Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Κατάληψη στη Διεύθυνση Κυκλοφορίας από την ΠΕΠΟΣΕ

Στην κατάληψη του γραφείου Διεύθυνσης Κυκλοφορίας προχώρησε τη Δευτέρα 8/6 η Πανελλήνια Ένωση Σταθμαρχών ΟΣΕ (ΠΕΣΟΣΕ), καταγγέλλοντας τη διοίκηση για τις μεθοδεύσεις και τον αυταρχικό τρόπο που χρησιμοποιεί εναντίον των εργαζομένων.

Όπως σημειώνει η ΠΕΣΟΣΕ, έπειται από 5 χρόνια μνημονιακών πολιτικών που συρρίκνωσαν τον σιδηρόδρομο, με τις μετατάξεις που επέβαλαν αυτές τις πολιτικές εξαφανίζοντας σιγά σιγά εξειδικευμένες σιδηροδρομικές ειδικότητες (σταθμάρχες, κλειδούχους, τεχνίτες, μηχανοδηγούς, συνοδούς) και «με τις διοικήσεις να παραμένουν “ωσεί παρών” χωρίς σχέδιο λειτουργίας και όραμα ανάπτυξης του ΟΣΕ, ίσως, είναι η πρώτη φορά που ο Σιδηρόδρομος αγκομαχά να “διέλθει” τον δρόμο της βιωσιμότητας».

Τα συστήματα ΕΗΣΑ ( Τηλεδιοίκηση –Σηματοδότηση –Τοπικού χειρισμοί) δε λειτουργούν ή υπολειτουργούν θέτοντας σοβαρά ζητήματα στην ασφάλεια της κυκλοφορίας. Το προσωπικό του κλάδου σταθμαρχών «εργάζεται σε όλη τη σιδηροδρομική επικράτεια ακατάπαυστα σε εικοσιτετράωρο εναλλασσόμενο ωράριο χωρίς να αναπαύεται λόγω ελλείψεων, με αποτέλεσμα οι αρμόδιες επιθεωρήσεις να μην μπορούν να βγάλουν πρόγραμμα εργασίας».

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της ΔΚ /ΥΥΚΚΝΕ / ΤΕ.ΑΘ όπου για τις 36 θέσεις εργασίας που απαιτούνται 1.105 ημερομίσθια καλύπτονται από 41 Σταθμάρχες που εργάζονται 27 μέρες μηνιαίως. Επίσης και της ΔΚ /ΥΥΚΚΝΕ /ΤΕ.Λ. όπου ενισχύεται κάθε μήνα από 4-5 σταθμάρχες αναλόγως από άλλες Επιθεωρήσεις. «Να σημειωθεί εδώ η πίεση από τους αναδόχους για την εκτέλεση των εργολαβιών, όπου απαιτείται να ανοίξουν και άλλοι Σταθμοί με ότι αυτό συνεπάγεται…».

Η ΠΕΣΟΣΕ ζητεί άμεσα προσλήψεις στον κλάδο σταθμαρχών και κανονισμό που να ανταποκρίνεται στις κοινωνικές συνθήκες, ενώ καλεί τους εργαζομένους στον ΟΣΕ «σε αγωνιστική ετοιμότητα για τις επόμενες κινήσεις που θα πραγματοποιηθούν». 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου