Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Έως του τέλος του 2015 δημοπρατείται η ηλεκτροδότηση του σιδηρόδρομου Βόλου-Λάρισας

Μέχρι το τέλος του 2015 αναμένεται να έχει δημοπρατηθεί το πολύ σημαντικό έργο της ηλεκτροδότησης και της σηματοδότησης της σιδηροδρομικής γραμμής Βόλου-Λάρισας.

Η προοπτική αυτή έγινε γνωστή ύστερα από συνάντηση της διοίκησης της ΕΡΓΟΣΕ με τον Σύνδεσμο Σιδηροδρομικών Θεσσαλίας. 

Το έργο θα περιλαμβάνει εκτός από την ηλεκτροδότηση της γραμμής Βόλου-Λάρισας (η οποία εκτελεί το 72% του μεταφορικού έργου στον θεσσαλικό χώρο) και την ηλεκτροδότηση της γραμμής Παλαιοφάρσαλου-Καλαμπάκας.

Η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός, με την ηλεκτροδότηση του θεσσαλικού σιδηροδρομικού δικτύου, είναι ένα έργο που η κοστολόγησή του φθάνει τα 5 δισ. ευρω. 

Με τον εκσυγχρονισμό της γραμμής Βόλου-Λάρισας, μήκους 66 χιλιομέτρων,θα μπορούν να αναπτύσσονται ταχύτητες ακόμα και 200 χιλιομέτρων την ώρα.

Στον σιδηροδρομικό άξονα Βόλου-Λάρισας έχει ξεκινήσει το πρώτο στάδιο αναβάθμισης- ανακαίνισης της γραμμής από τις αρχές Φεβρουαρίου του 2014. Σ΄αυτό το χρονικό διάστημα φάνηκε η μεγάλη διάφορα της γραμμής από τις εργασίες που γίνονται, κατά κοινή ομολογία του προσωπικού έλξης και κίνησης που εμπλέκονται στα καθημερινά δρομολόγια.

Η αναβάθμιση θα συμβάλει στη μείωση χρόνου διαδρομής, στη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, ενώ παράλληλα θα ανοίξει τον δρόμο για νέες εμπορευματικές συμφωνίες με συνδέσεις του λιμένα του Βόλου, με τις δύο βιομηχανικές περιοχές της πρωτεύουσας της Μαγνησίας, αλλα και με το εσωτερικό της Θεσσαλίας. Συγχρόνως θα προσφέρει μεγαλύτερη οικονομία στα καύσιμα, δεδομένου ότι το κόστος ηλεκτροκίνησης μειώνεται περίπου στο 1/5 της κίνησης με πετρέλαιο.

Με την ολοκλήρωση των σιδηροδρομικών έργων, ο σιδηρόδρομος θα πρέπει να αποτελέσει τον κορμό Εθνικής στρατηγικής συνδυασμένων μεταφορών με πολλαπλά οφέλη τόσο για το σιδηρόδρομο όσο και για τη χώρα. 0 comments:

Δημοσίευση σχολίου