Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019

ΟΑΣΘ: Μείωση του ορίου ζωής των λεωφορείων, ζητούν οι εργαζόμενοι

Σειρά αλλαγών στον νόμο Σπίρτζη με τον οποίο έγινε η κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ προτείνει το Συνδικάτο Εργαζομένων.

Οι προτεινόμενες τροπολογίες εστάλησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, προκειμένου να περιληφθούν στις γενικότερες αλλαγές τις οποίες προετοιμάζει για τον συγκεκριμένο νόμο και το ίδιο το υπουργείο.

Όπως είχε γράψει πριν από αρκετό καιρό η Voria.gr η κυβέρνηση έχει συγκροτήσει ειδική επιτροπή η οποία θα προτείνει σχέδιο αλλαγών στο ν.4482/2017 προκειμένου να διευθετηθούν επείγοντα ζητήματα όπως για παράδειγμα η χρονική επέκταση του καθεστώτος λειτουργίας του ΟΑΣΘ υπό εκκαθάριση καθώς η όλη διαδικασία δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί ως τις 3 Δεκεμβρίου 2019 όπως προβλέπεται στον ν.4482. 

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, η επιτροπή η οποία αποτελείται κυρίως από νομικούς, έχει προχωρήσει αρκετά τις επεξεργασίες της και πολύ σύντομα θα είναι σε θέση να υποβάλει στον υπουργό τις προτάσεις της.

Στο πλαίσιο αυτό, τις δικές του επεξεργασίες έχει κάνει και το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΘ (ΣΕΟΑΣΘ) οι οποίες συμπυκνώνονται σε συνολικά εννέα τροπολογίες. 

Οι σημαντικότερες εξ αυτών είναι οι ακόλουθες:

-Προτείνεται, η ηλικία κυκλοφορίας των λεωφορείων να μειωθεί στα 15 έτη, από τα 23 που είναι σήμερα, μετά τις διαδοχικές παρατάσεις που δόθηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. 

Ειδικότερα, το ΣΕΟΑΣΘ προτείνει να διατηρηθεί το όριο των 23 ετών για τα επόμενα τρία χρόνια οπότε προβλέπεται να λειτουργήσει και το μετρό, αλλά στη συνέχεια να ισχύει η 15ετια ως ανώτατο ηλικιακό όριο. 

Επίσης με άλλη τροπολογία προτείνεται να δίδεται η δυνατότητα στον ΟΑΣΘ και μετέπειτα στην ΑΣΥΘ να προμηθεύονται και μεταχειρισμένα λεωφορεία, ηλικίας έως 10 ετών, καθώς κάτι τέτοιο απαγορεύεται από τον ισχύοντα κανονισμό του ΟΑΣΘ.

-Προτείνεται, να παραταθεί κατά επτά μήνες το σημερινό καθεστώς λειτουργίας του ΟΑΣΘ υπό εκκαθάριση καθώς είναι αδύνατον να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκκαθάρισης έως τις 3 Δεκεμβρίου 2019 όπως προβλέπεται στον ν.4482. 

Επιπλέον, είναι επίσης αδύνατον να μεταβιβαστεί το συγκοινωνιακό έργο του ΟΑΣΘ στην ΑΣΥΘ καθώς αυτή δεν έχει συσταθεί ακόμη, παρότι στον ν.4482 προβλεπόταν αυτό να γίνει ήδη ως το τέλος του περασμένου Ιουνίου. 

Έτσι, με την προτεινόμενη τροπολογία η μεταβίβαση στην ΑΣΥΘ θα μπορεί να γίνει το αργότερο ως τον Ιούνιο του 2020. 

Με την ίδια τροπολογία παρατείνεται αυτονοήτως και η προθεσμία υποβολής της έκθεσης αποτίμησης του ΟΑΣΘ από τους εκκαθαριστές η οποία άλλως πρέπει να υποβληθεί το αργότερο ως τις 30 Νοεμβρίου 2019.

-Προτείνεται, στον καθορισμό της αξίας τού υπό εκκαθάριση ΟΑΣΘ να συνυπολογιστούν και οι απαιτήσεις τις οποίες έχει ο Οργανισμός έναντι τρίτων, φυσικών ή νομικών προσώπων, περιλαμβανομένου και του ελληνικού δημοσίου. 

Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΑΣΘ έχει λαμβάνειν πολλά εκατομμύρια ευρώ από τα υπουργεία Παιδείας και Εργασίας, έναντι της κοινωνικής πολιτικής η οποία ασκείται μέσω του Οργανισμού (δωρεάν μετακίνηση ανέργων, εκπτώσεις σε φοιτητές και μαθητές κ.ο.κ.). 

Η προηγούμενη διοίκηση του ΟΑΣΘ είχε παραιτηθεί αυτών των απαιτήσεων για τα έτη πριν από την κρατικοποίηση, με αποτέλεσμα να απομειωθεί η αξία του Οργανισμού.

-Ζητείται, να ρυθμιστεί το χρέος το οποίο έχει ο ΟΑΣΘ προς το Συνδικάτο και το Ταμείο Αλληλοβοήθειας, το οποίο ανέρχεται σε περίπου 4,3 εκατ. ευρώ, χρήματα τα οποία είχε δανειστεί η διοίκηση των μετόχων από το Συνδικάτο και τα οποία προέρχονταν από παρακρατήσεις που έγιναν επί των αποδοχών των εργαζομένων.

-Προτείνεται, να υπάρχει πρόβλεψη για ορισμό αναπληρωτών των εκπροσώπων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του δήμου Θεσσαλονίκης που συμμετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΣΘ, καθώς αρκετές φορές οι εκπρόσωποι αυτών των δύο φορέων απουσιάζουν χωρίς να προβλέπεται αναπλήρωσή τους.

ΠΗΓΗ


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου