Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Μήνυση Ελληνική ανθρωπιστικής οργάνωσης, κατά οδηγών της ΟΣΥ, για άρνηση μεταφοράς προσφύγων

Μήνυση για περιστατικά άρνησης οδηγών της ΟΣΥ, να μεταφέρουν πρόσφυγες του Σκαραμαγκά κατέθεσε η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Η ΕΛ.Ε.Δ.Α. κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά για τα επανειλημμένα περιστατικά άρνησης οδηγών λεωφορείων των Οδικών Συγκοινωνιών (ΟΣΥ ΑΕ) που υπάγονται στον ΟΑΣΑ, να παραλάβουν και να μεταφέρουν, ως οφείλουν, αναγνωρισμένους πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, «παραβιάζοντας την αρχή της ίσης μεταχείρισης και με προφανές το ρατσιστικό κίνητρο, καθώς στα συγκεκριμένα πρόσωπα είναι ευδιάκριτα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εθνοτικής καταγωγής τους», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Ένωσης.

H ΕΛ.Ε.Δ.Α. ενημερώθηκε γι' αυτά τα περιστατικά από μέλη της, που παρέχουν νομική συμβουλευτική στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στον Σκαραμαγκά, τα οποία για τη μετάβασή τους προς και από τον καταυλισμό χρησιμοποιούν καθημερινά τα μέσα μαζικής μεταφοράς και έχουν γίνει μάρτυρες επανειλημμένων κρουσμάτων άρνησης εξυπηρέτησης προσώπων, που περιμένουν σε συγκεκριμένη στάση για να επιβιβασθούν, αλλά και φραστικών επεισοδίων επιθετικής και απαξιωτικής συμπεριφοράς οδηγών απέναντί τους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αυτά τα περιστατικά καταγγέλθηκαν τόσο στον Συνήγορο του Πολίτη, όσο και στη διοίκηση του ΟΑΣΑ.

Ο Συνήγορος του Πολίτη, με έγγραφό του, ζήτησε από τον ΟΑΣΑ να διερευνήσει διεξοδικά τα καταγγελλόμενα και να αποστείλει εγγράφως τις οδηγίες - συστάσεις του προς τους οδηγούς του Οργανισμού και τις απόψεις του ως προς τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν τα συγκεκριμένα περιστατικά. 

Όπως προστίθεται στην ανακοίνωση της Ένωσης, αναμένεται το αποτέλεσμα της πειθαρχικής διαδικασίας που κίνησε η διοίκηση του ΟΑΣΑ κατά του εμπλεκόμενου οδηγού για ένα από τα καταγγελλόμενα περιστατικά και η αντίδρασή του για τα υπόλοιπα.

Η ΕΛ.Ε.Δ.Α. τονίζει ότι τέτοιες συμπεριφορές παραβιάζουν ευθέως την αρχή της ίσης μεταχείρισης των προσώπων κατά τη διάθεση και παροχή αγαθών και υπηρεσιών, ασχέτως της φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής τους, όπως ορίζεται από τον νόμο 4443/2016, καθώς και τα δικαιώματα των επιβατών των οδικών μέσων δημόσιας μεταφοράς και μέσων σταθερής τροχιάς, όπως περιγράφονται στον σχετικό Κανονισμό Δικαιωμάτων των Επιβατών.

«Η διοίκηση του ΟΑΣΑ οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της και να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε τα λεωφορεία της Αλαμπάμα να παραμείνουν εκεί όπου πλέον ανήκουν! Σε μία σκοτεινή, αλλά προ πολλού κλειστή σελίδα της Ιστορίας», καταλήγει η ανακοίνωση, αναφερόμενη στα λεωφορεία του Νότου των ΗΠΑ, όπου μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1950 είχαν διαχωρισμένες τις θέσεις για λευκούς και μαύρους επιβάτες, με τους δεύτερους να είναι υποχρεωμένοι να παραχωρούν τη θέση τους στους πρώτους εάν ήταν όρθιοι. 

Το 1955 η Ρόζα Παρκς, στο Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα, αρνήθηκε να σηκωθεί από τη θέση της και συνελήφθη. Το γεγονός αποτέλεσε τη θρυαλλίδα του κινήματος των πολιτικών δικαιωμάτων που συντάραξε τις ΗΠΑ την επόμενη δεκαετία.

ΠΗΓΗ


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου