Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019

Κεφαλογιάννης: Μεγάλα τα χρέη προς τον ΟΑΣΑ από τη χρήση μειωμένου εισιτηρίου

Ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης απάντησε σε ερώτηση της βουλευτού του ΜΕΡΑ 25 κας Σοφίας Σακοράφα με θέμα τη μείωση της τιμής του εισιτηρίου των αστικών συγκοινωνιών.

Στην απάντηση περιλαμβάνονται στοιχεία του ΟΑΣΑ για την πορεία των εσόδων της ΟΣΥ και της ΣΤΑΣΥ, πριν και μετά την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. 

Ενδεικτικά, το 2018 η απαίτηση του ΟΑΣΑ από τα Υπουργεία, βάσει των πραγματικών στοιχείων μετακίνησης ανά κατηγορία δικαιώματος, όπως προκύπτει από τη χρήση της προσωποποιημένης κάρτας, ανήλθε στο ποσό των 120εκ. €, εκ των οποίων καταβλήθηκαν στον Όμιλο μόνο 39εκ. €. Δηλαδή οφείλονται περί τα 81εκατ.ευρώ, μόνο για το 2018.

Από τα οικονομικά δεδομένα προκύπτει ότι η αύξηση των συνολικών εσόδων της ΟΣΥ και της ΣΤΑΣΥ το 2018 έναντι του 2017, που επικαλείται η βουλευτής, οφείλεται σε αύξηση της επιχορήγησης και όχι σε αύξηση από πωλήσεις λόγω του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Μάλιστα, στις κάρτες υπάρχει σημαντική μείωση πωλήσεων, όπως φαίνεται στον σχετικό πίνακα.

Όπως επισημαίνεται και στην απάντηση, το γεγονός οφείλεται, μεταξύ άλλων, στην ασκούμενη πολιτική της προηγούμενης Κυβέρνησης και των Διοικήσεων των Φορέων αυτών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη δωρεάν ή μειωμένο κόμιστρο μετακίνηση συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων, χωρίς την απόδοση των αντίστοιχων κονδυλίων από τα αρμόδια Υπουργεία. 0 comments:

Δημοσίευση σχολίου