Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016

Δωρεάν μετακίνηση των ΑΜΕΑ στα ΜΜΜ

Δωρεάν μετακίνηση με τις Αστικές Συγκοινωνίες θα παρέχει το υπουργείο Εργασίας σε Άτομα με Αναπηρία, ενώ, θα υπάρχει έκπτωση 50% στο εισιτήριο των ΚΤΕΛ για πολίτες της ίδιας κατηγορίας. 

Στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που υπογράφουν η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Θεανώ Φωτίου και Οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης, τονίζεται ότι τα απαραίτητα δελτία μετακίνησης που θα εκδοθούν θα έχουν ισχύ για το 2016 και για όσο διάστημα από το επόμενο έτος (2017) απαιτείται για να εκδοθεί μια νέα υπουργική απόφαση. 

Τώρα είναι αρμοδιότητα του υπουργού Εργασίας να συνάψει συμβάσεις με τους αρμόδιους συγκοινωνιακούς φορείς για την έκπτωση 50% ή για τη δωρεάν μετακίνηση των δικαιούχων ΑμεΑ. 

Πιο συγκεκριμένα, δωρεάν μετακίνηση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ) δικαιούνται τα άτομα με αναπηρίες που έχουν τις εξής προϋποθέσεις: 
  • Να έχουν ελληνική υπηκοότητα. 
  • Να είναι υπήκοοι των κρατών - μελών της ΕΕ, καθώς και κρατών - μελών του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΕΟΧ). 
  • Να είναι υπήκοοι που περιλαμβάνονται στην Ευρωπαϊκή σύμβαση που κυρώθηκε με το Ν.δ. 4017/1959 (Α’246). 
  • Να είναι υπήκοοι κρατών εκτός ΕΕ που έχουν καταστεί ανίκανοι για εργασία μετά από εργατικό ατύχημα σε ελληνικό έδαφος. 
  • Να είναι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, των οποίων το καθεστώς παραμονής τους στη χώρα διέπεται από τις διατάξεις της σύμβασης του 1951 για το καθεστώς των προσφύγων (Ν.δ. 3989/1959, ΦΕΚ Α’201), όπως τροποποιήθηκε από το πρωτόκολλο της Νέας Υόρκης του 1967 για το καθεστώς των προσφύγων (Α.Ν. 389/1968, ΦΕΚ Α’ 125). 
Προϋπόθεση να κατοικούν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και να έχουν ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%. 

Επίσης, το ετήσιο ατομικό τους εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 23.000 ευρώ ή το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνάει τα 29.000 ευρώ, προσαυξανόμενο με 5.600 ευρώ για κάθε επιπλέον άτομο πέραν του δικαιούχου, που συνοικεί και βαρύνει τον φορολογούμενο και έχει αναπηρία άνω του 67%. 

Η δωρεάν μετακίνηση ισχύει για όσους υπάγονται στις παραπάνω κατηγορίες και διαμένουν μόνιμα: 
  • Στην περιφέρεια Αττικής, με τα αστικά μέσα συγκοινωνίας στην περιοχή αρμοδιότητας του ΟΑΣΑ (ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ). 
  • Στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης με τα αστικά μέσα συγκοινωνίας του ΟΑΣΘ. 
  • Στις λοιπές περιφερειακές ενότητες της χώρας με τα αστικά μέσα συγκοινωνίας των αστικών ΚΤΕΛ του νομού τους. 
Η μείωση κατά 50% αφορά το εισιτήριο για όλες τις διαδρομές εσωτερικού των υπεραστικών λεωφορείων των ΚΤΕΛ. 

Το Δελτίο Μετακίνησης χορηγείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών και από τα ΚΕΠ της χώρας. 

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να προσκομίσουν γνωμάτευση των υγειονομικών υπηρεσιών σε ισχύ. 

Όσοι λαμβάνουν σύνταξη επ’ αόριστον με απόφαση Διοικητικού Διευθυντή Ασφαλιστικού Φορέα, δικαιούνται δελτίο μετακίνησης χωρίς να απαιτείται η έκδοση πρόσθετης γνωμάτευσης Υγειονομικής Επιτροπής. 

Το ίδιο ισχύει και για όσους λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση (επίδομα) από τις αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων ή των περιφερειών. Οι τυφλοί και οι ΒΝΚ με δείκτη νοημοσύνης 30 και κάτω δικαιούνται δελτίο μετακίνησης και για τους συνοδούς τους.

ΠΗΓΗ: dikaiologitika.gr


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου