Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Επέκταση Τραμ προς Πειραιά: Ασφαλής η γέφυρα στη Γ.Λαμπράκη για τη διέλευση του Συρμού

O Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, απάντησε στον Βουλευτή Πειραιά της ΝΔ κο Κατσαφάδο σχετικά με την επάρκεια της γέφυρας επί της Λ. Γρηγορίου Λαμπράκη στην σχεδιαζόμενη διέλευση του Τραμ κατά την επέκταση του προς τον Πειραιά.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στην απάντηση τα φορτία του Τραμ είναι μικρότερα από τα αντίστοιχα φορτία οδικής κυκλοφορίας. Επιπλέον η διέλευση του συρμού Τραμ δεν πρόκειται να προκαλέσει πρόσθετη επιβάρυνση στον υφιστάμενο φορέα της γέφυρα.

Συμπληρωματικά στην απάντηση αναφέρεται πως έχει διαπιστωθεί πως η γέφυρα έχει συντηρηθεί και ενισχυθεί κατά το πρόσφατο παρελθόν. Καθησυχάζοντας τέλος επισημαίνεται πως η συγκεκριμέναη γέφυρα έχει εμφανιζόμενες φθορές δεν επηρεάζουν την αντοχή της γέφυρας και δεν προκαλούν ανησυχία σχετικά με τη στατική επάρκεια και την ασφάλεια της γέφυρας.

Οι εργασίες συντήρησης της γέφυρας θα περατωθούν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου και πάντως πριν την έναρξη εργασιών κατασκευής των γραμμών του Τραμ (τροχιόδρομου). 

Καταλήγοντας σημειώνεται πως παρότι δεν προβλεπόταν από τα τεύχη δημοπράτησης του έργου έλεγχος στατικής επάρκειας της γέφυρας η Αττικό Μετρό έχει δώσει εντολή στον ανάδοχο να προβεί στη συλλογή δομικών και κατασκευαστικών στοιχείων της γέφυρας και να τα αξιολογήσει με βάση την υφιστάμενη κατάσταση της και τη στατική συμπεριφορά της γέφυρας. Ο φάκελος θα έχει ολοκληρωθεί σε λίγες μέρες (μέχρι 30.6).

Να υπενθυμίσουμε πως ο ίδιος βουλευτής έχει κάνει ακόμα μία ερώτηση σχετικά με το έργο της επέκτασης του Τραμ στον Πειραιά και ρωτά για τη διέλευση του Τραμ και ενδεχόμενο πρόβλημα λόγω εγγύτητας με τον αρχαιολογικό χώρο στην είσοδο της πόλης του Πειραιά. 

Σε ερώτηση του βουλευτή αναφέρεται πως η διέλευση του Τραμ γίνεται μέσα στα όρια κηρυγμένου αρχαιολογικό χώρο και δεν υπάρχει όπως θα έπρεπε γνωμοδότηση από το ΚΑΣ ή έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης αλλά μία απλή έγκριση έπειτα από αλληλογραφία μεταξύ της Αττικό μετρό, της τοπικής Εφορείας και των μελετητών.

Όπως υποστηρίζει ο βουλευτής σύμφωνα με το άρθρο 50 του νόμου 3028/2002 περί προστασίας των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς σε επεμβάσει μείζονος σημασίας σε μνημεία, χώρους και τόπους, απαιτείται η γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) και κατόπιν έκδοση σχετικής απόφασης από το Υπουργείου Πολιτισμού.

Αυτή η περίπτωση μας γυρίζει 12 χρόνια πριν όταν τότε που κατασκευαζόταν η βασική γραμμή του Τραμ, η χάραξη που προέβλεπε την διέλευση του μέσου μπροστά από την Πύλη του Αδριανού. Τελικά η χάραξη άλλαξε πορεία και ήρθε διαμέσω της Καλλιρόης και της Βασιλίσσης Όλγας.

Στην περίπτωση του Πειραιά πρόκειται για τα Αρχαία Αστικής Πύλης στην όδο Ομηρίδου Σκυλίτση όπου προβλέπεται η διέλευση του Τραμ. 

Ο χώρος έχει χαρακτηριστεί σημαντικότατο μνημείο από το ΥΠΠΑ με την απόφαση ΦΕΚ Β`115/2000 και είχε ακολουθήσει και πανελλήνιος διαγωνισμός από το ΥΠΕΧΩΔΕ για την εκπόνηση μελέτης ανάδειξης. Απο αυτή τη διαδικασία προέκυψε αργότερα το Μουσείο Αρχαίας Οχυρωματικής Τέχνης, πεζοδρομήσεις, και απαλλοτριώσεις κτιρίωων.

ΠΗΓΗ: ypodomes.com


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου