Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Ο Μπουτάρης ζητάει παρέμβαση Παναγιωτόπουλου για το Μετρό Θεσσαλονίκης

Όπως τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο δήμος έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για να αποφευχθούν νέες καθυστερήσεις στο έργο

Από τα δύο υπουργεία, Πολιτισμού και Υποδομών, εξαρτάται το αν θα ξεμπλοκάρει το έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης στο σταθμό «Βενιζέλου».

Σύμφωνα με το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, ο Δήμος έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για να αποφευχθούν νέες καθυστερήσεις στο έργο, ειδικά μετά την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που διατάσσει προσωρινή αναστολή της υπουργικής απόφασης για απόσπαση των αρχαιοτήτων και μεταφορά τους σε άλλη θέση.

«Θέλουμε να πετύχουμε, σε κλίμα αμοιβαίας κατανόησης, να αποφευχθεί η οριστική εκδίκασης της προσφυγής μας στο ΣτΕ, στις 15 Ιανουαρίου. Άλλωστε, η απόφαση της Επιτροπής Αναστολών ( σ.σ. 528/2013) είναι σαφέστατη και, πέραν του ότι δικαίωσε το Δήμο Θεσσαλονίκης για τις ενέργειές του, είναι και πολύ πρόσφατη. Θέλουμε από τον υπουργό Πολιτισμού να εισάγει ξανά το θέμα στο ΚΑΣ, να απεμπλακεί η υπόθεση», τόνισε στη Voria.gr o Γιάννης Μπουτάρης.

Για την απεμπλοκή του όλου θέματος, ο Δήμος κάλεσε στις 4 Δεκεμβρίου, σε μία τεχνική συνάντηση, διευθυντικά στελέχη της Αττικό Μετρό Α.Ε. και τους μελετητές της πρότασης που προκρίνεται από το Δήμο μα και άλλους φορείς. Από τη συνάντηση προέκυψε ότι τα τεχνικά ζητήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν αλλά η Αττικό Μετρό- για να εκπονήσει νέο σχέδιο κατασκευής του σταθμού που θα «κουμπώνει» με τη μελέτη για την επανατοποθέτηση και ανάδειξη των αρχαιοτήτων-θα πρέπει να πάρει το ΟΚ από το υπεύθυνο υπουργείο, δηλαδή το Υποδομών.

Σε αυτή τη φάση ο Δήμος, συντάσσει μια πρόταση προς τα δύο Υπουργεία, το Πολιτισμού και το Υποδομών. Η πρόταση είναι ένα σχέδιο ενεργειών για την απεμπλοκή του όλου ζητήματος. Σύμφωνα με αυτή, ο υπουργός Πολιτισμού θα πρέπει να συστήσει στο ΚΑΣ την εκπόνηση μελέτης που θα αντιμετωπίζει συνολικά την επανατοποθέτηση και ανάδειξη των μνημείων. Το δε υπουργείο Υποδομών να ζητήσει από την Αττικό Μετρό ένα νέο σχέδιο κατασκευής του σταθμού που θα συμφωνεί με την μελέτη ανάδειξης των ευρημάτων.

«Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ο υπουργός Πολιτισμού δεν παρεμβαίνει για να λυθεί το ζήτημα. Ο Δήμος δεν καθυστερεί το έργο, θέλει την ανάδειξη των αρχαιοτήτων, τη προβολή της ιστορίας της πόλης μας, παράλληλα με την κατασκευή και λειτουργία του σταθμού «Βενιζέλου», τεχνική λύση υπάρχει και έχει υποδειχθεί», υπογραμμίζει ο Γιάννης Μπουτάρης, προσθέτοντας:

«Θέλουμε να προχωρήσει το έργο, μπορούμε να ζητήσουμε και τη συνδρομή εμπειρογνωμόνων από το εξωτερικό αν χρειαστεί».

ΠΗΓΗ


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου