Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

Στη... λεωφόρο της τεχνολογίας μπαίνουν λεωφορεία και τρόλεϊ

Αγορά του εισιτηρίου από το κινητό τηλέφωνο, δωρεάν ίντερνετ στη διαδρομή, ακριβής ώρα διέλευσης του μέσου, ενημέρωση για τυχόν συμβάντα που μπορεί καθυστερήσουν το δρομολόγια, διαφήμιση των επιχειρήσεων όπου διέρχεται το λεωφορείο ή το τρόλεϊ αλλά και σταθερή τιμή εισιτηρίου για το 2014 είναι τα «χαρτιά» που ρίχνει στο τραπέζι ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αττικής προκειμένου η ΟΣΥ ΑΕ να πάψει να γεννά ελλείμματα.

Ήδη εφαρμόζονται μία σειρά από πιλοτικά προγράμματα καθώς και άλλες ενέργειες με βασικό στόχο να ανατρέψουν την σημερινή εικόνα που έχουν οι πολίτες για τα λεωφορεία και τρόλεϊ τα οποία παρέχουν υπηρεσίες που δεν ικανοποιούν. Ταυτόχρονα αναμένεται όλα τα παραπάνω να αυξήσουν τα έσοδά της εταιρείας ώστε να πάψει να είναι ελλειμματική.

Στα σχέδια της διοίκησης είναι το 2014 να είναι για την ΟΣΥ ΑΕ η πρώτη χρονιά που δεν θα παράγει ελλείμματα όπως ακριβώς έγινε το 2013 με την ΣΤΑΣΥ ΑΕ.

Στο πλαίσιο αυτό προωθούνται σειρά παρεμβάσεων:

Δωρεάν ίντερνετ 
Στην «μάχη» της αύξησης της επιβατικής κίνησης των λεωφορείων και των τρόλει αλλά και των εσόδων της ΟΣΥ ΑΕ προστέθηκε και το δωρεάν σερφάρισμα στο ίντερνετ μέσω κινητού ή άλλης συσκευής. Η σχετική υπηρεσία διατίθεται στους επιβάτες τεσσάρων λεωφορείων και έντεκα τρόλεϊ, καθώς οι Οδικές Συγκοινωνίες ΑΕ ξεκίνησαν την πιλοτική διάθεση σε δύο γραμμές. 

Πρόκειται και πάλι για τη λεωφορειακή γραμμή 302 «Δουκ. Πλακεντίας - Γέρακας» που εφαρμόστηκε και το πιλοτικό σύστημα εισόδου από την μπροστινή πόρτα καθώς και για τη γραμμή 6 «Ιπποκράτους - Ν. Φιλαδέλφεια - Κοκ. Μύλος» του τρόλεϊ.

Στόχος της εταιρείας είναι η σταδιακή επέκταση της υπηρεσίας σε όσο το δυνατόν περισσότερα οχήματα, από το πρώτο τρίμηνο του 2014. Τα οχήματα στα οποία διατίθεται η νέα πιλοτική υπηρεσία έχουν ειδική σήμανση εντός και εκτός του οχήματος προκειμένου οι επιβάτες να γνωρίζουν ότι έχουν τη δυνατότητα χρήσης δωρεάν wi-fi. Σύμφωνα με την ΟΣΥ η νέα αυτή υπηρεσία δίνει δυνατότητες εμπορικής και επικοινωνιακής αξιοποίησης.

Συγκεκριμένα στόχος της εταιρείας είναι η προβολή διαφημιστικών μηνυμάτων και εκμετάλλευσης της δυνατότητας άμεσης σύνδεσης με σημεία εμπορικού ενδιαφέροντος από τα οποία περνάει το όχημα της ΟΣΥ με στόχο την αύξηση των εσόδων από δευτερογενείς πηγές. Η υπηρεσία αυτή θα μπορούσε να ανατρέψει τη σημερινή εικόνα όπου τα έσοδα από διαφήμιση εμφανίζοντας μειωμένα λόγω της συρρίκνωσης του έργου των λεωφορείων και τρόλεϊ, και να βοηθήσει σημαντικά στην αύξηση των εσόδων που θα καλύψει μέρος της απώλειας της κρατικής επιδότησης που για το 2014 θα μειωθεί στα 100 εκατ. ευρώ.

Το κόστος εγκατάστασης του συστήματος στα 17 οχήματα που θα λειτουργήσουν πιλοτικά ανήλθε σε 15.000 ευρώ και καλύπτει τη σύνδεση για 1,5 χρόνο.

Τηλεματική
Το αργότερο στο α' εξάμηνο του 2014, θα έχει ξεκινήσει και οι η λειτουργία της τηλεματικής με την εγκατάσταση 1000 «έξυπνων στάσεων» όπου θα υπάρχει πληροφόρηση και ακρίβεια στην έλευση του λεωφορείου.
Οι ώρες αναμονής στις στάσεις θα λάβουν τέλος και ο επιβάτης που βρίσκεται στην στάση θα μπορεί να ενημερωθεί για την ακριβή ώρα που θα περάσει το λεωφορείο ή το τρόλεϊ που τον ενδιαφέρει και θα μπορεί να προγραμματίσει άνετα τις δουλειές του. Οι επιβάτες θα πληροφορούνται τον χρόνο διέλευσης των οχημάτων από τις οθόνες που θα είναι τοποθετημένες στις στάσεις, καθώς και από το κινητό τους τηλέφωνο ή τον ηλεκτρονικό υπολογιστή τους.

Ανάδοχος αναδείχθηκε η ένωση εταιριών Intrasoft International - Intrakat.

Ανασχεδιασμός του δικτύου
Αυτή την εποχή ο ΟΑΣΑ πραγματοποιεί μελέτη συνολικού ανασχεδιασμού του λεωφορειακού δικτύου που στηρίζεται στις μετρήσεις της επιβατικής κίνησης.

Η αναδιοργάνωση του συστήματος θεωρείται απαραίτητη αφού τα τελευταία χρόνια όχι μόνο έχουν επεκταθεί σημαντικά τα μέσα σταθερής τροχιάς, αλλά παράλληλα έχουν μεταβληθεί οι συνήθειες μετακίνησης του επιβατικού κοινού, λόγω της οικονομικής κατάστασης, ενώ έχουν μειωθεί σημαντικά και οι διαθέσιμοι πόροι των εταιρειών, τόσο σε εργαζόμενους, όσο και σε τροχαίο υλικό.

Μέχρι τον Ιούνιο του 2014 η εγκατάσταση συστήματος ηλεκτρονικού εισιτηρίου

Ηλεκτρονικό μπλόκο στους «τζαμπατζήδες»
Ένας στους τρεις επιβάτες λεωφορείου δεν πληρώνει εισιτήριο. Αυτό είναι το αποτέλεσμα του πιλοτικού προγράμματος τοποθέτησης ειδικού μηχανισμού στην μπροστινή πόρτα εισόδου των λεωφορείων της γραμμής 302 που συνδέει τον Σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας του μετρό με τον Γέρακα. 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πιλοτικού προγράμματος το διάστημα που τοποθετήθηκε το σύστημα ελέγχου το οποίο επιτρέπει την είσοδο μόνο από την μπροστινή είσοδο με ταυτόχρονο έλεγχο εισιτηρίου από τον οδηγό τα επικυρωμένα εισιτήρια αυξήθηκαν κατά 33% σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα που η είσοδος στο λεωφορείο ήταν ελεύθερη απ' όλες τις πόρτες. 

Μάλιστα αξιοσημείωτο είναι ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας κατά τη διάρκεια της εφαρμογής του νέου τρόπου εισόδου δεν υπήρξε καμία αύξηση στην επιβατική κίνηση με τον συνολικό αριθμό επιβατών να διαμορφώνεται στα ίδια επίπεδα με αυτόν πριν την τοποθέτηση του ειδικού συστήματος.

Ανάλογα είναι τα αποτελέσματα και στα πιλοτικά προγράμματα πρότυπης λειτουργίας σε ακόμα δύο υφιστάμενες λεωφορειακές γραμμές.

Ηλεκτρονικό εισιτήριο
Μέχρι το τέλος Ιουνίου 2014 ανάλογο σύστημα θα έχει τοποθετηθεί σε όλα τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ της ΟΣΥ στο πλαίσιο της υλοποίησης του Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου (ΑΣΣΚ). 

Το σύστημα αυτό προβλέπει την εισαγωγή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου το οποίο μόνο για τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ οι επιβάτες θα μπορούν να αγοράζουν με SMS, ενώ σε περίπτωση ελέγχου, θα επιδεικνύουν τα κινητά τους. 

Οι επιβάτες θα ακυρώνουν τα εισιτήρια σε ψηφιακό, τερματικό μηχάνημα στα λεωφορεία, τα τρόλεϊ και το τραμ, ενώ στο μετρό και στον ηλεκτρικό θα «χτυπάνε» την κάρτα τους τόσο στην είσοδο όσο και στην έξοδο των σταθμών. Μάλιστα οι έλεγχοι των εισιτηρίων θα γίνονται με ειδική φορητή συσκευή, η οποία θα διαπιστώνει την εγκυρότητα και την πιστωτική επάρκεια της «έξυπνης κάρτας».



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου