Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020

Εθελοντική αιμοδοσία στο μετρό Συντάγματος

Εθελοντική αιμοδοσία διοργανώνει το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) με τίτλο, «Χειμώνας 2020», τη Δευτέρα 13 και Τρίτη 14 Ιανουαρίου, από τις 9.00 π.μ. έως τις 8.00 μ.μ., στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του μετρό Συντάγματος, στο πλαίσιο του προγράμματος «4 Εποχές της Αιμοδοσίας».

Το 2019 το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας ξεκίνησε ένα νέο, πρωτοποριακό πρόγραμμα προσέλκυσης εθελοντών αιμοδοτών με τίτλο «4 Εποχές της Αιμοδοσίας».

Στόχος του προγράμματος ήταν οι επαναλαμβανόμενες δράσεις προσέλκυσης καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, και με ιδιαίτερη έμφαση στις νεαρές ηλικίες, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η αυτάρκεια, δηλαδή η κάλυψη των αναγκών της χώρας σε αίμα, τόσο σε κανονικές όσο και σε έκτακτες συνθήκες.

Πιο συγκεκριμένα, οργανώθηκαν τέσσερις διήμερες δράσεις εθελοντικής αιμοδοσίας στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων Μετρό Συντάγματος (μια για κάθε εποχή του χρόνου) και η απήχηση που είχαν, σύμφωνα με το ΕΚΕΑ, ήταν πολύ θετική καθώς έφεραν πολλούς νέους ανθρώπους σε επαφή για πρώτη φορά με τον κόσμο της εθελοντικής αιμοδοσίας. 

«Φαίνεται να γεννιέται μια νέα ομάδα «εθελοντών αιμοδοτών των 4 εποχών» που συστηματικά αιμοδοτούν στις δράσεις αυτές», αναφέρει το ΕΚΕΑ.

Προσθέτει ότι «το πρόγραμμα «4 εποχές της Αιμοδοσίας» ήρθε για να μείνει και να γίνει μια συστηματική «καλή συνήθεια» και μια θαυμάσια ευκαιρία να παγιωθεί μια νέα, σταθερή κουλτούρα εθελοντικής αιμοδοσίας, που θα συμβαδίζει με την εναλλαγή των εποχών του έτους και θα αποσυνδέει παράλληλα το χώρο της αιμοληψίας από την αρρώστια και τους αρνητικούς συνειρμούς που γεννά το περιβάλλον του νοσοκομείου».

Για να δώσεις αίμα χρειάζεται:
  • Να είσαι 18-65 ετών
  • Να έχεις πάρει ένα ελαφρύ γεύμα πριν από την αιμοδοσία
  • Να έχεις κοιμηθεί τουλάχιστον 5 ώρες
  • Να αναφέρεις τυχόν ασθένειες και φάρμακα που λαμβάνεις στο γιατρό της αιμοδοσίας
  • Εάν έχεις κάνει τατουάζ, να έχουν παρέλθει 4 μήνες 


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου