Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Πειραιάς: Μονοδρομήσεις, Μετρό, Τραμ και Αναπλάσεις αλλάζουν την πόλη

Οι μεγάλες κυκλοφοριακές αλλαγές που έφεραν τα μεγάλα έργα στον Πειραιά αν και ήρθαν με καθυστέρηση πολλών ετών φέρνουν πολύ μεγάλες ανατροπές. Μέχρι πρόσφατα το κέντρο του Πειραιά λειτουργούσε με μία φιλοσοφία φιλική στους κατόχους των αυτοκινήτων που στάθμευαν όπου έβρισκαν ενώ τα φαινόμενα διπλής και τριπλής σειράς ήταν καθημερινά.

Λόγω των έργων για την κατασκευή του Μετρό και του Τραμ που συμπίπτουν χρονικά οι δρόμοι μονοδρομούνται, όχι όμως προσωρινά αλλά μόνιμα. Φυσικά οι προσδοκίες για βελτίωση από τις μονοδρομήσεις δεν έχουν φέρει μέχρι σήμερα τα επιθυμητά αποτελέσματα καθώς με τα εργοτάξια του Τραμ και του Μετρό είναι δυσκολο να ελεχθεί η συνεχιζόμενη ανεξέλεγκτη στάθμευση των οχημάτων στην πόλη δημιουργώντας ένα συνεχόμενο κυκλοφοριακό κομφούζιο.

Ειδικά για τα έργα του Τραμ τα πράγματα αλλάζουν οριστικά στον Πειραιά. Οι δρόμοι Γ.Λαμπράκη, Βασιλέως Γεωργίου, Εθνικής Αντιστάσεως και Ομηρίδου Σκυλίτση, χάνουν από μία λωρίδα για να τοποθετηθούν οι ράγες και τα καλώδια του Τραμ. Το πρόβλημα πλέον παρατηρείται από τις μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις στην πρόοδο του έργου.

Επί της ουσίας ο Πειραιάς δεν χάνει τίποτα σε συγκοινωνιακό φόρτο καθώς οι συγκεκριμένες λωρίδες μέχρι σήμερα αποτελούσαν «αποκλεισμένη» λωρίδα λόγω των παρκαρισμένων αυτοκινήτων.

Με την ολοκλήρωση των έργων του Μετρό και του Τραμ, ο Πειραιάς θα είναι στην κυριολεξία αγνώριστος καθώς θα αλλάξει εντελώς ο τρόπος μετακίνησης και πρόσβασης στο κέντρο της πόλης.

Από τα Νότια Προάστια η μετακίνηση μέχρι το κέντρο και το λιμάνι θα γίνεται με το Τραμ ενώ από τους Δήμους του Πειραιά η πρόσβαση θα γίνεται με το Μετρό σε χρόνους που σήμερα είναι ασύλληπτοι. Για παράδειγμα αναφέρουμε πως η απόσταση από το σταθμό ΝΙΚΑΙΑ μέχρι τον σταθμό ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ θα γίνεται σε μόλις 5-6 λεπτά και από την ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ σε λιγότερο από 10 λεπτά.

Με την δρομολόγηση και των έργων ανάπλασης του παραλιακού μετώπου που περικυκλώνει τον Δήμο Πειραιά θα μιλάμε για ριζική αναβάθμιση του Πειραιά που σήμερα μοιάζει με επαρχιακή πόλη παρά με μεγαλούπολη.

ΠΗΓΗ: ypodomes.com


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

TWITTER