Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Μετρό Αθήνας: Ζωντανεύει και πάλι το φλερτ κατασκευής της Νέας Γραμμής 4 με ΣΔΙΤ

Το πολύ μεγάλο κόστος κατασκευής, η έλλειψη μεγάλων κεφαλαίων στο νέο ΕΣΠΑ και η συνεχώς αυξανόμενη ανάγκη για την επόμενη μέρα του Μετρό της Αθήνας φέρνουν και πάλι στην επιφάνεια το έργο.

Να θυμίσουμε πως πριν ένα χρόνο ο Μ. Χρυσοχοϊδης είχε παρουσιάσει ως το πρώτο τμήμα της Γραμμής 4 ως ώριμο έργο προς δημοπράτηση αλλά μετά τις εκλογές το θέμα πάγωσε. Λίγο νωρίτερα είχε γίνει γνωστό πως στην Αττικό Μετρό επεξεργάζονταν σενάρια για την λύση του ΣΔΙΤ, που όμως η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε απορρίψει.

Το ενδιαφέρον για την κατασκευή της νέας γραμμής Μετρό για κατασκευή είναι μεγάλο από τον κατασκευαστικό κόσμο μιας και μιλάμε για ένα ποσό 1,2 δις ευρώ καθώς περιλαμβάνονται 12,9χλμ υπόγειας γραμμής και 14 νέους σταθμούς.

Αρκετές πιθανότητες συγκεντρώνει και η ένταξη του έργου στο Πακέτο Γιουνκέρ, που ακόμα κινείται σε άγνωστα νερά αλλά θεωρητικά πάντα θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί καθώς είναι έργο με ανταποδοτικότητα.

Από την άλλη μιλάμε για ένα εγχείρημα που δεν έχει πουθενά στην Ευρώπη, άρα δεν υπάρχει η πείρα στο αποτέλεσμα μιας τέτοιας προσπάθειας. 

Αυτό το γεγονός είναι πιθανό να αποτελέσει ανασχετικό παράγοντα στη συμμετοχή των μεγάλων τεχνικών ομίλων όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη. 

ΠΗΓΗ: ypodomes.com


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

TWITTER