Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

«Κόλαση» στη Γαλλία μεταξύ οδηγών ταξί και Uber

Η εφαρμογή της υπηρεσίας Uber, που οδήγησε σε αποκλεισμό σιδηροδρομικών σταθμών και αεροδρομίων στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις από 3.000 ταξί κατέληξε σε κύμα βίας.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ καταδίκασε τη νύκτα «τις απαράδεκτες βιαιότητες» κατά τις χθεσινές διαδηλώσεις των οδηγών ταξί στη Γαλλία, προσθέτοντας ωστόσο ότι το δίκτυο UberPop πρέπει «να τεθεί εκτός νόμου και να διαλυθεί» έπειτα από μία ημέρα κινητοποιήσεων κατά του «άγριου ανταγωνισμού» που έχει δημιουργήσει η εφαρμογή της υπηρεσίας Uber, που οδήγησε στον αποκλεισμό σιδηροδρομικών σταθμών και αεροδρομίων στο Παρίσι και σε άλλες μεγάλες πόλεις από 3.000 ταξί.
Νέα συνάντηση με τα συνδικάτα 
«Υπάρχουν βιαιότητες που δεν γίνονται αποδεκτές σε μία δημοκρατία, δεν γίνονται αποδεκτές σε μία χώρα σαν τη Γαλλία», δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, όπου διεξάγεται η ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής.

«Η UberPop πρέπει να διαλυθεί και να κηρυχθεί εκτός νόμου», είπε, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αυτό δεν είναι αρμοδιότητα του κράτους αλλά της γαλλικής δικαιοσύνης.

Προηγουμένως, ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ είχε δηλώσει ότι η UberPop είναι μία παράνομη υπηρεσία και ότι η λειτουργία της θα διακοπεί εξηγώντας επίσης ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με απόφαση της δικαιοσύνης.
Ο υπουργός Εσωτερικών ζήτησε, εν αναμονή δικαστικής απόφασης, την κατάσχεση των οχημάτων που θα συλλαμβάνονται «επ΄ αυτοφώρω» και ανακοίνωσε νέα συνάντηση με τα συνδικάτα των οδηγών ταξί στις 3 Ιουλίου.

Αν και μετά τη διατύπωση αυτών των κατηγορηματικών θέσεων από τη γαλλική κυβέρνηση τα συνδικάτα εμφανίσθηκαν επιφυλακτικά ως προς τη συνέχιση των κινητοποιήσεων, δεν αποκλείουν μεμονωμένες ενέργειες από οδηγούς ταξί οι οποίες κατά δεκάδες παρέμεναν μέχρι αργά χθες το βράδυ στην Πορτ Μαγιό, μία από τις κύριες πύλες του Παρισιού, που παρέμενε αποκλεισμένη.

Οδηγοί ταξί επιτέθηκαν χθες και πυρπόλησαν δύο οχήματα μεταφοράς με οδηγό (VTC), υπηρεσία που διαθέτει άδεια λειτουργίας και δεν έχει σχέση με την UberPop, προκαλώντας την επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας.
Δέκα άνθρωποι συνελήφθησαν χθες σε ολόκληρη τη Γαλλία, επτά αστυνομικοί τραυματίσθηκαν και 70 οχήματα υπέστησαν ζημιές.
Οι δικηγόροι της UberPop κατηγόρησαν τους οδηγούς ταξί ότι έχουν οργανωθεί σε "ιδιωτικές πολιτοφυλακές" και ότι έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό.
Το tweet της Κόρτνεϊ Λαβ στον Ολάντ 
Το γύρο του κόσμου έκανε το tweet της Κόρτνεϊ Λαβ, καθώς το αυτοκίνητο που την μετέφερε δέχθηκε επίθεση από απεργούς: "Χτυπούν το αυτοκίνητό μας με λοστούς. Είμαι στη Γαλλία; Θα ήμουν περισσότερο ασφαλής στη Βαγδάτη. Φρανσουά Ολάντ, πού είναι η γ...νη η αστυνομία;»

Η υπηρεσία UberPop διεκδικεί 400.000 χρήστες στη Γαλλία. Αλλά οι οδηγοί της δεν πληρώνουν ασφάλιση και φόρους, ενώ δεν έχουν περάσει τις 250 ώρες της εκπαίδευσης που είναι αναγκαία για να έχουν ασφάλιση.
Οι οδηγοί της απειλούνται με φυλάκιση ενός έτους, επιβολή προστίμου 15.000 ευρώ, αφαίρεση του διπλώματος και κατάσχεση του οχήματος. 0 comments:

Δημοσίευση σχολίου