Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

Προαστιακός Αθήνας: Χωρίς τελική χάραξη, μελέτες και πόρους η επέκταση προς Ραφήνα

Πρώτα Λαύριο και μετά Ραφήνα. 
Αυτή είναι η χρονική σειρά των επεκτάσεων του Προαστιακού Σιδηρόδρομου της Αθήνας τα επόμενα χρόνια σύμφωνα με τον ΟΣΕ και την ΕΡΓΟΣΕ. 

Ακόμα και έτσι όμως η επέκταση για το λιμάνι της Ανατολικής Αττικής θα χρειαστεί χρόνια για να μπει σε σειρά υλοποίησης καθώς δεν έχει μελέτες και πόρους για να προχωρήσει με αποτέλεσμα το έργο να θεωρείται project για την επόμενη δεκαετία.

Σύμφωνα με έγγραφα των 2 εταιρειών που διαθέτει το ypodomes.com πρώτο σε προτεραιότητα είναι το έργο της επέκτασης προς Λαύριο. Όπως αναφέρει το έγγραφο του ΟΣΕ το συγκεκριμένο project έχει συμπεριληφθεί στα έργα προς χρηματοδότηση του Πακέτου Γιουνγκέρ.

Να σημειώσουμε πως το συγκεκριμένο πλάνο που κατατέθηκε στην Ε.Ε. είναι έργο συνδυασμένων μεταφορών καθώς περιλαμβάνει επίσης την επέκταση της Αττικής Οδού από το Κορωπί μέχρι το Λαύριο αλλά και την περαιτέρω αναβάθμιση του λιμανιού του Λαυρίου που θα έχει ως στόχο την τοποθέτηση του ως αντίπαλο δέος στο λιμάνι του Πειραιά.

Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΡΑΦΗΝΑΑν και συχνά - πυκνά το τελευταίο έτος είχε αναφερθεί η προώθηση προς υλοποίηση της δεύτερης επέκτασης του Προαστιακού της Αθήνας προς την Ανατολική Αττική και συγκεκριμένα προς τη Ραφήνα έχουμε "απότομη προσγείωση" για το έργο προφανώς λόγω έλλειψης κονδυλίων.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο της ΕΡΓΟΣΕ το έργο της σιδηροδρομικής σύνδεσης της Ραφήνας αναφέρεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ 2014 - 2020 χωρίς όμως να έχει δέσμευση κάποιου ποσού και έχοντας ως προϋπόθεση τη μελετητική του ωριμότητα.

Το μόνο που υπάρχει ως σήμερα είναι μία αναγνωριστική μελέτη χάραξης με εναλλακτικές λύσεις διέλευσης που έχει αποσταλεί στον ΟΣΕ για να αποφασιστεί ποια λύση θα επιλεχθεί.

Αυτό σημαίνει πως ακόμα και τότε δεν μπορούμε να μιλάμε για εκκίνηση της διαδικασίας δημοπράτησης και υλοποίησης του έργου καθώς θα του λείπει η μελετητική ωριμότητα μιας και θα πρέπει να ξεκινήσουν: Προμελέτες, οριστικές μελέτες και Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Αυτά για να ολοκληρωθούν σε πραγματικούς χρόνους θα χρειαστούν από 2 - 4 χρόνια το λιγότερο και βέβαια πόρους που σήμερα δεν υπάρχουν αλλά θα πρέπει να εξευρεθούν, σημείο που κάνει ακόμα πιο δύσκολη την περίπτωση της επέκτασης του Προαστιακού στη Ραφήνα.

Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχουν 2 απόψεις για την επέκταση του μέσου στο δεύτερο μεγάλο επιβατικό λιμάνι της Αττικής.

Η πρώτη είναι η εκμετάλλευση του χώρου που υπάρχει στην Αττική Οδό που τερματίζει στην περιοχή των Σπάτων (δίπλα στους χώρους του Mc Arthur Glenn και του Αττικού Πάρκου) και επέκταση μέχρι το λιμάνι σε μία νοητή ευθεία. Εδώ υπάρχει το θέμα της συνάντησης του Μέγα Ρέματος σε μεγάλο μήκος της διαδρομής. Σε αυτή την περίπτωση θα έχουμε σταθμούς σε Καλλιτεχνούπολη, Πικέρμι, Ντράφι, Ραφήνα.

Η δεύτερη και πιο πρόσφατη άποψη είναι η επέκταση προς Ραφήνα μέσω του Αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος. Σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσε με πιο μικρή διαδρομή και λιγότερα προβλήματα να φτάσει το τρένο στη Ραφήνα ενώ θα εξυπηρετούσε μελλοντική ανάπτυξη νέου Αεροσταθμού του Αεροδρομίου στη βόρεια πλευρά (προς Σπάτα).

Σε κάθε περίπτωση αυτό που χρίζει μεγαλύτερης προσοχής εκτός της χάραξης είναι οι απαραίτητες απαλλοτριώσεις σε μία περιοχή που την τελευταία εικοσαετία αναπτύχθηκε κατακόρυφα με αποτέλεσμα οι τιμές των ακινήτων να είναι εντυπωσιακά υψηλές ακόμα και εν μέσω κρίσης.

Το ποσό που θα απαιτηθεί για την απαλλοτρίωση χιλιομέτρων θα είναι πολύ υψηλό, πράγμα που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την υπόθεση της επέκτασης του μέσου προς Ραφήνα. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου