Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Τα έργα ηλεκτροκίνησης θα μετατρέψουν το 2016 τον Προαστιακό σε ..Μετρό

Σε ράγες ολοκλήρωσης μπαίνει μετά από 10 χρόνια το αστικό τμήμα του Προαστιακού Σιδηροδρόμου της Αθήνας. Σήμερα το τμήμα από τον Πειραιά μέχρι τις 3 Γέφυρες δεν διαθέτει ηλεκτροκίνηση με αποτέλεσμα ο Προαστιακός να λειτουργεί με πολλές δυσκολίες.

Μία εργολαβία-σκούπα στο τμήμα Πειραιάς-Αθήνα, θα ολοκληρώσει τα έργα εκσυγχρονισμού ενώ θα εγκατασταθεί -επιτέλους- και η ηλεκτροκίνηση. Επίσης το τμήμα Αθήνα-3 Γέφυρες θα ενταχθεί σε τρέχουσα εργολαβία (στην ανάταξη της ηλεκτροκίνησης Μενίδι-Τιθορέα). Μαζί θα διορθωθεί και η εικόνα του -απαράδεκτου σήμερα- Κεντρικού Σταθμού της Αθήνας.

Έτσι από το 2016 ο επιβάτης θα μπορεί από το σταθμό του Πειραιά να φτάνει τστο Αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος σε περίπου 50 λεπτά, χωρίς να χρειάζεται κάποια άλλη μετεπιβίβαση. Αυτός άλλωστε ήταν και ο στόχος του Προαστιακού εξαρχής.

Με τον τρόπο αυτό θα δοθεί τέλος στην "ομηρία" του μέσου που σήμερα είναι ο φτωχός συγγενής των αστικών μεταφορών της Αθήνας και απέχει παρασάγκας από το σκοπό που είχε ξεκινήσει η υλοποίηση του πριν από 14 χρόνια.

Τότε, ο στόχος ήταν μέσα σε μία δεκαετία, ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος να μεταφέρει καθημερινά 250.000 επιβάτες (!!). Σήμερα αυτός ο αριθμός μοιάζει μαγικός και το πιθανό νούμερο είναι το 1/10 από το αρχικό.

Η ολοκλήρωση των έργων ηλεκτροκίνησης, ουσιαστικά θα χαρίσει στην Αθήνα άλλες 2 γραμμές "επιφανειακού Μετρό". Μιλάμε για την κάθετη γραμμή Πειραιάς-ΣΚΑ και την οριζόντια Μαγούλα-Αεροδρόμιο.

Ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος μαζί με το Μετρό και το Τραμ θα μπορέσουν από το 2016 να λειτουργούν αμφίδρομο και αλληλοσυμπληρώνοντας το ένα μέσο το έργο του άλλου. Όλα αυτά φυσικά με την αίρεση τα δρομολόγια του Προαστιακού να πυκνώσουν και τουλάχιστον στο αστικό του τμήμα να φτάσουν τα 15 λεπτά τις ώρες αιχμής και τα 20 λεπτά τις υπόλοιπες ώρες.

Στις περισσότερες Μητροπόλεις της Ευρώπης το αστικό τμήμα του Προαστιακού είναι συχνότατο ακόμα και με δρομολόγια ανά 10 λεπτά. Τα έργα αναφορικά με τους σταθμούς έχουν ολοκληρωθεί και ο μόνος σταθμός που αναμένεται να προστεθεί είναι το 2016 στο ΖΕΦΥΡΙ, έργο που πραγματοποιείται εδώ και 1,5 χρόνο μαζί με την εργολαβία ολοκλήρωσης των υποδομών του Θριάσιου Πεδίου.0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

TWITTER