφορία της επίγειας ανατολικής γραμμής αλλά χωρίς πλέον να επηρεάζει την κίνηση των τρένων και θα αρχίσει να σκάβεται ο ανατολικός διάδρομος, μία δεύτερη σήραγγα με επίσης δύο γραμμές.

Με την παράταση που δόθηκε η ολοκλήρωση του έργου μεταφέρεται για το τέλος του 2023. Στην τελική του μορφή η ανατολική σήραγγα θα εξυπηρετεί μόνο προαστιακά τρένα και η δυτική τα υπεραστικά.

Συνολικά 2,36χλμ τετραπλής γραμμής θα γίνει ανισόπεδο εκ των οποίων 1.910 μέτρα υπόγειο. 

Το τμήμα βόρεια του σταθμού της Αθήνας γίνεται πλήρως ανισόπεδο και με 4 γραμμές μέχρι το ΣΚΑ προκειμένου να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες. 

Αντίθετα το τμήμα Αθήνα - Πειραιάς παραμένει με ισόπεδες διαβάσεις σε καίρια σημεία (Λεύκα, Ρέντης, Ταύρος).

Οι σημερινές γραμμές θα μετατραπούν σε ένα συνεχόμενο γραμμικό πάρκο και οι ισόπεδες διαβάσεις θα πάψουν επιτέλους να είναι επικίνδυνες και κάποιες φορές θανατηφόρες. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου