Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Το τραμ θα φτάσει στην πλατεία Αιγύπτου

Μέσα στον Ιανουάριο προβλέπεται να δημοπρατηθεί η επέκταση του τραμ από το Σύνταγμα ώς την πλατεία Αιγύπτου, στη διασταύρωση της Πατησίων με τη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Πρόκειται για το πρώτο βήμα για την πολυδιαφημισμένη παρέμβαση στην Πανεπιστημίου, με συνολικό προϋπολογισμό 90 εκατ. ευρώ, για την οποία αναμένονται ανακοινώσεις τη Δευτέρα.

Η νέα γραμμή του τραμ θα έχει μήκος 2,2 χλμ. και τέσσερις στάσεις, με κόστος 40 εκατ. ευρώ. Η δημοπράτηση θα γίνει από την «Αττικό Μετρό» και αποτελεί μέρος του άμεσου προγράμματος των 600 εκατ. που περιλαμβάνει και την υπογειοποίηση της γραμμής του Ηλεκτρικού από το Νέο Φάληρο ώς τον Πειραιά. 

Τα επόμενα βήματα του τραμ προβλέπουν επέκταση του δικτύου κατά 9 χλμ. και αφορούν κυρίως τη σύνδεση της παραλιακής γραμμής με το δίκτυο του μετρό. Η διακλάδωση θα ξεκινά λίγο μετά τη στάση στον Άγιο Κοσμά και θα καταλήγει στον σταθμό της Αργυρούπολης, κινούμενη κατά μήκος της δυτικής πλευράς του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό.

Φιλόδοξοι σχεδιασμοί υπάρχουν και για το μετρό, που σε πρώτη φάση αφορούν τη συνέχιση της γραμμής προς το Ίλιον.

Σήμερα, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη λειτουργούν ή κατασκευάζονται 61 χλμ. μετρό με 65 σταθμούς και προϋπολογισμό 6,4 δισ. ευρώ, ενώ εκπονούνται μελέτες για άλλα 53 χλμ. με 46 σταθμούς, συνολικού ύψους 5,2 δισ. ευρώ.

Χθες, επίσκεψη στο μετρό έκανε ο Βέρνερ Χόγερ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Ο πιστωτικός οργανισμός είναι η μόνη πηγή χρηματοδότησης των έργων στο μετρό, αφού το υπουργείο Υποδομών έχει δεσμεύσει σημαντικά κονδύλια του ΕΣΠΑ που υπολογίζονται σε 500 εκατ. ευρώ για την επανεκκίνηση των αυτοκινητόδρομων.

Οι νέες συμβάσεις για τα έργα στους αυτοκινητόδρομους φαίνεται ότι συναντούν εμπόδια. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ελεγκτικό Συνέδριο επανεξετάζει τη συμφωνία για την Κορίνθου-Πατρών και έτσι εξηγείται η χθεσινή «αφωνία» του υπουργείου Υποδομών, όταν μόλις τη Δευτέρα, δια του Μ. Χρυσοχοΐδη, είχε υποσχεθεί αναλυτικές ανακοινώσεις.

ΠΗΓΗ: efsyn.gr




0 comments:

Δημοσίευση σχολίου