Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

Τέλος στις «άνευ πληρωμής» τροχαίες παραβάσεις σε άλλο κράτος της ΕΕ

Τα κράτη μέλη θα είναι σε θέση να εντοπίζουν και να επιβάλλουν πρόστιμο σε ξένους οδηγούς που διαπράττουν τροχαίες παραβάσεις, αφού το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε, στις 11 Φεβρουαρίου, νόμο που τους επιτρέπει να μοιράζονται πληροφορίες, σχετικά με τους αριθμούς κυκλοφορίας, σύμφωνα με το euractiv.gr.

Οι οδηγοί που παραβιάζουν τους κανόνες της τροχαίας, σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ, συχνά αποφεύγουν το χρηματικό πρόστιμο, επειδή οι εθνικοί σχετικοί φορείς δεν μπορούν να τους εντοπίσουν.

Οι οδηγοί που δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι αντιπροσωπεύουν το 5% της οδικής κυκλοφορίας στην ΕΕ, αλλά περίπου το 15% των παραβάσεων ταχύτητας, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Για παράδειγμα, στη Γαλλία, οι παραβάσεις που σχετίζονται με την ταχύτητα και διαπράττονται από μη κατοίκους οδηγούς έχει ανέλθει στο 25% του συνολικού αριθμού των παραβάσεων, ενώ φθάνουν στο 40-50% σε περιόδους αιχμής.

Για να έχουμε ασφαλέστερους δρόμους, το νομοσχέδιο θα δημιουργήσει ένα σύστημα διασυνοριακής ανταλλαγής πληροφοριών εντός της Ένωσης. Επίσης, θα βοηθήσει τα κράτη μέλη κρατήσει όλους τους οδηγούς της ΕΕ υπόλογους και θα βελτιώσει την οδική ασφάλεια με τη μείωση του αριθμού των θυμάτων.

«Αυτός ο νόμος θα χρησιμεύσει ως αποτρεπτικός παράγοντας για τους ξένους οδηγούς, που γνωρίζουν τώρα ότι είναι δυνατόν πλέον να εντοπιστούν για τυχόν αδικήματα που διαπράττουν, ενώ βρίσκονται στο εξωτερικό», δήλωσε η Ισπανίδα ευρωβουλευτής-εισηγήτρια της νομοθεσίας [S&D], Ines Ayala Sender.

«Οι πολίτες ποτέ δεν είναι φυσικά ενθουσιασμένοι, όταν λαμβάνουν μια επιστολή που λέει ότι διέπραξαν αδίκημα κυκλοφορίας, αλλά επικροτούν επίσης το γεγονός ότι όλοι στην ΕΕ θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ισότιμα, ανεξάρτητα από το πού είναι εγγεγραμμένο το όχημά τους», συνέχισε. Η νομοθεσία πρέπει τώρα να εγκριθεί και από το Συμβούλιο πριν τεθεί επίσημα σε ισχύ. 0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

TWITTER