Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Έξι οι λόγοι κατάρρευσης των αστικών συγκοινωνιών, λέει ο παραιτηθείς πρόεδρος του ΟΑΣΑ

Ευθύνες στο υπουργείο Μεταφορών για τη δραματική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας και ειδικά στην ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες - λεωφορεία, τρόλλεϋ), επιρρίπτει ο παραιτηθείς πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΑ, Γρηγόρης Δημητριάδης.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Δημητριάδης, σε επιστολή του προς τους συναρμόδιους υπουργούς Μεταφορών, Οικονομικών και Εσωτερικών, την οποία κοινοποιεί και στον πρωθυπουργό, η ΟΣΥ δεν είναι πλέον σε θέση να καταβάλει ούτε τα έξοδα μισθοδοσίας των περίπου 5.000 εργαζομένων της.

Σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη, «συνολικά, η οικονομική κατάσταση του Ομίλου ΟΑΣΑ είναι οριακή, με κίνδυνο στο εγγύς μέλλον την μη καταβολή της μισθοδοσίας και τη μη πληρωμή άλλων ανελαστικών δαπανών για την ασφαλή κίνηση των συγκοινωνιακών μέσων».

Αυτός, υποστηρίζει ο κ. Δημητριάδης, είναι και βασικός ο λόγος, για τον οποίο οι συγκοινωνιακοί φορείς έχουν ήδη καταθέσει εγγράφως αίτημα για επιπλέον κρατική χρηματοδότηση (για να βγει η χρονιά) ύψους 29 εκατ. ευρώ για την ΟΣΥ και 11 εκατ. ευρώ για τη ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες).

Αυτό σημαίνει ότι από τον επόμενο μήνα, η μισθοδοσία της ΟΣΥ, η οποία ανέρχεται σε 12 εκατ. ευρώ, θα καταβάλλεται μόνο εφόσον δοθεί η επιπλέον χρηματοδότηση. 

Ωστόσο, προστίθεται από τον ίδιο, ότι «το ζήτημα θα πρέπει να επιλυθεί συνολικά, καθώς πρέπει να αντιμετωπιστούν και τα υπόλοιπα έξοδα λειτουργίας, αφού σε αντίθετη περίπτωση το σύστημα θα οδηγηθεί σε αργό θάνατο, με τα λεωφορεία να παροπλίζονται λόγω έλλειψης ανταλλακτικών».

Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Δημητριάδης, ο Όμιλος ΟΑΣΑ κατέθεσε σχέδιο προϋπολογισμού με έλλειμμα ύψους 100,7 εκατ. ευρώ για το 2016 στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Τονίζει μάλιστα, ότι ενώ τον Σεπτέμβριο του 2013 τα έσοδα ήταν 19,5 εκ. ευρώ τον περασμένο Σεπτέμβριο είχαν πέσει στα 17 εκατ. ευρώ.

Για τον κ. Δημητριάδη, έξι είναι οι βασικές αιτίες της οικονομικής κατάρρευσης των αστικών συγκοινωνιών:
  • Η μείωση της κρατικής επιδότησης κατά 14 εκατ. ευρώ.
  • Οι απώλειες 1-2 εκατ. ευρώ το μήνα, από την αύξηση του ΦΠΑ (από το 13% στο 23%).
  • Η απώλεια εσόδων 9,5 εκατ. ευρώ από τις δύο εβδομάδες της δωρεάν μετακίνησης του Ιουλίου.
  • Οι λιγότερες κατά 20,5 εκατ. ευρώ εισπράξεις από τις οφειλές των υπουργείων.
  • Οι απώλειες κατά περίπου 3 εκατ. ευρώ το μήνα, από την οριζόντια δωρεάν μετακίνηση των ανέργων.
  • Η αύξηση της εισιτηριοδιαφυγής, λόγω και της αδυναμίας πραγματοποίησης ελέγχων από την ΟΣΥ, καθώς πλέον έχουν απομείνει μόνον 25 ελεγκτές για ένα δίκτυο 272 γραμμών, με πάνω από 12.000 δρομολόγια ημερησίως.
Τις καταγγελίες του κ. Δημητριάδη, έφερε στη Βουλή με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Μεταφορών, κ. Χρ. Σπίρτζη, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ), Γιάννης Μανιάτης. 

Με την ερώτησή του ο κ. Μανιάτης, ζητά από την κυβέρνηση «να απαντήσει με ποιον τρόπο προτίθεται να ανατρέψει την πορεία κατάρρευσης του Ομίλου των Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας». 0 comments:

Δημοσίευση σχολίου