Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

Άλλη μια καταγγελία για παράνομη κράτηση και βίαιη συμπεριφορά από ελεγκτή του ΟΑΣΘ

Την παράνομη κράτηση του από ελεγκτή του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης καταγγέλλει στο alterthess.gr φοιτητής και μέλος πολύτεκνης οικογένειας. 

Ο νεαρός επιβάτης καταγγέλλει για βίαιη συμπεριφορά τον ελεγκτή, ενώ κάνει λόγο και για άρνηση ανδρών της Ελληνικής Αστυνομίας, να προχωρήσουν στην νόμιμη διαδικασία, μετά από την καταγγελία του για παράνομη παρακράτηση από τον ελεγκτή.

Το περιστατικό έρχεται να προστεθεί στα δεκάδες βίαια περιστατικά που έχουν καταγγελθεί στο παρελθόν και αφορούν την συμπεριφορά των ελεγκτών του ΟΑΣΘ, με αποκορύφωμα την βίαιη παρακράτηση νεαρής κοπέλας μέσα στο λεωφορείο, συμβάν που είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις καθώς είχε δημοσιευτεί βίντεο-ντοκουμέντο.

Σημειώνεται ότι ο Γ.Μ μας ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του. Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο Γ.Μ στην καταγγελία του:

«Την Παρασκευή 10 Μαρτίου, γύρω στις 14.30 το μεσημέρι, έτυχε να κατευθύνομαι προς το σταθμό ΟΣΕ με το αστικό της γραμμής 11. Πάνω στην μαζική έλευση επιβατών εκείνη την ώρα, μιας κι το αστικό ήταν γεμάτο, δεν μπόρεσα να ακυρώσω το εισιτήριο μου. Τέσσερις στάσεις πριν τον σταθμό ΟΣΕ έτυχε να μπει ελεγκτής, τον όποιο δεν κατάλαβα.

Μόλις μου ζήτησε εισιτήριο του δήλωσα ήρεμα και ευγενικά ότι δεν το ακύρωσα για τον παραπάνω λόγο, αλλά ότι θα μπορούσα να το ακυρώσω τώρα μιας και δεν έχανε κάποιο έσοδο ο οργανισμός. Ο ελεγκτής ήταν ανένδοτος και με κοίταζε με καχυποψία, ενώ μου είπε ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι και θα μου κόψει πρόστιμο.

Εγώ όντας ως φοιτητής πολύτεκνης οικογενείας, στην οποία δουλεύει μόνο η μητέρα μου και τα βγάζουμε πέρα αρκετά δύσκολα, αποφάσισα να κατέβω στην επομένη στάση και δήλωσα προς ελεγκτή και οδηγό ότι θα κατέβω. 

Τότε ο ελεγκτής έδωσε οδηγία προς τον οδηγό να κλείσει όλες τις πόρτες και να μην μου επιτρέψει την έξοδο, παρά μόνο στο τέρμα του σταθμού, όπου είχε ειδοποιήσει και τους άνδρες της εταιρείας security να με παραλάβουν.

Του απευθύνθηκα με ήρεμο τόνο ότι «αν δεν μου ανοίξετε διώκεστε ποινικά για παράνομη κράτηση», κι ο ίδιος απευθυνόμενος προς εμένα με ειρωνικό ύφος μου είπε «αν θες σπάσε κι την πόρτα κάνε μου και μήνυση αλλά εδώ θα μείνεις», ενώ προσπαθούσε με χέρια και με κινήσεις να με περιορίσει στον χώρο της πρώτης πόρτας του αστικού λεωφορείου.

Περίμενα να φτάσουμε στο τέρμα όπου ήταν ο σταθμός ΟΣΕ, ώστε να απευθυνθώ προς του αστυνομικούς. Όταν φτάσαμε στο τέρμα ο ελεγκτής μαζί με τους άνδρες της εταιρείας security προσπαθούσε να με περιορίσει στο αστικό με κινήσεις βίαιες προς εμένα για να μου κόψει πρόστιμο αλλά με την βοήθεια των επιβατών (οι οποίοι στο σύνολο τους με υποστήριξαν) κατάφερα να ξεφύγω.

Απευθύνθηκα στους αστυνομικούς που ήταν εκεί πέρα, για παράνομη κράτηση, όπου όφειλαν να τον συλλάβουν μιας κι το αδίκημα είναι αυτεπάγγελτο, δεν το έκαναν. 

Αντιθέτως ζήτησαν τα στοιχειά μου, τα οπαία τα έδωσαν στη συνέχεια μετά χαράς στον ελεγκτή που ήρθε προς το μέρος τους, ο οποίος παρεμπιπτόντως ήταν σαν να άλλαξε χαρακτήρα μπροστά στους αστυνομικούς.

Ζήτησα τα στοιχεία του κύριου (ελεγκτή) διότι ήθελα να προβώ σε μήνυση εις βάρος του γι όλο αυτό τον βίαιο περιορισμό που έζησα μέσα στο αστικό, αλλά ο αστυνομικός μου είπε με ειρωνικό τόνο να τα πάρω από τον ΟΑΣΘ.

Τελικά ο ελεγκτής μου έκοψε πρόστιμο και έφυγε χαρούμενος για να «κυνηγήσει» τον επόμενο επιβάτη-παραβάτη.

Σημειώνεται ότι ο ελεγκτής προσπαθούσε να αντικρούσει όλα μου τα επιχειρήματα προς του αστυνομικούς, λέγοντας ότι δεν άνοιγε την πόρτα διότι είχαμε φτάσει κοντά στον σταθμό και δεν υπήρχε στάση. Επίσης με κατηγορούσε ότι οι επιβάτες, οι οποίοι όπως ανάφερε στους αστυνομικούς ήταν φίλοι μου, συμπεριφέρθηκαν βίαια με σκοπό να με βοηθήσουν να ξεφύγω.

Τα συμπεράσματα δικά σας. Το δικό μου περιστατικό είναι απλώς ένα από τα δεκάδες που συμβαίνουν καθημερινά». 0 comments:

Δημοσίευση σχολίου