Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Μετρό Θεσσαλονίκης: Ξεκινούν οι μελέτες για Ευκαρπία και Εύοσμο

Ολοκληρώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία για τις τοπογραφικές μελέτες για τις δυτικές επεκτάσεις του Μετρό Θεσσαλονίκης. Οι μελέτες αφορούν την επέκταση προς Σταυρούπολη, Ευκαρπία (και μελλοντικά το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου) και την επέκταση προς Εύοσμο. Ανάδοχο σχήμα είναι η σύμπραξη μελετητών Χατζηστεφάνου Ηλίας- Κοτσιοβός Σπυρίδων- Μουτίδου Δόμνα με αμοιβή 83.632,15 ευρώ.

Το Μετρό, σε αντίθεση με την υπό κατασκευή βασική γραμμή αλλά και με την πρώτη επέκταση ανατολικά προς την Καλαμαριά, θα προχωρήσει στα δυτικά με πιο σίγουρα βήματα, αφού αυτός ο κλάδος δεν θα γίνει με τη μέθοδο της μελετο-κατασκευής. Όταν εξασφαλισθούν τα κεφάλαια για την κατασκευή του έργου, αυτό θα είναι μελετητικά ώριμο, με ολοκληρωμένη την οριστική μελέτη, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα συντρέχουν σοβαροί λόγοι για μεγάλες καθυστερήσεις και αιτήματα για αναπροσαρμογή του συμβατικού προϋπολογισμού.

Η πρώτη επέκταση δυτικά, που θα ξεκινάει από τη Διακλάδωση Δημοκρατίας και θα φτάνει μέχρι την Ευκαρπία, θα εξυπηρετεί μία πυκνοκατοικημένη περιοχή της πόλης με πολλές επιχειρήσεις, αλλά και δημόσια ιδρύματα και καταστήματα (ψυχιατρικό νοσοκομείο, εκπαιδευτήρια, σχολή ΟΑΕΔ κ.αλ., πρ. στρατόπεδο «Παύλου Μελά», δημοτικό πολιτιστικό κέντρο ).

Η επέκταση προς Σταυρούπολη και Ευκαρπία θα είναι μήκους 5 χλμ., θα ακολουθεί τη χάραξη της οδού Λαγκαδά και θα έχει πέντε σταθμούς: «Νεάπολη», «Παύλου Μελά», «Σταυρούπολη», «Πολίχνη» και «Ευκαρπία».

Η δεύτερη μελέτη αφορά την δυτική επέκταση από τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό μέχρι τον Εύοσμο. Θα περιλαμβάνει 4 σταθμούς και θα φτάνει μέχρι την Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης.



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου