Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Λεωφορεία, τρόλλεϋ, ταξί, κομφούζιο… Σύνταγμα

Εικόνες… ασύντακτης διαδήλωσης ή προεκλογικής συγκέντρωσης μπορεί να καταγράψει κανείς καθημερινά στο Σύνταγμα και ιδίως κατά την τουριστική περίοδο.

Μόνο που σ’ αυτές τις εικόνες δεν υπάρχουν μόνο άνθρωποι στα πεζοδρόμια αλλά λεωφορεία και τρόλλεϋ ανταγωνίζονται με τα ταξί και τα διώροφα τουριστικά λεωφορεία για μια θέση κοντά στο πεζοδρόμιο.

Εάν προστεθούν τα αμέτρητα Ι.Χ., δίκυκλα, φορτηγά που εξυπηρετούν εμπορικές εργασίες και σταθμευμένες κλούβες της Αστυνομίας, προκύπτει ένα ατελείωτο αλαλούμ για χιλιάδες πεζούς που θέλουν να επιβιβασθούν ή να αποβιβασθούν και δεν βρίσκουν δρόμο να διαβούν.

Λύση στο όλο πρόβλημα της κατανομής χώρου πρόσβασης από τα πεζοδρόμια στο δρόμο καλείται να δώσει ο Δήμος Αθηναίων και στο δημοτικό συμβούλιο της ερχόμενης Πέμπτης ο Γ. Καμίνης θα προτείνει μια λύση που έχει προκαλέσει την αντίδραση των τουριστικών επιχειρηματιών.

Τα πεζοδρόμια για τα οποία έχει ξεσπάσει διαμάχη είναι αυτά στο κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος και εκείνο στην αριστερή πλευρά της οδού Όθωνος. 

Στην οδό Όθωνος διαμορφώθηκε το 2005 πιάτσα για τα ταξί, χωρισμένη από το υπόλοιπο πλάτος του δρόμου με νησίδα. 

Τα χρόνια εκείνα όμως η ζήτηση για πιάτσες ήταν μικρή. Έπρεπε να έρθει η κρίση για να ζητήσουν οι αυτοκινητιστές ταξί πιάτσες ώστε να μην κινούνται άσκοπα ξοδεύοντας καύσιμα.

Μαζί με την κρίση, προέκυψαν και τα διώροφα τουριστικά λεωφορεία που ξεναγούν καθημερινά εκατοντάδες τουρίστες σε διαδρομές ανά την πόλη. Τα λεωφορεία αυτά έπρεπε να έχουν σημεία για στάση και αφετηρία σε περιοχή πολυσύχναστη.

Την αναζήτησαν στο κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος, στην αρχή κοντά στη Μητροπόλεως, ενώ μετά προστέθηκε αφετηρία και πιο πίσω, κοντά στη γωνία με την Καραγιώργη Σερβίας, παίρνοντας άδεια και καταβάλλοντας συνολικά 54.600 ευρώ ετησίως (3 εταιρίες-24 λεωφορεία). Στο ενδιάμεσο, το χώρο μοιράστηκαν οι στάσεις για τα λεωφορεία (9 γραμμές) και τα τρόλεϊ (7 γραμμές) που πραγματοποιούν 920 δρομολόγια το 24ωρο. 

Η παραπάνω κατανομή όμως δεν φαίνεται να λειτούργησε ομαλά.

Τα διώροφα λεωφορεία αυξήθηκαν μέσα στα χρόνια και ακόμη περισσότερο η ανάγκη των ταξί να περιμένουν κάπου ακίνητα για πελάτη. 

Ακόμη και σήμερα, φαίνεται ότι οι περισσότεροι ταξιτζήδες αρνούνται να πάνε στην πιάτσα της Όθωνος και προσπαθούν να ψαρέψουν πελάτη ανάμεσα στις στάσεις στο κάτω μέρος της πλατείας. 

Ειδικά τις νύχτες, οι ουρές των ταξί κλείνουν δύο και τρεις λωρίδες, ενώ συχνά παρεμβαίνει η Τροχαία που τους κυνηγά.

Τον Μάρτιο του 2014, ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (ΟΑΣΑ) διατυπώνει πρόταση για επαναδιανομή των χώρων. Προτείνει να φύγουν οι αφετηρίες των διώροφων τουριστικών και να πάνε στην Όθωνος. Να μαζευτούν όλες οι στάσεις για τα δημόσια μέσα συγκοινωνίας στο κάτω μέρος της πλατείας μεταξύ των οδών Ερμού-Μητροπόλεως. Στο κάτω μέρος και μεταξύ Καρ. Σερβίας-Ερμού να διαμορφωθεί η νέα πιάτσα ταξί.

Ακολούθησε η συνήθης αλληλογραφία μεταξύ των συναρμόδιων υπηρεσιών. Η Τροχαία συμφώνησε, ο δήμος όχι, το υπουργείο Υποδομών ζήτησε μελέτη, ο ΟΑΣΑ την εκπόνησε επαναλαμβάνοντας την πρόταση και ο δήμος συναίνεσε τελικώς. «Ερήμην» του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ), όπως ο ίδιος καταγγέλλει με υπόμνημα τον περασμένο Απρίλιο που ζητά διαβούλευση απειλώντας με διακοπή της κυκλοφορίας των λεωφορείων «αστικής περιήγησης ανοικτού τύπου». Μεταξύ άλλων, ο HATTA διαμαρτύρεται:
  • Επειδή η εξυπηρέτηση των τουριστών μπήκε σε τελευταία προτεραιότητα.
  • Η Όθωνος δεν εξυπηρετεί καθώς θα πρέπει να περιμένουν δεκάδες τουρίστες πάνω σε στενή διαχωριστική νησίδα - χωρίς πρόσβαση σε αμαξίδια ΑΜΕΑ.
  • Η διαδικασία επιβίβασης-αποβίβασης είναι χρονοβόρα (53 επιβάτες στον πάνω όροφο-23 στον κάτω), κάθε εταιρία έχει διαφορετικό πρόγραμμα και τα λεωφορεία θα «πέφτουν το ένα πάνω στο άλλο» χωρίς τη δυνατότητα να φύγει το δεύτερο ή τρίτο στη σειρά εάν δεν φύγει το πρώτο.
  • Θα πρέπει να ξαναφτιάξουν το κείμενο σχολιασμού της διαδρομής που αλλάζει, το οποίο διατίθεται με συσκευές εκφώνησης σε 12 γλώσσες.
Πάντως, οι αυτοκινητιστές ταξί ενώ περιμένουν τη ρύθμιση για το Σύνταγμα, επανέρχονται με έγγραφο του Συνδικάτου τους (ΣΑΤΑ) στις 5/3/2015 και ζητούν επεκτάσεις σε ήδη υπάρχουσες πιάτσες. 0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

TWITTER