Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Μετρό Αθήνας: Σκληρή δουλειά κάτω απ' τη γη για τους μηχανοδηγούς

Συνάντηση του σωματείου τους με αντιπροσωπεία του ΚΚΕ

«Δουλειά δεκάδες μέτρα κάτω από τη γη, με τεχνητό φωτισμό, τεχνητό αερισμό, ένταση, άγχος, σκοτάδι κι ένας εργαζόμενος μόνος στο πιλοτήριο του τρένου να μεταφέρει χιλιάδες ανθρώπους». 

Σ' αυτές τις λίγες λέξεις συμπυκνώθηκε η πραγματικότητα που βιώνουν οι μηχανοδηγοί του μετρό στην Αθήνα, στη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της διοίκησης του σωματείου τους με αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό.

Ο κλάδος βρίσκεται σε αναβρασμό, καθώς σε παλιά προβλήματα προστίθενται και νέα, με τα μέτρα που προωθούνται σε εφαρμογή των μνημονίων. 

Οκτώ χρόνια χωρίς ένταξη στα βαριά και ανθυγιεινά, μεγάλες διακρίσεις στη μισθολογική εξέλιξη, προσπάθειες της διοίκησης να χτυπηθεί η συνδικαλιστική δράση, μεροκάματο που ξεκινά από τις 3.30 τη νύχτα, είναι μερικά απ' αυτά που «καίνε» τους εργαζόμενους.

Σ' αυτά, προστίθενται η διαρκής εντατικοποίηση που προκύπτει από την ίδια την οργάνωση των δρομολογίων (π.χ. επέκταση των νυχτερινών δρομολογίων χωρίς αύξηση του αριθμού των εργαζομένων) και η ανησυχία για τα θέματα που προκύπτουν από το «ενιαίο μισθολόγιο» και τις ενοποιήσεις στο μεταφορικό έργο. Οχι τυχαία, όπως ανέφεραν, κανείς από τους εργαζόμενους στο μετρό δεν θέλει να κατέβει στο «υπόγειο» κι όσοι βρίσκονται εκεί, προσπαθούν να βρουν τρόπο να μετατεθούν στην επιφάνεια.

Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο Χρ. Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, σημείωσε ότι «εμείς δεν θέλουμε να πεθαίνουν οι εργάτες στη δουλειά, θέλουμε η ζωή των εργατών να μπαίνει πάνω απ' όλα. 

Αντίθετα, η πολιτική που εφαρμόζεται, μιλώντας για πιο φτηνούς και παραγωγικούς εργάτες, σαρώνει δικαιώματα. Πρέπει να δοθεί, λοιπόν, βάρος στην ανασύνταξη του κινήματος. Θέλουμε να πείσουμε τους εργαζόμενους να βάλουν απέναντι όποιον υποβαθμίζει τη ζωή τους. Να μη δεχτούν αυτό που λέει η κυβέρνηση, πως τα μνημόνια τα ψήφισε ο λαός και άρα πρέπει να υποταχθεί σ' αυτά. Αυτά τα μέτρα πρέπει να μείνουν στα χαρτιά».

Από την πλευρά του, ο Γ. Πρωτούλης, υπεύθυνος του Τμήματος της ΚΕ για την Εργατική - Συνδικαλιστική Δουλειά, σημείωσε ότι το ΚΚΕ επιδιώκει μια μόνιμη επαφή με το οργανωμένο κίνημα και θέλει να αναδειχθούν όλα τα θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους. 

Σημείωσε ειδικά την ανάγκη να αντιμετωπιστούν από το κίνημα οι κατευθύνσεις της ΕΕ για τον «ενεργό» και «ανενεργό» χρόνο εργασίας, που αυξάνουν το βαθμό εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης και αφορούν όλους τους εργαζόμενους, στο σύνολο των μεταφορών, οι οποίοι με ενιαίο μέτωπο πρέπει να αντιπαλέψουν αυτήν την πολιτική. 0 comments:

Δημοσίευση σχολίου