Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017

Χρ. Σπίρτζης: Θα κλείσουμε τα δωμάτια των πλαστών καρτών και εισιτηρίων

Θετική, κατά πλειοψηφία, ήταν η διατύπωση γνώμης της Επιτροπής Ακροάσεων της Βουλής για τον προτεινόμενο, από το υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη, για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της «Οδικές Συγκοινωνίες ΑΕ», Γιώργο Γλυκό.

Όπως αναφέρει σε τηλεγράφημά του το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Επιτροπή συνεδρίασε νωρίτερα σήμερα και κατά τη διαδικασία που προηγήθηκε, ο κ. Σπίρτζης ενημέρωσε τους βουλευτές ότι, εκτός από την προετοιμασία της υποδομής που απαιτεί η υλοποίηση του συστήματος ηλεκτρονικού εισιτηρίου, προετοιμάζεται ο ανασχεδιασμός των δρομολογίων των λεωφορείων και μελετάται το είδος των λεωφορείων για το μέλλον, καθώς με τις επεκτάσεις του μετρό, δεν χρειάζονται πλέον μεγάλα λεωφορεία αλλά μικρότερα με βάση τις ανάγκες του επιβατικού κοινού.

Μεγάλη αναφορά έκανε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών στο ζήτημα των ηλεκτρονικών εισιτηρίων, για να υπογραμμίσει ότι σήμερα το φαινόμενο των πλαστών καρτών και εισιτηρίων είναι πρόβλημα με απώλειες μεγαλύτερες στα έσοδα, από αυτές του φαινομένου της εισιτηριοδαφυγής.

Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να πάνε στα κέντρα έκδοσης ηλεκτρονικών καρτών για μια και μόνη φορά που θα χρειαστεί να σπεύσουν για την έκδοση ηλεκτρονικής κάρτας, σε αντίθεση με την μέχρι σήμερα πρακτική που υποχρέωνε τους πολίτες να σπεύδουν κάθε μήνα στα εκδοτήρια για τις συμβατικές τους κάρτες.

Ταυτόχρονα, ήταν κατηγορηματικός ότι η ηλεκτρονική κάρτα δεν παραβιάζει κατά κανένα τρόπο τα προσωπικά δεδομένα, κοινώς δεν οδηγεί σε “φακέλωμα” των πολιτών, καθώς έχει προηγηθεί στενή και λεπτομερειακή συνεργασία με τη Αρχή Προστασία Προσωπικών Δεδομένων.

«Δεν καταγράφεται και δεν παρακολουθείται πουθενά ποιος πολίτης, με ποια κάρτα, ανεβαίνει σε ποιον σταθμό ή ποιο μέσο χρησιμοποιεί ή πότε και που κατεβαίνει» ανέφερε χαρακτηριστικά, για να υπογραμμίσει πως είναι τόσο αυστηρό το πλαίσιο και το software που κανείς δεν μπορεί να παρακολουθήσει.

Ο κ. Σπίρτζης προανήγγειλε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα είναι έτοιμος να ενημερώσει τη Βουλή και τους πολίτες για το εύρος της δραστηριότητας του κυκλώματος με τα πλαστά εισιτήρια και τις πλαστές κάρτες, διατυπώνοντας σαφείς αιχμές για τους λόγους που επί σειρά ετών έμενε κολλημένος ο διαγωνισμός για το ηλεκτρονικό εισιτήριο.

Στο σημείο αυτό ο υπουργός έκανε ειδική μνεία και στην έρευνα των εισαγγελικών Αρχών για τα πλαστά εισιτήρια στη ΣΤΑΣΥ, πιθανολογώντας σφόδρα ότι η υπόθεση ακουμπάει την ΟΣΥ. Αναφέρθηκε δε και στην εξάρθρωση κυκλώματος και τη σύλληψη εργοστασίου που τύπωνε πλαστά εισιτήρια.

Όσο για τις αντιδράσεις εργαζομένων, είπε ότι δεν θα υπάρξει ανοχή σε όσους θέλουν να συνεχίσει η έκδοση πλαστών εισιτηρίων και καρτών, επισημαίνοντας ότι για τους υπαλλήλους που αρνούνται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να κάνουν τη δουλειά τους «υπάρχει ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας και υπάρχουν οι πρόνοιες του πειθαρχικού δικαίου».

Καταλόγισε επίσης πολιτικές ευθύνες για το γεγονός ότι δεν προχώρησε ο διαγωνισμός για το ηλεκτρονικό εισιτήριο, σημειώνοντας ότι ο σημερινός γενικός διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας, ως πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΣΤΑΣΥ, αν και είχε εκθέσεις στη ΣΤΑΣΥ για το πώς πρέπει να προχωρήσει, δεν είχε για αρκετά χρόνια ανταποκριθεί στις εισηγήσεις.

Ο κ. Σπίρτζης ρωτήθηκε από τον Χρ. Σταϊκούρα για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Οργανισμού. «Από τα 120 εκατ. ληξιπρόθεσμα το 2015, το 2016 μειώθηκαν στα 55 εκατ. και σήμερα είναι στα 12,7 εκατ.» είπε ο κ. Σπίρτζης.



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου