Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019

Το τζάμπα παγιώθηκε...

Δεν πάει άλλο με την απάτη από το πλήθος των τζαμπατζήδων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. 

Η στήλη έχει ασχοληθεί κατ’ επανάληψη με την αθλιότητα της συχνής εικόνας να περνάει ένας νομοταγής το εισιτήριό του (ή την κάρτα του) από το μηχάνημα εισόδου στο μετρό και πίσω του στα επόμενα τρία δευτερόλεπτα να γλιστράνε βιαστικά άλλοι τέσσερις - πέντε, δυστυχώς και μεγάλοι άνθρωποι. 

Το έζησα χθες όταν βγήκα τσεκάροντας την κάρτα μου στο Μέγαρο Μουσικής και πίσω μου ουρά τεσσάρων τζαμπατζήδων με έκανε να νιώσω ηλίθιος. Μετά από λίγο μπήκα με τσεκάρισμα μετεπιβίβασης στο τρόλλεϋ για Γηροκομείο και μαζί μου καμιά δεκαριά επιβάτες όλων των ηλικιών και…φυλών! Οι εννέα από αυτούς το ίδιο βιολί. Έσπευσαν να προλάβουν τις ελάχιστες κενές θέσεις και από ναύλα καμία κίνηση.

Φοβάμαι πως ο ΟΑΣΑ με αυτήν την παγιωμένη φάμπρικα αλητείας σε βάρος του χάνει κάποια εκατομμύρια ετησίως. Και ότι αυτήν την απώλεια θα κληθούν να τη ρεφάρουν -με πιθανές αυξήσεις της τιμής των εισιτηρίων- οι ανόητοι νομοταγείς πελάτες. Που σημαίνει ότι σε αυτήν την περίπτωση, πάλι όσοι σκανάρουν την κάρτα τους θα κληθούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη.

Μια μικρή απορία: οι έχοντες την ευθύνη του κοντρόλ στις εισόδους των σταθμών του μετρό, γιατί αποφάσισαν τη λύση του αστείου ανοίγματος με πλαστικό πορτάκι και δεν επιχείρησαν κάτι πολύ λογικό (που έχουν εφαρμόσει οι... κουτόφραγκοι στο Παρίσι). 

Να τοποθετήσουν τουρνικέ μέσω του οποίου θα πέρναγε ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ επιβάτης. Και μάλιστα με πρόβλεψη ενός μεγάλου βεληνεκούς, ώστε να μη «σκαλώνει» κάποιος υπέρβαρος (και προκύπτουν προβλήματα τραυματισμού). 

Έτσι όπως έχουν τα πράγματα, ένα 30 έως 50% θα συνεχίσει να μην πληρώνει. Όσο για τον πλήρη έλεγχο; Η εταιρεία μάλλον θα χρειαζόταν άλλους τόσους όσους διαθέτει υπαλλήλους για να ελέγχουν την ντροπή. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου