Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

Νέα επίθεση σε εργαζόμενους και επιβάτες σηματοδοτεί ο νόμος για τον ΟΑΣΘ

Μειώσεις μισθών στους εργαζόμενους, εντατικοποίηση, ανάθεση τμημάτων σε εργολαβικά συνεργεία, αλλά και νέες αυξήσεις στα εισιτήρια για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα φέρνει ο νέος νόμος της κυβέρνησης για τον ΟΑΣΘ. 

Τα παραπάνω αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

«Στη θέση του ιδιωτικού μονοπωλίου του παλιού ΟΑΣΘ, ιδρύονται 2 νέες κρατικές ανώνυμες εταιρείες οι οποίες θα λειτουργούν όπως και κάθε άλλη επιχείρηση στον καπιταλισμό, με βασικό κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος και με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια σε βάρος των συμφερόντων των εργαζομένων, σε βάρος των αναγκών των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων της Θεσσαλονίκης. 

Παράλληλα, το κράτος μπαίνει μπροστά, ανοίγει την αγορά και σε άλλους "παίκτες", εγχώριους και ξένους, που μπορούν να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς, καθορίζει τους κανόνες και "ίσους" όρους ανταγωνισμού, με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία που υιοθετεί. 

Το κράτος δεν γίνεται ιδιοκτήτης, παρά μόνο πρόσκαιρα, για να οργανώσει το παιχνίδι, να λειτουργήσει ως τροχονόμος των ιδιωτικών συμφερόντων.

Το μάρμαρο θα το πληρώσουν οι εργαζόμενοι των δύο αυτών εταιρειών. Η ένταξή τους στο ενιαίο μισθολόγιο θα επιφέρει άμεσα μειώσεις μισθών από 15% έως 50%, ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας που έχει ο καθένας. 

Οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ θα πρέπει να γνωρίζουν επίσης ότι τους περιμένουν κι άλλα βάσανα, πέρα από τις περικοπές των μισθών. Οι εργασιακές σχέσεις, η εντατικοποίηση θα χειροτερέψουν. Θα επεκταθεί παραπέρα η ανάθεση τμημάτων σε εργολάβους, όπως είναι, για παράδειγμα, η φύλαξη, η καθαριότητα, η συντήρηση, ο έλεγχος του κομίστρου. 

Κυρίως, όμως, το μάρμαρο θα πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα της πόλης. Οι εξελίξεις στην αστική συγκοινωνία σηματοδοτούν νέο ξεζούμισμα του μεροκαματιάρη, του χαμηλόμισθου εργαζόμενου, του ανέργου της Θεσσαλονίκης, με νέες αυξήσεις στα εισιτήρια και με αυστηρότερους ελέγχους. 

Στόχος του νέου ρυθμιστικού πλαισίου είναι να συνεχιστεί η λειτουργία των αστικών συγκοινωνιών στη Θεσσαλονίκη με λιγότερα χρήματα από τον προϋπολογισμό, να μειωθεί δηλαδή η επιχορήγηση.

Το δίλημμα "ιδιωτικός ή δημόσιος συγκοινωνιακός φορέας", μέσα σε αυτά τα πλαίσια οργάνωσης της οικονομίας, είναι ένα ψευτοδίλημμα. Γιατί και στις δύο περιπτώσεις αυτός που πληρώνει τη "νύφη" είναι οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα.

Ο δημόσιος φορέας της Αθήνας είναι αυτός που μείωσε τους μισθούς των εργαζομένων κατά 40%. Οι εργαζόμενοι του δημόσιου ΟΑΣΑ είδαν τις συνθήκες εργασίας να χειροτερεύουν και την εντατικοποίηση της δουλειάς τους να χτυπάει κόκκινο. 

Δημόσιος είναι ο φορέας που δεν προσλαμβάνει οδηγούς - τεχνίτες, που διέλυσε τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, με αποτέλεσμα να βγαίνουν στην Αθήνα λιγότερα από τα μισά οχήματα λόγω βλαβών που δεν επιδιορθώνονται, αφού υπάρχει έλλειψη προσωπικού και ανταλλακτικών. 

Το προσωπικό σε όλο το σύστημα των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας έχει μειωθεί. Ο δημόσιος ΟΑΣΑ είναι που ανέβασε το εισιτήριο στα 1,40 ευρώ κι όλο ανεβαίνει.

Η λειτουργία του κρατικοδίαιτου ιδιωτικού ΟΑΣΘ όλα αυτά τα εξήντα χρόνια είναι ο καθρέφτης του καπιταλιστικού συστήματος με όλη του τη σαπίλα. 

Τα δρομολόγια, στο όνομα της μείωσης του κόστους, αραίωσαν, τα εισιτήρια έγιναν ακριβά και τα πρόστιμα πέφτουν βροχή στους ανέργους και στους φτωχούς επιβάτες και όλα αυτά τα φαινόμενα εντείνονται και πολλαπλασιάζονται με την καπιταλιστική κρίση.

Η λειτουργία των συγκοινωνιών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, από τη μια, και η προσπάθεια της κυβέρνησης να φορτώσει την καπιταλιστική κρίση στους εργαζόμενους και στο λαό, από την άλλη, είναι αυτά που συνθλίβουν τη σύγχρονη λαϊκή ανάγκη για φθηνές, ασφαλείς συγκοινωνίες, όπου θα εργάζονται εργαζόμενοι με πλήρη δικαιώματα.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, πρέπει να δυναμώσει η πάλη των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες, συνολικά των εργατών και των υπόλοιπων λαϊκών στρωμάτων, ενάντια σε αυτούς που μας κάνουν τη ζωή μαύρη. Δεν πρέπει να τους αφήνουμε σε χλωρό κλαρί. Να νιώθουν καθημερινά την ανάσα του εργατικού και γενικότερα του λαϊκού κινήματος.

Μόνο η οργάνωση και η μαζική πάλη των εργαζομένων μπορεί να επιβάλει μείωση της τιμής του εισιτηρίου, με δωρεάν μετακίνηση των εργαζομένων από και προς τη δουλειά τους. 
  • Να μετακινούνται δωρεάν όλη τη μέρα οι άνεργοι, οι φοιτητές, οι σπουδαστές, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, οι χαμηλοσυνταξιούχοι. 
  • Να γίνουν προσλήψεις προσωπικού με πλήρη δικαιώματα. 
  • Να μην προχωρήσει νέα μείωση των μισθών των εργαζομένων. 
  • Να αυξηθούν τα λεωφορεία, να πυκνώσουν τα δρομολόγια και, κυρίως, προς τις λαϊκές συνοικίες. 
  • Και μάλιστα, να φύγουν οι εργολάβοι από την αστική συγκοινωνία.
Το ΚΚΕ δεν είναι ούτε με τον ιδιωτικό ούτε με τον κρατικό καπιταλιστικό συγκοινωνιακό φορέα που προτείνει σήμερα η κυβέρνηση. Κι αυτό, γιατί έχει τη δική του πρόταση για τις αστικές συγκοινωνίες: 

Συγκοινωνίες ασφαλείς, φθηνές για τα λαϊκά στρώματα, με πλήρη δικαιώματα για τους εργαζόμενους, πρόταση που ικανοποιεί τις συνδυασμένες λαϊκές ανάγκες». 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου