Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

Ο εργολάβος του Μετρό Θεσ/κης, ρίχνει τους τόνους

Προθεσμία μέχρι τα τέλη Ιουλίου για το κλείσιμο όλων των εκκρεμοτήτων έδωσε στην Αττικό Μετρό ο εργολάβος του Μετρό Θεσσαλονίκης. 

Μετά την απειλή εγκατάλειψης του έργου προ δεκαημέρου, η κοινοπραξία επανήλθε σε σαφώς ηπιότερους τόνους, δηλώνοντας την εμπιστοσύνη της στους χειρισμούς της Αττικό Μετρό. 

Το... κλίμα αγάπης αγκαλιάζει και τον Δήμο Θεσσαλονίκης, με τον οποίον η Αττικό Μετρό πρόκειται την επόμενη εβδομάδα να υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας.

Όπως αποκάλυψε η «Κ» (βλ. 8.6.16), η κοινοπραξία AIASA (που κατασκευάζει το Μετρό Θεσσαλονίκης και βρίσκεται πλέον υπό την καθοδήγηση της εταιρείας ΑΚΤΩΡ) στις τελευταίες της επιστολές προς την Αττικό Μετρό ουσιαστικά την κατηγόρησε ότι δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα. 

Μάλιστα έθεσε ως κύριο πρόβλημα τη διακοπή της διαπραγμάτευσης για την υπογραφή τελικής συμφωνίας (με την οποία θα εγκριθεί το νέο χρονοδιάγραμμα του έργου). 

Όλα αυτά, παρότι τον περασμένο Δεκέμβριο ο υπουργός Υποδομών είχε ανακοινώσει την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και την επανεκκίνηση του έργου, η οποία προφανώς ήταν... η μισή αλήθεια.

Η δημοσιοποίηση της επιστολής διαμαρτυρίας του εργολάβου φαίνεται ότι ενόχλησε το υπουργείο Υποδομών, με αποτέλεσμα την Παρασκευή (μόλις μία ημέρα μετά το δημοσίευμα της «Κ») να σταλεί νέα επιστολή από την κοινοπραξία, σε εντελώς διαφορετικό ύφος. 

Όπως επισημαίνει, «επειδή επανεκκινήθηκε η διαδικασία επίλυσης των διαφωνιών μας ενώπιον των αρμοδίων διαιτητικών δικαστηρίων εντός των επομένων ημερών, όπως μας δηλώσατε, και ολοκληρώνεται η σύνταξη αναθεωρητικών πινάκων», αλλά και «επειδή απαιτείται εύλογος χρόνος ώστε να δοθεί οριστική λύση στα εκκρεμή ζητήματα και να καταστεί δυνατή η συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου, σας γνωρίζουμε ότι αναθέσαμε στον υπεργολάβο του έργου τη συνέχιση εκτέλεσης εργασιών σε συγκεκριμένες θέσεις του έργου μέχρι τις 31 Ιουλίου 2016».

Και, αφού σημείωσε ότι αυτό δεν συνεπάγεται κάποια δέσμευση ως προς το χρονοδιάγραμμα, η κοινοπραξία καταλήγει: «Ελπίζουμε ότι ο επιπλέον αυτός χρόνος θα αξιοποιηθεί εκ μέρους σας ώστε να επιλυθούν οριστικά τα εκκρεμή ζητήματα της εργολαβίας και να εξευρεθεί οριστική λύση για τη συνέχιση και την ολοκλήρωση του έργου».

Παράλληλα, η Αττικό Μετρό πρόκειται την επόμενη εβδομάδα, κατά πληροφορίες στην Αθήνα, να υπογράψει «μνημόνιο συναντίληψης και συνεργασίας» με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και τα υπουργεία Υποδομών και Πολιτισμού σχετικά με τον σταθμό «Βενιζέλου». 

Πριν από λίγες ημέρες, ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Γιάννης Μυλόπουλος ανακοίνωσε από τη Θεσσαλονίκη την επίλυση του ζητήματος (σχετικά με τη συνύπαρξη αρχαιοτήτων και σταθμού Μετρό): «Η πρόταση είναι σύμφωνη με την τελευταία απόφαση του ΚΑΣ και προβλέπει κατασκευή του σταθμού στην ίδια θέση με τα αρχαιολογικά ευρήματα, αλλά σε μεγαλύτερο βάθος». 

Στο «μνημόνιο συναντίληψης» των τεσσάρων πλευρών θα ορίζεται η συγκρότηση τετραμελούς επιτροπής από το ΥΠΠΟ, με σκοπό τη σύνταξη μελέτης για το θέμα του σταθμού «Βενιζέλου» (κατά πληροφορίες, η κοινοπραξία έχει ήδη αναθέσει κάτι ανάλογο σε ιδιωτικό μελετητικό γραφείο, προφανώς επικουρικά). 

Αυτό που μένει να φανεί είναι πώς θα κατασκευαστεί ο σταθμός σε μεγαλύτερο βάθος χωρίς να επηρεαστούν οι (ήδη κατασκευασμένες) σήραγγες, καθώς η ανακατασκευή τους για κάποιες εκατοντάδες μέτρα θα ήταν ιδιαίτερα ακριβή και σίγουρα θα έθετε σε κίνδυνο το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου το 2020. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου