Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

Επέκταση Μετρό Θεσσαλονίκης: Σε χρόνο ρεκόρ ο Μετροπόντικας έφτασε στο σταθμό "Καλαμαριά"

Με ρυθμούς ρεκόρ συνεχίζεται την διάνοιξη της Σήραγγας της Γραμμής Καλαμαριάς. Πριν από λίγο ο πρώτος από τους 2 Μετροπόντικες, η "Έλλη" διάνοιξε τα τελευταία μέτρα και εισήλθε στην ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ, τον 4ο κατά σειρά σταθμό της γραμμής.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου της Αττικό Μετρό, Γιάννη Μυλόπουλου, έχει ήδη διανοιχθεί το 55% των σηράγγων της γραμμής και στις αρχές του έτους θα φτάσει στον 5ο και τελευταίο σταθμό ΝΟΜΑΡΧΙΑ. Μετά θα απομένουν περίπου 1.000 μέτρα για φτάσει και να "κουμπώσει" στον σταθμό ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ, από όπου θα διακλαδώνεται η γραμμή της Καλαμαριάς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πλήρης διάνοιξη θα έχει επιτευχθεί μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι, μήνες νωρίτερα από την αρχική πρόβλεψη μιας και το υπέδαφος δεν παρουσιάζει προβλήματα. Θα είναι η γρηγορότερη διάνοιξη Σήραγγας σε έργο Μετρό μιας και τα σχεδόν 5χλμ θα έχουν διανοιχθεί σε χρόνο περίπου 12 μήνων!

Ο δεύτερος Μετροπόντικας "Φρίξος" βρίσκεται χρονικά πίσω κατά 1-1,5 μήνα για λόγους ασφαλείας. Επίσης έγινε γνωστό ότι ξεκίνησε η τοποθέτηση των γραμμών (επιδομή) από το Αμαξοστάσιο της Πυλαίας. Οι πρώτοι συρμοί αναμένεται να φτάσουν προς το τέλος του επόμενου έτους για να ξεκινήσουν τα δοκιμαστικά δρομολόγια στη βασική γραμμή και εκείνη της Καλαμαριάς.

Σημειωτέον, ότι η λειτουργία των 2 γραμμών θα διαφέρει από εκείνη της Αθήνας μιας και οι σταθμοί από το ΝΕΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ μέχρι τον ΠΑΤΡΙΚΙΟ θα μοιράζονται (θα είναι κοινοί) και στις 2 γραμμές και από τα τρένα θα διακλαδώνονται είτε προς τη Νέα Ελβετία είτε προς τη Μίκρα.

Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι για να λειτουργήσουν οι 5 σταθμοί της Γραμμής Καλαμαριάς (ΝΟΜΑΡΧΙΑ, ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ, ΑΡΕΤΣΟΥ, ΝΕΑ ΚΡΗΝΗ, ΜΙΚΡΑ) απαιτούνται διαγωνισμοί για την προμήθεια συρμών, σηματοδότησης και Η/Μ συστημάτων, που δρομολογούνται για το 2018 προκειμένου το 2021 να είναι όλα έτοιμα για την εκκίνηση των πρώτων εμπορικών δρομολογίων. Λίγο νωρίτερα, στο τέλος του 2020 αναμένεται να μπει σε λειτουργία το πρώτο τμήμα της βασικής γραμμής από το ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙ μέχρι τη ΝΕΑ ΕΛΒΕΤΙΑ.

ΠΗΓΗ: ypodomes.com


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου