Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020

Το λεωφορείο του ΟΑΣΘ που έρχεται στην ώρα του και βρίσκεις πάντα θέση...

Πως θα αντιδρούσατε αν κάποιος σας έλεγε πως στην Θεσσαλονίκη υπάρχει λεωφορείο του ΟΑΣΘ που έρχεται στην ώρα του και σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην πινακίδα τηλεματικής στην στάση, έχει ελεύθερα καθίσματα, ξεκινά από την αφετηρία σχεδόν άδειο, κάθονται αναπαυτικά όλοι οι επιβάτες, λειτουργεί ο κλιματισμός και ο οδηγός χαμογελαστός χαιρετάει έναν προς έναν τους επιβάτες; 

Πριν απαντήσετε πως «πρόκειται για σκηνή ταινίας επιστημονικής φαντασίας» θα σας προλάβουμε! 

Κι όμως, υπάρχει τέτοιο λεωφορείο που κυκλοφορεί στους δρόμους της Θεσσαλονίκης και δεν είναι άλλο από το λεωφορείο νούμερο «50» που πραγματοποιεί την πολιτιστική διαδρομή.

Με την τιμή του εισιτηρίου να ανέρχεται μόλις σε δύο ευρώ, ενώ ισχύουν οι κάρτες απεριορίστων διαδρομών και τα μειωμένα εισιτήρια, οι επιβάτες έχουν την δυνατότητα να απολαύσουν άνετα μια διαδρομή περίπου μιας ώρας μέσα από μνημεία και βυζαντινές εκκλησίες της πόλης.

Η περιήγηση στην ιστορία της πόλης περιλαμβάνει στάσεις σε περίπου πενήντα ιστορικά μνημεία που αποτυπώνουν την μακραίωνη ιστορία της πόλης από τους αρχαίους, τους ελληνιστικούς, τους ρωμαϊκούς και βυζαντινούς χρόνους μέχρι σήμερα. 

Στους επιβάτες μάλιστα δίνονται και ενημερωτικοί χάρτες με πληροφορίες από τα δεκάδες μνημεία που βλέπουν δεξιά κι αριστερά τους οι 'Έλληνες και οι ξένοι επιβάτες. 

Το ενημερωτικό υλικό μάλιστα είναι γραμμένο σε τέσσερις γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, γερμανικά και ρώσικα) ενώ διατίθενται και έντυπα σε ανάγλυφη μορφή Braille για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης. 

Η ξενάγηση, που γίνεται μέσω ηχογραφημένου μηνύματος που προβάλλεται από ειδικές οθόνες, χωρίζεται σε πέντε ενότητες, ανάλογα με την περιοχή στην οποία βρίσκεται το αστικό.

Το λεωφορείο της πολιτιστικής διαδρομής ξεκινά τον χειμώνα τα δρομολόγια στις 9 το πρωί και πραγματοποιεί τις διαδρομές κάθε μια ώρα μέχρι και τις 4 το απόγευμα. Την θερινή περίοδο τα δρομολόγια ξεκινούν στις 8 το πρωί και ολοκληρώνονται στις 9 το βράδυ.

Εκτός από τον οδηγό, στο λεωφορείο υπάρχει πάντοτε και ξεναγός ο οποίος εξηγεί στους επισκέπτες τα αξιοθέατα που βλέπουν ενώ αναλαμβάνει να «χτυπήσει» τα εισιτήριά τους.

Το χαρακτηριστικό λεωφορείο που είναι «ντυμένο» με τα αξιοθέατα της πόλης βγήκε στους δρόμους την πόλη για πρώτη φορά την 1η Σεπτεμβρίου του 2009. Κάθε χρόνο, εκατοντάδες επιβάτες το επιλέγουν προκειμένου να ξεναγηθούν γρήγορα στην πρωτεύουσα του Βορρά.

Η αφετηρία του είναι δίπλα από τον Λευκό Πύργο και κάνει συνολικά 15 στάσεις, για να επιστρέψει εκεί από όπου ξεκίνησε. Πρώτη στάση δεν είναι άλλη από το δημαρχείο Θεσσαλονίκης, το μεγαλύτερο κτίριο της πόλης συνολικής έκτασης 15.000 τ.μ.

Κορύφωση της διαδρομής είναι όταν το λεωφορείο φτάνει στο Επταπύργιο, με θέα όλη την πόλη και το απέραντο γαλάζιο του Θερμαϊκού Κόλπου.

Σημειώνεται πως το λεωφορείο της πολιτιστικής γραμμής «50» πλέον το χρησιμοποιούν όλο και περισσότεροι Θεσσαλονικείς για τις μετακινήσεις τους σε διάφορα σημεία της πόλης, μιας και λόγω της προβληματικής κατάστασης του ΟΑΣΘ είναι το μόνο λεωφορείο στο οποίο μπορεί κανείς να μετακινηθεί άνετα με το όχημα να έρχεται στην… ώρα του. 0 comments:

Δημοσίευση σχολίου