Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Ο «Μεγάλος Αδελφός» στους συρμούς του Μετρό. Αλαλούμ με τις κάμερες που τοποθετήθηκαν στα βαγόνια

Ξεκίνησε πιλοτικά να λειτουργεί το σύστημα βιντεοσκόπησης μέσα στα βαγόνια του Μετρό, σε 2 συρμούς, χωρίς όμως ακόμη να έχει εγκατασταθεί το κατάλληλο λογισμικό.

Ήδη από πέρυσι η Αττικό Μετρό είχε ζητήσει από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων να επιτρέψει την βιντεοσκόπηση με κάμερες μέσα στο εσωτερικό των συρμών για λόγους ασφαλείας. Δηλαδή για να χρησιμοποιηθεί το υλικό σε περίπτωση διάπραξης παράνομων ενεργειών.

Παρά τις αντιδράσεις και τις αντιρρήσεις που είχαν διατυπωθεί τότε για τον «Μεγάλο Αδελφό», η Αρχή έδωσε το πράσινο φως, με την προϋπόθεση όμως ότι το οπτικό υλικό θα αποθηκεύεται μόνο για 48 ώρες. 

Στους 17 συρμούς που προμηθεύτηκε η εταιρεία από το περασμένο καλοκαίρι (τρίτης γενιάς - κορεάτικης κατασκευής) οι κάμερες ήταν ήδη τοποθετημένες, αλλά το λογισμικό ήταν ρυθμισμένο για να αποθηκεύει το υλικό επ’ αόριστον. Ως εκ τούτου οι κάμερες δεν μπορούσαν να τεθούν σε λειτουργία.

Αντιδρούν οι συνδικαλιστές 
«Δεν είναι δυνατόν να μπαίνει κάποιος επιβάτης στο βαγόνι του μετρό, Έλληνας ή ξένος, και να τον καταγράφουν με κάμερες. Αυτά ούτε η χούντα δεν τα έκανε», δηλώνει με αγανάκτηση στο iefimerida ο πρώην πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ), Αντώνης Σταματόπουλος, ο οποίος εκφράζει την πλήρη αντίθεση του σε αυτό το μέτρο. 

«Αυτά αποσκοπούν σε άλλα πράγματα. Ξεφεύγει το πράγμα. Δεν είναι δημοκρατικό αυτό, να παρακολουθούν κάμερες τον κόσμο. Εμείς θα το κάνουμε μεγάλο θέμα», καταλήγει., προαναγγέλλοντας αντιδράσεις.

Απαιτείται αλλαγή λογισμικού 
Για να αλλάξει το λογισμικό, (και να αποθηκεύεται το υλικό μόνο για 48 ώρες), χρειάζεται χρόνος και χρήματα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, η εταιρεία έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία αλλαγής του λογισμικού για να μπορέσει να θέσει σε λειτουργία τις κάμερες μέσα στα βαγόνια. 

Αυτή τη στιγμή σε δυο συρμούς οι κάμερες λειτουργούν πιλοτικά και μόλις είναι έτοιμο το λογισμικό θα ενεργοποιηθούν οι κάμερες και στους υπόλοιπους συρμούς που διαθέτουν αυτήν την τεχνολογία.

Επειδή όταν η εταιρεία προμηθεύτηκε τους νέους συρμούς η απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων δεν είχε ακόμη βγει, αποφασίστηκε οι κάμερες να αφαιρεθούν από τα βαγόνια για να μη δίνεται η εντύπωση στους επιβάτες ότι καταγράφονται παράνομα.

Τώρα οι κάμερες αρχίζουν και τοποθετούνται ξανά στα βαγόνια, αλλά το… αλαλούμ με τη λειτουργία του κλειστού κυκλώματος συνεχίζεται, αφού οι συρμοί παλαιότερης τεχνολογίας δεν διαθέτουν τέτοιες κάμερες. 

Συνεπώς, ακόμη και όταν είναι έτοιμο το λογισμικό και ξεκινήσει η λειτουργία του συστήματος βιντεοσκόπησης οι περισσότεροι συρμοί δεν θα διαθέτουν κάμερες, παρά μόνο οι 17 συρμοί τρίτης γενιάς που προμηθεύτηκε πρόσφατα η εταιρεία και για να τοποθετηθούν κάμερες σε όλους τους συρμούς προφανώς χρειάζονται κονδύλια. 0 comments:

Δημοσίευση σχολίου