Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Θεσσαλονίκη: Το Μετρό, το Τραμ, τα Καραβάκια, ο Προαστιακός και το Τελεφερίκ

Ποιες είναι οι τελευταίες εξελίξεις στα βασικότερα έργα υποδομής της Θεσσαλονίκης. Τι λένε οι αρμόδιοι φορείς
Η επίσπευση των έργων του μετρό Θεσσαλονίκης, το έργο του ΟΑΣΘ, η θαλάσσια συγκοινωνία, ο προαστιακός σιδηρόδρομος στη δυτική Θεσσαλονίκη, το τελεφερίκ, αλλά κυρίως η μετατροπή του ΣΑΣΘ σε Ενιαία Αρχή Μεταφορών και Μετακινήσεων, αποτέλεσαν το αντικείμενο της πρώτης συνεδρίας της διημερίδας του ΣΑΣΘ και του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, που άρχισε το πρωί στο ξενοδοχείο «Νικόπολις».

Ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Γιώργος Ορφανός, επισήμανε την ανάγκη για συναίνεση στην πόλη στα ζητήματα μεταφορών, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά, «η διαμάχη μετρό ή τραμ διήρκεσε περισσότερα από 20 χρόνια για να φτάσουμε να διεκδικούμε και μετρό και τραμ». 

Το Μετρό καθυστερεί 
Ο κ. Ορφανός εστίασε στα προβλήματα καθυστερήσεων στην υλοποίηση του μετρό, λέγοντας: «Η πρόοδος του μετρό δεν ικανοποιεί κανέναν. 

Το ΥΜΑΘ θα κάνει προσπάθειες επίσπευσης του έργου, στοχεύοντας στην κινητοποίηση όλων των δυνάμεων, για να εξαλειφθούν όλα τα εμπόδια που υπάρχουν, είτε τεχνητά, είτε πραγματικά. 

Το έργο συνεχίζεται, όχι όμως με τους επιθυμητούς ρυθμούς και την ίδια ώρα πλήττονται πολλοί πολίτες. Το τραμ έχει μια εξαιρετική μελέτη και απαιτείται πολιτική βούληση για να προχωρήσει». 

Να βελτιωθούν τα «Καραβάκια» 
Η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, επισήμανε επίσης την ασυνεννοησία στην πόλη, τονίζοντας: «Κάνουμε μισές δουλειές, χωρίς ο ένας να ενημερώνει τον άλλο». Επίσης, επέμεινε στη βελτίωση της θαλάσσιας συγκοινωνίας, έστω και με τη σημερινή πιλοτική μορφή της, λέγοντας ότι «χρειάζεται μεγάλες βελτιώσεις, παρότι ο κόσμος την αγκάλιασε».

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Χρήστος Στεφανίδης, είπε ότι με τα 622 αστικά λεωφορεία μετακινούνται ετησίως 170 εκατομμύρια επιβάτες, με μέση πληρότητα δρομολογίων στο 40%. 

Τρία προβλήματα 
Η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, στο χαιρετισμό της έθεσε τρία ζητήματα: την ύπαρξη μόνο του ΟΑΣΘ ως μέσου μαζικής μεταφοράς στη Θεσσαλονίκη, τις μεγάλες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των έργων του μετρό και την ανυπαρξία εναλλακτικού δικτύου μεταφοράς του επιβατικού κοινού. Χαρακτήρισε «μικρή» τη σημερινή προσπάθεια για θαλάσσια συγκοινωνία και «αόρατο» το τραμ.

«Είμαστε υπέρ της δημιουργίας ενός δημόσιου φορέα για τις μαζικές μεταφορές, που θα παίξει εποπτικό ρόλο, ώστε να μην υπάρχουν μονοπώλια στο χώρο των μέσων μαζικής μεταφοράς. Θέλουμε ενίσχυση του ρόλου του ΣΑΣΘ για να παίξει ουσιαστικό ρόλο», υπογράμμισε. 

«Πιο εύκολο» το Τελεφερίκ 
Ο εκπρόσωπος του δημάρχου Θεσσαλονίκης και εντεταλμένος σύμβουλος για τα συγκοινωνιακά και κυκλοφοριακά ζητήματα, Γιώργος Δημαρέλος, μεταξύ άλλων σημείωσε ότι γίνεται προσπάθεια για την υλοποίηση του δυτικού Προαστιακού Σιδηροδρόμου, που μέσω του υφιστάμενου δικτύου θα συνδέσει το λιμάνι με τη δυτική Θεσσαλονίκη, ενώ σχετικά με το Τελεφερίκ είπε ότι είναι ανοιχτή η υλοποίησή του, αφού στη νέα προγραμματική περίοδο 2014 – 2020 υπάρχει η δυνατότητα να είναι επιλέξιμη δαπάνη και άρα να χρηματοδοτηθεί ευκολότερα από οποιοδήποτε άλλο έργο. 

Όχι στο μύθο των μεγάλων οραμάτων 
Ο υφυπουργός Μεταφορών, Μιχάλης Παπαδόπουλος, υπερασπίστηκε το έργο του ΟΑΣΘ και ειδικά την τιμολογιακή πολιτική, σημειώνοντας ότι «απάλλαξε κατά 80 εκ. ευρώ τους φορολογούμενους πολίτες. Το εισιτήριο στη Θεσσαλονίκη είναι μικρότερο από εκείνο της Αθήνας και δεν μπορεί να θεωρείται αύξηση ο εξορθολογισμός της τιμολογιακής πολιτικής».

Ο κ. Παπαδόπουλος εξήρε τη συνεισφορά της Τροχαίας στην αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού. «Οφείλουμε να ξεφύγουμε από το μύθο των μεγάλων οραμάτων.

Οφείλουμε να δώσουμε λύσεις. Ποιοτικές μεταφορές σε συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού. Προωθούμε Τρένο, Μετρό και Τραμ, φιλοπεριβαλλοντικά καύσιμα, ενισχυμένες θαλάσσιες μεταφορές, περισσότερες λεωφορειολωρίδες και πεζόδρομοι, εισαγωγή της τηλεματικής και εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κόσμου είναι οι πολιτικές μας. 

Για τη Θεσσαλονίκη, δεν ξέρω κατά πόσο θα γίνει το τραμ, αλλά ξέρω ότι είναι εφικτό να γίνει. Χρειάζεται το ΣΑΣΘ να μετατραπεί σε Ενιαίο Μητροπολιτικό Φορέα Σχεδιασμού Μεταφορών, σε μια Ενιαία Αρχή Μεταφορών και Μετακινήσεων και αυτή είναι η πρόθεσή μας», επισήμανε ο κ. Παπαδόπουλος. 

Καινοτομία 
Η εκτελεστική διευθύντρια του ευρωπαϊκού δικτύου POLIS, Karen Vancluysen, ανέλυσε την ανάπτυξη της καινοτομίας στις δημόσιες μεταφορές σε ευρωπαϊκές πόλεις και περιφέρειες. 

Το POLIS είναι ένα ευρωπαϊκό δίκτυο, στο οποίο συνεργάζονται 65 πόλεις, αρχές μεταφορών και περιφέρειες της Ευρώπης, ώστε να αναπτύξουν καινοτόμες λύσεις προώθησης της βιώσιμης αστικής κινητικότητας. 

«Οι περισσότερες πόλεις θέλουν να είναι καινοτόμες, όμως δε θέλουν όλες να είναι οι πρώτες που θα εφαρμόσουν νέα μέτρα», είπε η κ. Vancluysen. 

Στις νέες τεχνολογίες πανευρωπαϊκά στα συστήματα μαζικής μεταφοράς η εκτελεστική διευθύντρια του POLIS αναφέρθηκε σε λεωφορεία ηλεκτρικά και υβριδικά που αποτελούν το μέλλον των δημοσίων συγκοινωνιών, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε στις φιλικές στο περιβάλλον μεταφορές. 

Αποσπασματικές παρεμβάσεις 
Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Μεταφορών του ΕΚΕΤΑ, Γιώργος Γιαννόπουλος, τόνισε ότι την ώρα που οι άλλες ευρωπαϊκές πόλεις έλυναν τα συγκοινωνιακά προβλήματά τους, στη Θεσσαλονίκη συζητούσαμε, χωρίς να συνεννοούμαστε. 

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, είπε ο καθηγητής, παραμένει χωρίς ουσιαστική εμπλοκή και όλες οι βασικές αποφάσεις λαμβάνονται στην Αθήνα.

Ο κ. Γιαννόπουλος επισήμανε ότι είναι αναγκαία η μετατροπή του ΣΑΣΘ σε Ενιαία Αρχή Μεταφορών και Μετακινήσεων, αλλά και μια νέα μελέτη στρατηγικού σχεδιασμού των υποδομών της επόμενης εικοσαετίας. 

Σημείωσε ότι στο παρελθόν «υπήρξαν προσπάθειες επίλυσης του κυκλοφοριακού προβλήματος, αλλά αποσπασματικές και απροετοίμαστες», φέρνοντας ως πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα το μετρό, την υποθαλάσσια αρτηρία, το Στρατηγικό Σχέδιο Υποδομών Μεταφορών Θεσσαλονίκης του 2011 και η αναδιοργάνωση του τομέα συγκοινωνιών – κυκλοφορίας Θεσσαλονίκης.

Επισήμανε ότι για το μέλλον της Θεσσαλονίκης απαιτείται εναρμόνιση με τις πολιτικές της ΕΕ, υιοθέτηση επιτυχημένων πρακτικών άλλων χωρών και αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. 

ΣΑΣΘ 
Ο πρόεδρος του ΣΑΣΘ, Γιάννης Παλαιστής, επισήμανε ότι είναι «αναγκαία η προώθηση βιώσιμων συγκοινωνιακών συστημάτων και η διαμόρφωση μιας νέας αντίληψης για την αστική κινητικότητα με κριτήρια: περιβαλλοντικά (εξοικονόμηση ενέργειας, μείωση ατμοσφαιρικής ρύπανσης, και διασφάλιση της υγείας, ορθολογική χρήση του φυσικού κεφαλαίου), κοινωνικά εξασφάλιση οικονομικά προσιτής, χρονικά αξιόπιστης, ασφαλούς και ευέλικτης μετακίνησης για όλες τις ομάδες πληθυσμού) και οικονομικά (προτεραιότητες στην κατανομή κονδυλίων, κίνητρα κ.λ.π.)».

«Προσωπική μου δέσμευση είναι το ΣΑΣΘ να ενταχθεί στα ενεργά Δίκτυα Πόλεων για βιώσιμη κινητικότητα CIVITAS και POLIS, προσδίδοντάς του με αυτό τον τρόπο ένα ρόλο πιο εξωστρεφές», είπε ο κ. Παλαιστής. Μάλιστα, στη νέα προγραμματική περίοδο 2014 – 2020, το ΣΑΣΘ προτίθεται να διεκδικήσει σημαντικούς ευρωπαϊκούς πόρους τόσο από το ΣΕΣ (νέο ΕΣΠΑ), όσο κι από χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το νέο «Πακέτο Αστικής Κινητικότητας» και το «Horizon 2020», για την εκπόνηση νέων έργων που θα συμβάλουν στην ολοκλήρωση του οράματος για τις αστικές συγκοινωνίες.



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου