Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Το κόστος εγκατάστασης της υποδομής για το τρόλεϊ είναι δέκα φορές μικρότερο από του τραμ

www.trolleatzis.com
Ενώ στην Κύπρο το σκέφτονται αν θα πρέπει να βάλουν τρόλεϊ ή τραμ στην Λευκωσία, λόγω του υπερβολικού κόστους υποδομής του τραμ. Στην Αθήνα, που έχει τρόλεϊ θέλουν να τα "ξηλώσουν" για να βάλουν τραμ!!!

Δείτε λοιπόν την δημοσίευση του Φιλελεύθερου στην Κύπρο και βγάλτε μόνοι σας τα συμπεράσματά σας...

"Ευπρόσδεκτη η ανακοίνωση ότι έχει ανατεθεί στο Πανεπιστήμιο Κύπρου η μελέτη για εγκατάσταση τραμ στην περιοχή Λευκωσίας. 

Όχι μόνο διότι η μελέτη έχει ανατεθεί σε κυπριακό οργανισμό (συνήθως τα αναθέτουν όλα σε ξένους), αλλά και επειδή οι συγκοινωνίες πρέπει να οργανωθούν καλύτερα, να γίνουν πιο οικονομικές και λίγο πιο πράσινες. 

Μήπως όμως θα έπρεπε η μελέτη να εξετάσει και το ενδεχόμενο εγκατάστασης ηλεκτροκίνητων λεωφορείων (τρόλεϊ-μπας) αντί τραμ;

Οι κατασκευαστές ισχυρίζονται ότι το κόστος εγκατάστασης της υποδομής για το τρόλεϊ-μπας είναι δέκα φορές μικρότερη από εκείνη του τραμ, ενώ ένα τρόλεϊ-μπας είναι μόνο 20% πιο ακριβό από ένα κανονικό ντιζελοκίνητο λεωφορείο.

Τι είναι όμως τραμ και τι είναι τρόλεϊ-μπας; Μερικοί ονομάζουν το τρόλεϊ-μπας και «τραμ με ελαστικά».

Μια απλή περιγραφή και σύγκρισή τους βοηθούν να γίνει αντιληπτό γιατί η μελέτη πρέπει να ασχοληθεί και με τα δύο.

Και τα δύο είναι ηλεκτροκίνητα και συνεπώς δεν εκπέμπουν ούτε ρύπους ούτε αέρια θερμοκηπίου CO2 (διοξείδιο του άνθρακα). Παίρνουν ηλεκτρισμό από υπέργεια καλώδια που συνήθως είναι αναρτημένα στους πασσάλους του οδικού φωτισμού.
Η βασική διαφορά τους είναι οι τροχοί.

-Τα τραμ. Έχουν μεταλλικούς φλανζωτούς τροχούς και κινούνται επάνω σε σιδερογραμμές (ράγες). Μέσα στην πόλη οι ράγες είναι αυλακωτές και θαμμένες στην άσφαλτο, στο ίδιο επίπεδο με την επιφάνεια του δρόμου, για να μην εξέχουν και να εμποδίζουν. 

Ηλεκτροδοτούνται από ένα βραχίονα στην οροφή, που βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το αναρτημένο καλώδιο. Δεν χρειάζεται δεύτερο καλώδιο, διότι το ηλεκτρικό ρεύμα επιστρέφεται για συμπλήρωση του κυκλώματος, μέσα από τους σιδερένιους τροχούς στη ράγα.

-Τα τρόλεϊ-μπας. Έχουν συνηθισμένους τροχούς με ελαστικά και κινούνται στην άσφαλτο χωρίς ράγες. Έτσι για συμπλήρωση του ηλεκτρικού κυκλώματος χρειάζονται στην οροφή δύο βραχίονες οι οποίοι βρίσκονται σε συνεχή επαφή με δύο παράλληλα αναρτημένα καλώδια.  

Στο κοντινό μέλλον τα υπέργεια καλώδια θα καταργηθούν και τα τρόλεϊ-μπας (πιθανόν και τα τραμ) θα μπορούν να κινούνται με ηλεκτρισμό από δικές τους μπαταρίες, οι οποίες θα επαναφορτίζονται από την ανάκτηση της ενέργειας του φρεναρίσματος, καθώς και επαγωγικά (χωρίς καλώδια), από αθέατους φορτιστές εγκατεστημένους κάτω από τον δρόμο ή στις στάσεις. Η τεχνολογία υπάρχει και σε μερικές χώρες ήδη χρησιμοποιούν τέτοια λεωφορεία.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Ας δούμε μερικά από τα βασικά πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους:

Τραμ 
Πλεονεκτήματα
  • Είναι στενό και ευέλικτο.
  • Εύκολα προστίθενται βαγόνια για να ικανοποιούν αυξημένη ζήτηση στις ώρες αιχμής, χωρίς να χρειάζεται επιπρόσθετος οδηγός.
  • Δεν υπάρχουν έξοδα για αλλαγή ελαστικών.
  • Η κατασκευή της υποδομής και εγκατάσταση κανονικών σιδηροτροχιών σε διαδρομές όπου δεν υπάρχουν δρόμοι, είναι ευκολότερη και κοστίζει λιγότερα από την κατασκευή δρόμου.
Τέτοια περιοχή στη Λευκωσία που είναι ιδεώδης για εγκατάσταση τραμ, είναι η όχθη του ποταμού Πεδιαίου. Το μη ιδιωτικό μέρος του Πεδιαίου έχει ελάχιστο πλάτος γύρω στα 50 μέτρα, έτσι δεν θα επηρεαστούν οι πεζόδρομοι και οι άλλες υποδομές. Η διαδρομή είναι ιδεώδης και πολύ εξυπηρετική. 

Προσφέρεται και για κατασκευή δωρεάν χώρων στάθμευσης για τα αυτοκίνητα όσων έρχονται από τα χωριά και σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν το τραμ. Μελλοντικά το τραμ μπορεί να επεκταθεί και στην κατεχόμενη Λευκωσία.

Μειονεκτήματα
  • Επειδή το τραμ κινείται σε μεταλλικούς τροχούς και ράγες, είναι θορυβώδες και δεν είναι τόσο ευχάριστο στις κατοικημένες περιοχές, ιδίως τη νύκτα.
  • Αν ακινητοποιηθούν στις ράγες οχήματα ή άλλα εμπόδια, από δυστύχημα ή άλλο λόγο, το τραμ δεν μπορεί να τα παρακάμψει και η λειτουργία του διακόπτεται, μέχρι να μετακινηθούν.
  • Σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος ή εκτέλεσης έργων επάνω στις ράγες, η λειτουργία του τραμ διακόπτεται. Δεν μπορεί να παρακάμψει τα εμπόδια.
  • Η εγκατάσταση ραγών μέσα στην πόλη χρειάζεται χρόνο και χρήματα, λόγω των εκσκαφών. Όλες οι υπόγειες υπηρεσίες που είναι θαμμένες από κάτω (τηλέφωνα, νερό, ηλεκτρισμός κ.λπ.), πρέπει να μετακινηθούν για να μην εγκλωβιστούν κάτω από τις ράγες, ώστε μελλοντικές βλάβες και σκάψιμο για επιδιόρθωσή τους να μην επηρεάζουν τη λειτουργία του τραμ. 
  • Σε περίπτωση βλάβης ενός τραμ, η λειτουργία των υπόλοιπων συρμών διακόπτεται και παρεμποδίζεται γενικά η τροχαία. Δεν μπορεί να μετακινηθεί ούτε και να ρυμουλκηθεί για επιδιόρθωση εκτός της διαδρομής του, όπου δεν υπάρχουν σιδηροτροχιές.

Τρόλεϊ-μπας 
Πλεονεκτήματα
  • Είναι σχεδόν εντελώς αθόρυβο, πιο αθόρυβο από τα λεωφορεία και σίγουρα πολύ πιο αθόρυβο από το τραμ.
  • Η διακίνησή του δεν περιορίζεται από ράγες και μπορεί να κινείται σε όλο το πλάτος των δρόμων που έχουν υπέργεια καλώδια και έτσι παρακάμπτει εύκολα οποιαδήποτε εμπόδια στη διαδρομή του.
  • Εκτός από την εγκατάσταση των υπέργειων καλωδίων, δεν χρειάζεται οποιαδήποτε άλλη υποδομή ή εργασία στους δρόμους διαδρομής του.
  • Σε περίπτωση βλάβης, μπορεί εύκολα να ρυμουλκηθεί σε θέση που να μην παρεμποδίζει και να μεταφερθεί για επιδιόρθωση οπουδήποτε και εκτός της διαδρομής του.
Μειονεκτήματα
  • Η χωρητικότητά του περιορίζεται σε ένα, το πολύ δύο αρθρωτά τρόλεϊ-μπας για κάθε οδηγό.
  • Τα ελαστικά φθείρονται και η αντικατάστασή τους κοστίζει.
Του Αντώνη Σιμώνη AIMechE, μηχανολόγου Αυτοκινήτων & Μηχανημάτων"





0 comments:

Δημοσίευση σχολίου