Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018

Η Alstom οριστικά ανάδοχος, για την προμήθεια των νέων συρμών του Τραμ της Αθήνας

Χρειάστηκε να περιμένουμε σχεδόν 5 χρόνια από τότε που έγινε η πρώτη προσπάθεια προμήθειας νέας γενιάς Τραμ στην Αθήνα, όμως τώρα πάμε για το happy end. 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ypodomes.com πριν από λίγο ανοίχθηκε στα γραφεία της εταιρείας η προσφορά της Alstom που ήταν άλλωστε η μόνη που είχε προχωρήσει στο σχετικό διαγωνισμό. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο Γαλλικός Πολυεθνικός Όμιλος προσέφερε τιμή περίπου στα 55 εκατ. €, ενώ κρίνεται πολύ ικανοποιητική από την Αττικό Μετρό και γίνεται επίσημα ο ανάδοχος - προμηθευτής για τα νέα οχήματα του Τραμ της Αθήνας.

Λίγες μέρες νωρίτερα είχε ολοκληρωθεί και το δικαστικό μέρος της υπόθεσης του διαγωνισμού στο ΣτΕ καθώς απορρίφθησαν οι σχετικές προσφυγές. 

Τώρα πλέον ανοίγει ο δρόμος για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού και την υπογραφή της σύμβασης κάπου μέσα στην Άνοιξη. Να θυμίσουμε ότι ο αρχικός προϋπολογισμός για τα Τραμ ήταν 64,25 εκατ. €. 

Η διάρκεια της σύμβασης έχει διάρκεια 940 μέρες (περίπου 31 μήνες). Φορέας Υλοποίησης του έργου είναι η Αττικό Μετρό ενώ η χρηματοδότηση προέρχεται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και το Ε.Π.ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ.

Τα βήματα είναι τα αναμενόμενα: έλεγχος των εγγράφων, αποστολή της σύμβασης στο Ελεγκτικό Συνέδριο, ενημέρωση της Βουλής των Ελλήνων και μετά ενεργοποίηση της. Να θυμίσουμε ότι εκτός από την Alstom στον διαγωνισμό της 22ης Μαΐου συμμετείχαν η Τσέχικη Skoda και η Κορεάτικη Hyundai Rotem.

Τα 25 νέα Τραμ είναι απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του δικτύου που επεκτείνεται από το 2018 κατά 5,4 χλμ στο κέντρο και το λιμάνι του Πειραιά ενώ θα συμβάλει και στη βελτίωση της καθημερινής απόδοσης των δρομολογίων. 

Πρόκειται για τη δεύτερη γενιά συρμών Τραμ που θα ενταχθούν στο δίκτυο της Αθήνας και θα περιλαμβάνουν όλες τις τεχνικές βελτιώσεις που έχουν προκύψει από το 2004 όταν και ήλθε η πρώτη γενιά από την Ιταλία και την Ansaldobreda. 

Τα πρώτα νέας γενιάς Τραμ αναμένεται να κάνουν την εμφάνιση τους στους δρόμους της Αθήνας προς το τέλος του 2019 και να ολοκληρωθεί η προμήθεια τους μέσα στο 2020.

ΠΗΓΗ: ypodomes.com


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

TWITTER