Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

Προς το τέλος του 2016 η δημοπράτηση της Γραμμής 4 του Μετρό

Έως το τέλος του έτους αναμένεται να δημοπρατηθεί το πρώτο τμήμα της νέας Γραμμής 4 του Μετρό, από το Άλσος Βεΐκου μέχρι το Γουδή, σύμφωνα με πληροφορίες στελεχών του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, υλοποιώντας τελικά το έργο ως δημόσιο, και όχι όπως αρχικά προβλεπόταν ως Σύμπραξη Δημοσίου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) ή σύμβαση παραχώρησης.

Με τη δημοπράτηση του έργου ως δημόσιο, αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες της, αποτελούμενης από 14 σταθμούς, πρώτης φάσης της γραμμής 4, προϋπολογισμού 1,3-1,5 δισ. ευρώ και μήκους 12,3 χιλιομέτρων. 

Παρά την αρχική δέσμευση για δημοπράτηση του εντός του καλοκαιριού, το έργο μετατίθεται προς το τέλος του έτους, καθώς διαπιστώνεται μελετητική ανωριμότητα τμήματός του και συνδέεται με την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων. Στόχος είναι οι οριστικές μελέτες να ολοκληρωθούν μέσα στους επόμενους μήνες.

Πηγές του αρμόδιου υπουργείου επισημαίνουν ότι βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο οι συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση έως και του 75% του συνολικού προϋπολογισμού του έργου, με το υπολειπόμενο ποσό να υπολογίζεται ότι θα προέλθει από κρατική χρηματοδότηση.

Εφόσον τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα και δεν υπάρξουν νέες καθυστερήσεις κατά τη διάρκεια της δημοπράτησης τα έργα θα ξεκινήσουν προς το τέλος του 2017 και θα ολοκληρωθούν επτά χρόνια αργότερα, το 2025 όπου και αρχικά οριοθετείται η λειτουργία του πρώτου τμήματος της Γραμμής 4. 

Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί το μεγαλύτερο project όλων των εποχών για την Αττικό Μετρό, ξεπερνώντας σε κόστος ακόμα και την βασική κατασκευή των γραμμών 2 και 3 που λειτούργησαν το 2000. Με τη λειτουργία της Γραμμής 4 το δίκτυο του Μετρό της Αθήνας θα μετρά 79 σταθμούς, χωρίς να συνυπολογίζονται τυχόν άλλα μελλοντικά έργα (επεκτάσεις γραμμών 1 και 2).

Το τμήμα Ευαγγελισμός-Αλσος Βεΐκου (8,3 χιλιόμετρα, 9 σταθμοί) έχει μελετηθεί εκτενώς τα προηγούμενα χρόνια και θεωρείται ώριμο (μάλιστα, η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου έχει από το 2012 κατατεθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος).

Έχει προϋπολογισμό 900-950 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 50% αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από την ΕΤΕπ. Το έργο είναι αναμφισβήτητα σημαντικό, καθώς θα δώσει «διέξοδο» σε εξαιρετικά πυκνοδομημένες περιοχές της πρωτεύουσας, όπως το Γαλάτσι, η Κυψέλη, του Γκύζη και τα Εξάρχεια, οι οποίες δεν έχουν σήμερα πρόσβαση σε μέσα σταθερής τροχιάς.

Αναλυτικότερα, η πρώτη φάση περιλαμβάνει τους σταθμούς Αλσος Βεΐκου, Γαλάτσι, Κυψέλη, Δικαστήρια, Λεωφόρος Αλεξάνδρας, Εξάρχεια, Ακαδημία, Κολωνάκι, Ευαγγελισμός, Καισαριανή, Νήαρ Ηστ, Ηλύσια, Ζωγράφου και Γουδή. 

Το μήκος της γραμμής είναι 11,7 χλμ. και θα εξυπηρετεί καθημερινά 220.000 επιβάτες. Ενώ, ολόκληρη η γραμμή 4 (Περισσός - Αλσος Βεΐκου ? Πανεπιστήμιο - Ευαγγελισμός - Βύρωνας - Κατεχάκη - Μαρούσι - Λυκόβρυση) έχει μήκος 33 χλμ., 29 σταθμούς και εκτιμώμενο προϋπολογισμό κατασκευής περίπου 3,3 δισ. ευρώ.

Αρχικά, στη Μελέτη Ανάπτυξης Μετρό (1995-1999) είχε αποφασιστεί να κατασκευαστεί όχι με τη μορφή νέας γραμμής, αλλά χωρισμένη σε δύο επεκτάσεις των υφιστάμενων γραμμών, επιλογή που τελικά αποκλείστηκε για διάφορους λόγους (διακοπή λειτουργίας του μετρό, σύνθετη κατασκευή, υψηλό κόστος κ.λπ.).

Τελική ευθεία 
Για την ανάπτυξη της γραμμής υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν περίπου 80 μήνες, με τους πιο αισιόδοξους να κάνουν λόγο για λειτουργία σε δέκα περίπου χρόνια. 

Στόχος είναι όπου είναι εφικτό να δημιουργηθούν μεγάλοι ελεύθεροι χώροι που θα δίνουν ανάσα στις πυκνοκατοικημένες περιοχές από όπου θα διέρχεται η Γραμμή 4. Στις καινοτομίες της Γραμμής 4 θα είναι οι αποβάθρες με αυτόματες θύρες ασφαλείας που θα ανοίγουν μόνο με την έλευση του συρμού που θα είναι επίσης υπεραυτόματοι, χωρίς οδηγό αλλά με συνοδό.

Παρόλο που η υλοποίηση της Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υποδομών για πρώτη φορά το 2005, φαίνεται τελικά να εισέρχεται στην τελική του ευθεία και οι εξελίξεις στο επόμενο διάστημα θα είναι καταλυτικές για την τελική προώθηση του έργου σε δημοπράτηση. 

ΠΗΓΗ: imerisia.gr


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου