Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

Τραμ Αθήνας: Χωρίς επεκτάσεις μέχρι το 2020

Με μικρό καλάθι από το νέο ΕΣΠΑ κινούνται τα νέα έργα Τραμ της Αθήνας που όπως όλα δείχνουν θα παραμείνει ένα μικρό δίκτυο μέσα στην πόλη. Η μόνη υπό κατασκευή (και η πρώτη για να είμαστε ακριβείς) μεγάλη επέκταση του δικτύου είναι προς τον Πειραιά που αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2016.

Το φρενάρισμα του έργου της ανάπλασης Πανειπιστημίου, φρενάρει ουσιαστικά όλη την ανάπτυξη του Τραμ σε νέες περιοχές της Αθήνας. Σε συνδυασμό δε με την οικονομική κατάσταση αλλά και το υπερφορτωμένο πρόγραμμα τουΣΕΣ 2014-2020 η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη.

Από εκεί και έπειτα τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο για τα επόμενα έργα Τραμ που θα μπορούσαν να τραβήξουν χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ. Άλλωστε κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ποια έργα θα προωθηθούν για ολοκλήρωση.

Τα υποψήφια έργα στα... συρτάρια
Με σειρά προτεραιότητας 6 έργα Τραμ θα μπορούσαν να αποτελέσουν την επόμενη γενιά έργων προς υλοποίηση μέσα στην επόμενη δεκαετία. 

Στα συρτάρια της Αττικό Μετρό και του Υπουργείου Υποδομών υπάρχουν σειρά από σημαντικές επεκτάσεις που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ανάπτυξη ενός δικτύου με μία σχετική καλυπτικότητα στο πολεοδομικό συγκρότημα της πρωτεύουσας.

Το πιο ισχυρό χαρτί του δικτύου Τραμ μετά την επέκταση στην Πατησίων είναι η ολοκληρωτική κατάληψη της Πατησίων μέχρι το σταθμό της γραμμής 1 ΆΝΩ ΠΑΤΗΣΙΑ. Οι μελέτες είναι σε εξέλιξη και δεν θα ήταν έκπληξη να το δούμε ως το επόμενο λογικό βήμα. Το μήκος του έργου είναι 4,2 χλμ.

Ένα δεύτερο έργο που θα μπορούσε να μπει στην πρώτη σειρά είναι η «έξυπνη» επέκταση από τη Λ.Ποσειδώνος (περιοχή Αγίου Κοσμά) στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης (στο σταθμό του Μετρό ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ). Είναι μία εύκολη επέκταση αλλά με μία υποσημείωση. Θα πρέπει πλέον να συνυπολογισθεί ο παράγοντας Lamda που έχει υπογράψει τη σύμβαση παραχώρησης του χώρου. Το μήκος είναι 1,1χλμ.

Το τρίτο κατά σειρά έργο είναι η επέκταση από το Λιμάνι του Πειραιά στο Κερατσίνι. Πρόκειται για ένα έργο με εξασφαλισμένη εμπορική επιτυχία. Με την προηγούμενη δημοτική αρχή υπήρχε συμφωνία μεγάλο μέρος της επέκτασης να είναι υπόγεια. Τώρα; Το μήκος της επέκτασης είναι 5χλμ.

Η δεύτερη τριάδα είναι έργα που μάλλον θα είναι πιο μελλοντικά έργα αλλά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να βρεθούν στην πρώτη (μελλοντική) γραμμή:
  • Η επέκταση Συγγρού/Φιξ-Τροκαντερό φαντάζει ως μία καλή επένδυση για το μέλλον της πόλης την ίδια ώρα που ο δρόμος μετατρέπεται σε χώρο πολιτισμού.
  • Η επέκταση προς Πειραϊκή επίσης θα μπορούσε να οδεύσει προς υλοποίηση αλλά προς το παρόν υπάρχει ακόμα η θέληση του ΟΛΠ για γραμμή monorail που θα φέρει conflict μεταξύ των δύο μέσων.
  • Η επέκταση Σταθμός Λαρίσης - Πανεπιστημιούπολη μέσω Αλεξάνδρας είναι μία γραμμή με εξασφαλισμένη επιτυχία και θα αποτελέσει μία ικανή επένδυση για την εξάπλωση του Τραμ στην Αθήνα. 
ΠΗΓΗ: ypodomes.com


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου