Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Ένα «φερόμενο» χαστούκι θα φέρει αστυνομικούς στα μέσα μαζικής μεταφοράς

Την αναδιάρθρωση του σώματος ελεγκτών κομίστρου στις αστικές συγκοινωνίες επεξεργάζεται για πολλοστή φορά το υπουργείο Υποδομών.

Μετά την καταγγελία επιβάτη του μετρό, ότι ελεγκτής την χαστούκισε στο σταθμό Ομόνοια, όταν διαπιστώθηκε ότι εκείνη δεν είχε εισιτήριο, επανέρχεται το ζήτημα των ελέγχων στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Μπορεί η ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες) να διαβεβαιώνει ότι σύμφωνα με το οπτικό υλικό, που υπάρχει στις κάμερες ασφαλείας δεν φαίνεται να έχει σημειωθεί το περιστατικό που περιγράφει η γυναίκα, παρά μόνο φραστικοί διαπληκτισμοί, το υπουργείο Υποδομών προχωρά για ακόμη μία φορά σε διαρροές περί αλλαγών στο σύστημα ελέγχου. 

Πώς γίνονται οι έλεγχοι  
Σήμερα η εταιρεία ΣΤΑΣΥ απασχολεί 93 άτομα, τα οποία έχουν ως αποκλειστικό αντικείμενο την διενέργεια ελέγχων, ενώ πληρώνονται με μισθό και ανεξάρτητα από τον αριθμό των προστίμων που καταλογίζουν. Κινούνται σε ομάδες των 5 έως 6, σε όλο το μήκος του δικτύου. 

Τα σοβαρότερα προβλήματα έχουν παρατηρηθεί σε λεωφορεία και τρόλλεϋ με εθελοντές - ελεγκτές της ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες) να έχουν επιδείξει κατά καιρούς υπερβάλλοντα ζήλο στον καταλογισμό προστίμων. 

Και αυτό γιατί πρόκειται για 220 άτομα που εργάζονται κυρίως στον τομέα της κίνησης της ΟΣΥ και διενεργούν ελέγχους σε λεωφορεία και τρόλλεϋ εκτός ωραρίου. Το σημαντικότερο ωστόσο που φαίνεται ότι έχει οδηγήσει σε ακραίες συμπεριφορές, είναι το γεγονός ότι πληρώνονται με ποσοστά επί των προστίμων που καταλογίζουν.

Urban Transport Police: για την καταπολέμηση της εισιτηριοδιαφυγής 
Για αυτό και το υπουργείο Υποδομών προωθεί την δημιουργία ενιαίου σώματος ελέγχου για όλα τα μέσα, ώστε να εξαλειφθεί το φαινόμενο των εθελοντών - ελεγκτών. 

Παράλληλα έχει ζητηθεί η συνδρομή 50 αστυνομικών από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο ειδικό σώμα αστυνομικών συγκοινωνιών (Urban Transport Police). 

Το νέο αυτό σώμα θα κινείται σε όλο το μήκος του δικτύου των αστικών συγκοινωνιών και εκτός από την διασφάλιση των ελέγχων εισιτηρίων, θα μεριμνούν και για την συνολικότερη ασφάλεια των μετακινήσεων με τις συγκοινωνίες.

ΠΗΓΗ


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου