Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Θεσσαλονίκη: Σε συζήτηση η χρησιμότητα για την γραμμή του Τελεφερίκ

«Μπορεί να είναι εντυπωσιακό, μπορεί να λειτουργήσει ως ατραξιόν, αλλά δεν είναι μόνο ένα έργο – βιτρίνα». Ο λόγος για το τελεφερίκ που σχεδιάζει να υλοποιήσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης για να συνδέσει τη θάλασσα με το δάσος. Ο αντιδήμαρχος Αστικού Περιβάλλοντος, Ανδρέας Κουράκης, θέλησε να εξηγήσει στη Voria.gr τους λόγους για τους οποίους προωθεί την κατασκευή και λειτουργία του τελεφερίκ, έπειτα από το κείμενο άποψης, που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα μας την προηγούμενη Κυριακή.

«Δεν είναι απλώς ένα έργο – βιτρίνα. Θα έχει συνεισφορά και στο κυκλοφοριακό. Πιστεύουμε, ειδικά τις μέρες που υπάρχουν εκδηλώσεις στο Θέατρο Δάσους, πολλοί Θεσσαλονικείς που σήμερα πηγαίνουν με τα αυτοκίνητά τους και σταθμεύουν όπου βρουν δημιουργώντας μια χαώδη κατάσταση, θα προτιμήσουν να μεταβούν με το τελεφερίκ. Θα προκύψει μείωση της κυκλοφορίας ΙΧ και αποφόρτιση της κυκλοφορίας γενικότερα, ειδικά στην Ανω Πόλη. Επίσης, έχει και την περιβαλλοντική του διάσταση και προφανώς αλλάζει την εικόνα της πόλης», τόνισε ο κ. Κουράκης.

Ο ίδιος επισημαίνει πως εφόσον στηριχθεί τουριστικά το έργο, τότε θα είναι βιώσιμο, ενώ δηλώνει αισιόδοξος ότι επειδή δεν είναι ακριβό, μπορεί να υλοποιηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Χρονοδιάγραμμα και κόστος
Στόχος του Δήμου είναι να δημοπρατηθεί το τελεφερίκ μέσα στο 2014. Ο αντιδήμαρχος, μετά τις δυο βασικές εγκρίσεις από τις αρχαιολογικές και δασικές υπηρεσίες θεωρεί ότι οι υπόλοιπες αδειοδοτήσεις και εγκρίσεις (που δεν είναι λίγες) μπορούν να έχουν ληφθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Ο ίδιος το έχει πάρει… ζεστά και έχει εξετάσει όλες τις λεπτομέρειες της υλοποίησης του τελεφερίκ.

Τερματικοί σταθμοί θα υπάρχουν στο Πάρκο ΧΑΝΘ και στο Θέατρο Δάσους. Το σχέδιο είναι να κινούνται τα lift (οι καμπίνες μεταφοράς των επιβατών) σε ειδικά καλώδια, τα οποία θα τοποθετηθούν σε απόσταση ασφαλείας από τις οικοδομές της διαδρομής. Όπως εξήγησε ο κ. Κουράκης, «τα ειδικά καλώδια θα τοποθετηθούν με ελικόπτερα και θα απαιτηθεί η απομάκρυνση των κατοίκων των οικοδομών που βρίσκονται στη διαδρομή για ένα 24ωρο»!

Ο αντιδήμαρχος θεωρεί εφικτό και βιώσιμο το έργο, λόγω χαμηλού κόστους. Το κόστος κατασκευής, όπως εξήγησε, κυμαίνεται μεταξύ 7 και 10 εκ. ευρώ, ενώ το κόστος ετήσιας λειτουργίας δεν υπερβαίνει τα 350.000 ευρώ. «Εξετάζουμε τον τρόπο λειτουργίας του, εάν θα γίνει ως δημόσιο έργο και θα το διαχειρίζεται κάποιος ιδιώτης για μια μεγάλη χρονική περίοδο ή αν θα γίνει με τη μέθοδο των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα με σύμβαση παραχώρησης», υπογράμμισε.

Μάλιστα, επισήμανε πως το κόστος κατασκευής μπορεί να προέλθει από τον προϋπολογισμό του Δήμου, ενώ χαρακτηρίζει το έργο και αναπτυξιακό, δεδομένου ότι μπορεί να προσελκύσει δραστηριότητες εστίασης και αναψυχής στους δυο τερματικούς του.

Πιο… ένθερμη υποστηρικτής του τελεφερίκ αποδείχτηκε μάλιστα η Διεύθυνση Δασών, που έδωσε το ένα από τα δυο ΟΚ για να γίνει το έργο. «Το τελεφερίκ θα μπορεί να λειτουργήσει ως μέσο, ως οδός διαφυγής σε περίπτωση πυρκαγιάς στο δάσος, μας είπαν οι δασικές υπηρεσίες. Επίσης, θεωρούν κι αυτές ότι το τελεφερίκ μπορεί να δώσει το έναυσμα για την εκπόνηση ενός master plan για το περιαστικό δάσος», τόνισε.



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου