Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Αγώνας δρόμου για τα εγκαίνια των 4 σταθμών του Μετρό προς Ελληνικό

Αγώνας δρόμου διεξάγεται προκειμένου να εγκαινιαστούν, την Παρασκευή 26 Ιουλίου, οι τέσσερις νέοι σταθμοί του Μετρό προς το Ελληνικό. Πρόκειται για τους σταθμούς Ηλιούπολη, Άλιμος, Αργυρούπολη, Ελληνικό, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα διακινούν 80.000 επιβάτες ημερησίως, μειώνοντας την κυκλοφοριακή επιβάρυνση κατά 50.000 μετακινήσεις με ΙΧ.

Η απόσταση από τον σταθμό “Ελληνικό” έως το σταθμό “Σύνταγμα” θα διανύεται σε 14 λεπτά, ενώ με το αυτοκίνητο, σε ώρες αιχμής, χρειάζονται περισσότερο από 45 λεπτά. Οι δοκιμές είναι συνεχείς, ενώ δεν αποκλείεται ολιγοήμερη παράταση των εγκαινίων (αρχές Αυγούστου),καθότι οι προδιαγραφές ασφαλείας είναι αυστηρές.

Με τη λειτουργία των νέων σταθμών, θα τροχοδρομήσουν και οι νέοι συρμοί. Συνολικά, πρόκειται για 17 συρμούς των έξι βαγονιών, οι οποίοι κατασκευάστηκαν στη Νότια Κορέα από την κοινοπραξία Hyundai Rotem – Hanwha.

Κόστισαν 155 εκατ. ευρώ και η προμήθειά τους έγινε για τις επεκτάσεις του Μετρό, όχι μόνο προς το Ελληνικό, το Χαϊδάρι και το Περιστέρι, αλλά κυρίως για την επέκταση προς τον Πειραιά (ολοκλήρωση 2017). Με μέγιστη ταχύτητα 80 χλμ/ώρα, διαθέτουν έξυπνο σύστημα ελέγχου εκκίνησης, διατήρησης σταθερής ταχύτητας και επιβράδυνσης από τον έναν σταθμό στον άλλον, προκειμένου να εξοικονομείται ενέργεια.

Ενόψει της λειτουργίας των νέων σταθμών, οι 280 απολυμένοι του Μετρό ζητούν την επαναπρόσληψή τους , ενώ γκρίνια υπάρχει στους εργαζομένους των “Σταθερών Συγκοινωνιών” για τις εσωτερικές μετατάξεις (διοικητικοί λαμβάνουν πόστα στους σταθμούς).

Τα εγκαίνια θα τελέσει ο νέος υπουργός Μεταφορών Μ. Χρυσοχοϊδης, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται αν θα προσκληθούν οι προκάτοχοί του (Κ. Χατζηδάκης και Μ. Βορίδης, ο οποίος υπέγραψε τη σύμβαση σηματοδότησης με τη Siemens για το “ξεπάγωμα” των σταθμών, έπειτα από 3 περίπου χρόνια).



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου