Παρασκευή 21 Αυγούστου 2020

Μετρό Θεσσαλονίκης: Ολοκληρώνεται το στρώσιμο των γραμμών στη βασική γραμμή

Μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η σιδηροδρομική επιδομή στη βασική γραμμή του Μετρό Θεσσαλονίκης, ενώ το νέο χρονοδιάγραμμα του έργου που τοποθετεί την ολοκλήρωση και λειτουργία του στον Απρίλιο του 2023, αφού συμφωνήθηκε στις συσκέψεις μεταξύ Αττικό Μετρό Α.Ε. και αναδόχου, πρόκειται να εγκριθεί από το δ.σ. της Α.Μ., εντός των επομένων εβδομάδων.

Για να επιτευχθεί ο χρόνος -στόχος που έχει αναληφθεί από την Αττικό Μετρό- μετά και από τη δημόσια δέσμευση του ίδιου του πρωθυπουργού ότι η Θεσσαλονίκη θα έχει Μετρό σε πλήρη λειτουργία τον Απρίλιο του 2023- θα πρέπει ως τέλος του 2021 να έχουν εκτελεστεί όλες εκείνες οι εργασίες που θα επιτρέπουν την έναρξη των δοκιμαστικών δρομολογίων του Μετρό, αρχές 2022.

Ο σταθμός Βενιζέλου 
Απαντώντας σε ερωτήσεις του GRTimes.gr σχετικά με την πρόοδο των εργασιών στον πολύπαθο σταθμό «Βενιζέλου», ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Α.Ε. κ. Νίκος Ταχιάος δήλωσε ότι σε τούτη τη φάση προετοιμάζεται η κατασκευή των διαφραγματικών τοίχων του σταθμού.

Σε ότι αφορά στις αρχαιότητες, μετά την αφαίρεση της άμμου που προστατευτικά τις σκέπαζε, δεν γίνεται καμία περαιτέρω ενέργεια καθώς αφ’ ενός θα πρέπει να εγκριθεί από το ΚΑΣ η μελέτη απόσπασης και επανατοποθέτησής τους ενώ, αφ’ ετέρου, εκκρεμεί και η έκδοση απόφασης επί της αίτησης αναστολής των εργασιών, που κατατέθηκε από πολίτες οι οποίοι είχαν ήδη προσφύγει στο ΣτΕ, κατά της υπουργικής απόφασης για κατασκευή της «Βενιζέλου» με απόσπαση των αρχαιοτήτων.

Σε αυτή τη χρονική φάση, έχουν επιταχυνθεί οι ρυθμοί για την έγκριση όλων των μελετών Η/Μ, ώστε να προχωρήσει ο ανάδοχος στην εκτέλεσή τους, κάτι που αποτελεί κρίσιμο παράγοντα στην πορεία ολοκλήρωσης της βασικής γραμμής.

Η επέκταση προς Καλαμαριά 
Σε ότι αφορά στην επέκταση προς Καλαμαριά, που στόχος είναι να δοθεί σε λειτουργία έξι μήνες μετά τη λειτουργία της βασικής γραμμής, έχουν εγκριθεί οι μελέτες για εννέα έργα Η/Μ (δεν συμπεριλαμβάνονταν στην αρχική δημοπράτηση του έργου) και προχωράει η δημοπράτησή τους. 

Στην Καλαμαριά, επίσης προχωράει με ταχείς ρυθμούς η τοποθέτηση της σιδηροδρομικής επιδομής. 0 comments:

Δημοσίευση σχολίου