Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Καλό... 2016 θα φτάσει το τραμ στον Πειραιά

Σε ενάμιση περίπου χρόνο, λίγο πριν από τα μέσα τα του 2016, υπολογίζεται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα της επέκτασης του τραμ στον Πειραιά.

Το έργο, που ξεκίνησε με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, εξαιτίας αντιδράσεων τοπικών φορέων αλλά και διαμάχης μεταξύ των κατασκευαστών, έχει πλέον μπει κανονικά σε τροχιά υλοποίησης. 

Ωστόσο, τα προβλήματα που υπήρξαν πριν ξεκινήσει η κατασκευή θα έχουν ως αποτέλεσμα η ολοκλήρωση να καθυστερήσει έναν χρόνο σε σχέση με το αρχικό χρονοδιάγραμμα.

Αν το έργο είχε αρχίσει κανονικά, θα ήταν έτοιμο να παραδοθεί στη χρήση του επιβατικού κοινού τους πρώτους μήνες του 2015, προσφέροντας σημαντική βελτίωση στο σοβαρό κυκλοφοριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι περιοχές του Πειραιά. 

Όμως εξαιτίας των καθυστερήσεων, η κατασκευαστική εταιρεία ΘΕΜΕΛΗ έχει καταθέσει αίτημα να παραταθεί για ένα έτος ο χρόνος περαίωσης. 

Μάλιστα, δεν αποκλείεται τελικώς να τεθεί και ζήτημα αποζημίωσης από την πλευρά του αναδόχου για ζημία που υπέστη λόγω της καθυστέρησης, για την οποία δεν φέρει υπαιτιότητα.

Παράλληλα, με τα έργα της επέκτασης του τραμ προς τον Πειραιά θα γίνουν και εκτεταμένες αναπλάσειςστις περιοχές από τις οποίες θα διέλθει. Επιπλέον, ανταποδοτικό όφελος που θα προκύψει για τα σημεία διέλευσης είναι η τοποθέτηση υπόγειων κάδων για τα απορρίμματα. 

Προμήθεια συρμών και νέες επεκτάσεις 
Κατά μήκος των 5,4 χιλιομέτρων της επέκτασης πρόκειται να δημιουργηθούν 12 νέες στάσεις από τις οποίες υπολογίζεται ότι θα εξυπηρετούνται σε καθημερινή βάση περίπου 35.000 επιβάτες, ενισχύοντας σημαντικά την επιβατική κίνηση του μέσου συνολικά. Το εκτελούμενο έργο είναι αρχικού προϋπολογισμού 95 εκατομμυρίων ευρώ.

Πέραν του κατασκευαστικού κομματιού, η Αττικό Μετρό πρόκειται να προχωρήσει στην προμήθεια 25 συρμών, οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν τις πρόσθετες ανάγκες της επέκτασης προς τον Πειραιά σε πρώτη φάση, αλλά και από το Σύνταγμα στην οδό Πανεπιστημίου και στην οδό Πατησίων. 

Για την εν λόγω επέκταση οι μελέτες έχουν χρηματοδοτηθεί από το ίδρυμα Ωνάση. Εφόσον δεν υπάρξουν καθυστερήσεις, το έργο αυτό υπολογίζεται πως μπορεί να έχει ολοκληρωθεί έως το 2017.

Επίσης, διάστημα περίπου 1,5 χρόνου υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί για την κατασκευή της γραμμής που θα συνδέσει το τραμ από την Ποσειδώνος, στο ύψος του Αγίου Κοσμά, με τον σταθμό του μετρό Αργυρούπολη στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης.

Σε επόμενη φάση υπάρχουν σχέδια για περαιτέρω επέκταση σε περιοχές του Πειραιά (Χατζηκυριάκειο και Φρεαττύδα) αλλά και στα Άνω Πατήσια. 

Η υλοποίηση των επεκτάσεων αυτών μπορεί να δημιουργήσει ένα εκτεταμένο σύστημα τραμ στην πρωτεύουσα, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην προσέλκυση σημαντικής επιβατικής κίνησης, κάτι που ως σήμερα το συγκεκριμένο μέσο δεν έχει κατορθώσει. 

Σχέδια για Πάτρα και Γιάννενα 
Την ίδια ώρα έχουν επανέλθει σχέδια για τη δημιουργία τραμ σε πόλεις της επαρχίας (Πάτρα και Γιάννενα) μετά από σχετικές αναφορές του υπουργού ΥΠΟΜΕΔΙ Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. 

Βεβαίως, προς το παρόν, πρόκειται για απλές αναφορές καθώς δεν υπάρχει καμία εξασφάλιση σχετικής χρηματοδότησης. 

Για την Πάτρα οι μελέτες που είχαν γίνει έκαναν λόγο για την ανάπτυξη γραμμής τραμ από το Νοσοκομείο του Ρίου έως το ΤΕΙ.



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου