Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020

Θεσσαλονίκη: Κίνδυνος να «χαθούν» ακόμη 44 λεωφορεία του ΟΑΣΘ

Μόλις 300 λεωφορεία κυκλοφορούν σήμερα στη Θεσσαλονίκη, όταν οι ανάγκες της πόλης απαιτούν 520 αστικά, με τις συνθήκες στον ΟΑΣΘ να παραμένουν ασφυκτικές καθώς 92 λεωφορεία παραμένουν εκτός λόγω βλαβών, όπως αναφέρει στην εκπομπή «Λόγια της Πόλης» στην TV100 ο πρόεδρος του Οργανισμού, Γιώργος Σκόδρας.

Το χειρότερο, ωστόσο, είναι πως υπάρχει κίνδυνος το επόμενο διάστημα να ακινητοποιηθούν ακόμη 44 λεωφορεία, αφήνοντας την πόλη σε ακόμη πιο τραγική κατάσταση.

«Ο στόλος είναι γερασμένος και μάλιστα έχουμε το πολύ άσχημο φαινόμενο σχετικά νέα λεωφορεία 10-15 ετών να εμφανίζουν δομικά προβλήματα, ρηγματώσεις στο σασί. 

Ο Οργανισμός έχει από την Άνοιξη ακινητοποιημένα 92 αρθρωτά λεωφορεία ηλικίας 14 ετών γιατί υπάρχουν ρηγματώσεις. Σήμερα αντιμετωπίζουμε τον κίνδυνο να παροπλιστούν εξ’ αυτού του λόγου άλλα 44 λεωφορεία. 

Επομένως, τα περιθώρια που έχουμε να ανακτήσουμε λεωφορεία από τα ακινητοποιημένα είναι πολύ περιορισμένα. Και οι επισκευές ενός νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου, δημοσίου όμως, προϋποθέτουν τη διεξαγωγή νόμιμων διαδικασιών με βάση τις προβλέψεις του νόμου για να μπορούμε στη συνέχεια να πληρώσουμε και τους συνεργάτες μας», ανέφερε ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ.

Υπενθυμίζεται πως από τον Φεβρουάριο αναμένεται να ενταχθούν στα δρομολόγια εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος 60 λεωφορεία, μετά από τη συμφωνία με τα ΚΤΕΛ για την ανάληψη 25 γραμμών του ΟΑΣΘ περιφερειακά της πόλης.

Τα 60 λεωφορεία που επιστρέφουν λόγω... ΚΤΕΛ 
«Ελπίζουμε ότι θα έχουμε σύντομα την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ίσως και μέσα στο επόμενο 15νθημερο ώστε να αρχίσουν σταδιακά μέσα στον Φεβρουάριο να εντάσσονται τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ στα αντίστοιχα δρομολόγια και ταυτόχρονα τα λεωφορεία να έρθουν στην πόλη. 

Το πρόβλημα είναι οριζόντιο. Θα στηριχθούν όλες οι γραμμές, με κάποια προσπάθεια να ενισχύσουμε λίγο παραπάνω τη Δυτική Θεσσαλονίκη, την Ηλιούπολη, τη Σταυρούπολη και τη Μενεμένη» είπε ο Γιώργος Σκόδρας.

Ο διεθνής διαγωνισμός και τα νέα λεωφορεία 
Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί διεθνής διαγωνισμός για τη μίσθωση 120 λεωφορείων, ωστόσο, δεν είναι σίγουρο το πότε θα έρθουν αυτά τα λεωφορεία στην πόλη. Όπως αναφέρει ο Γ. Σκόδρας ο διαγωνισμός θα βγει εντός του μήνα, με πρώτο στόχο τα αστικά να έρθουν στη Θεσσαλονίκη μετά το Πάσχα. 

Όπως συμπληρώνει, ωστόσο, «Όμως οι δημόσιες συμβάσεις έχουν προθεσμίες για την εκτέλεση των διαγωνισμών, έχουν προσυμβατικό έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο. 

Το ΔΣ του ΟΑΣΘ προτίθεται να συντμήσει τις προθεσμίες που απαιτεί ο νόμος ώστε ο διαγωνισμός να καρποφορήσει το συντομότερο δυνατό. Βεβαίως πάντα θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι διαγωνισμοί της τάξης των 8- 10 εκ. ευρώ υπάρχει περίπτωση να εμφανίσουν νομικές περιπλοκές. Ελπίζουμε να τις αποφύγουμε».

Το τρίτο βήμα για την ανάταξη των αστικών συγκοινωνιών της πόλης περιλαμβάνει διεθνή διαγωνισμό σε επίπεδο Υπ. Μεταφορών για την προμήθεια νέων λεωφορείων- 350 στον αριθμό- για τη Θεσσαλονίκη. 

Εκτιμάται ότι ο διαγωνισμός θα προκηρυχθεί εντός του τρέχοντος έτους, μαζί με άλλα 650 λεωφορεία που προορίζονται για τις συγκοινωνίες της Αθήνας.

«Σήμερα το Υπ. Μεταφορών είναι σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Τους τεχνικούς της συμβούλους είχαμε στον Οργανισμό την περασμένη εβδομάδα και σχεδιάζουμε με χρηματοδότηση από την ΕτΕΠ τον διαγωνισμό, ο οποίος είναι εφικτό εντός του 2020 να πραγματοποιηθεί. 

Αυτός θα περιλαμβάνει 1000 λεωφορεία, εκ των οποίων τα 350 θα αφορούν τη Θεσσαλονίκη και τα 300 από αυτά θα είναι μάλιστα ηλεκτρικά» σημείωσε ο κ. Σκόδρας.

Δείτε την συνέντευξη του προέδρου του ΟΑΣΘ: 



ΠΗΓΗ


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου