Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019

ΣΤΑΣΥ: Έδωσε με πέντε διαφορετικές αναθέσεις στο ίδιο πρόσωπο έργο 65.000 ευρώ τρεις ημέρες πριν τις εκλογές

Ο διευθύνων σύμβουλος των Σταθερών Συγκοινωνιών Γιώργος Θωμόπουλος ενέκρινε λίγα 24ωρα πριν από τις εθνικές εκλογές την πληρωμή σε συγκεκριμένο δικηγορικό γραφείο ποσού 65.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ, για νομικές υπηρεσίες που παρείχε στον Οργανισμό

Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για τις διευθετήσεις που έκανε ο επιλεγμένος και διορισμένος από τον Σύριζα, τον Αύγουστο του 2016, διευθύνων σύμβουλος των Σταθερών Συγκοινωνιών (ΣΤΑΣΥ) κ. Γιώργος Θωμόπουλος, λίγα 24ωρα πριν από τις εθνικές εκλογές.

Ενώ η ΣΤΑΣΥ έχει οργανωμένη νομική υπηρεσία εσωτερικά, ο κος Θωμόπουλος ενέκρινε την πληρωμή σε συγκεκριμένο δικηγορικό γραφείο ποσού 65.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ, για νομικές υπηρεσίες που παρείχε στον Οργανισμό.

Από τα στοιχεία που αποκαλύπτει το protothema.gr ο κ. Θωμόπουλος, (ο οποίος παραμένει μέχρι και σήμερα στη θέση του), στις 5 Ιουλίου 2019, δύο ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές, όπου ο Σύριζα έχασε από τη Νέα Δημοκρατία, υπέγραψε ούτε μια ούτε δύο αλλά πέντε! αποφάσεις ώστε το δικηγορικό γραφείο να εισπράξει χρήματα για παροχή νομικών υπηρεσιών.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα έγγραφα, στις 5 Ιουλίου 2019 ο κ. Θωμόπουλος ανέθεσε στο δικηγορικό γραφείο την «παροχή νομικών υπηρεσιών για διάφορα θέματα της ΣΤΑΣΥ ΑΕ» με συνολικό κόστος 4.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ. 

Την ίδια ημέρα ανέθεσε στο ίδιο γραφείο την «παροχή νομικών υπηρεσιών για διάφορα θέματα της ΣΤΑΣΥ ΑΕ» με συνολικό κόστος 9.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ. 

Με επιπλέον συνολικό κόστος 19.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ, ανατέθηκε στο ίδιο δικηγορικό γραφείο η παροχή νομικών υπηρεσιών «για υποστήριξη και εξασφάλιση της συμμετοχής της ΣΤΑΣΥ ΑΕ στο κοινοπρακτικό σχήμα του έργου LRT Ιερουσαλήμ». 

Και πάλι στις 5 Ιουλίου 2019, ο κ. Θωμόπουλος ανέθεσε στο ίδιο δικηγορικό γραφείο την «παροχή νομικών υπηρεσιών για την υποστήριξη και εξασφάλιση της συμμετοχής της ΣΤΑΣΥ ΑΕ στο Διεθνή Διαγωνισμό για τις γραμμές Τραμ στην Ιερουσαλήμ» με συνολικό κόστος 13.500 ευρώ πλέον ΦΠΑ. 

Ενώ επιπλέον 7.500 ευρώ πλέον ΦΠΑ ήταν το συνολικό κόστος της ανάθεσης που υπογράφτηκε και αυτή στις 5 Ιουλίου 2019, δυο ημέρες πριν από τις εκλογές, για την «παροχή νομικών υπηρεσιών για υποστήριξη και εξασφάλιση της συμμετοχής της ΣΤΑΣΥ ΑΕ στο Διεθνή Διαγωνισμό για το Μετρό στο ΤΕΛ ΑΒΙΒ». 

Επίσης υπάρχει και μια απόφαση για ανάθεση νομικών υπηρεσιών για διάφορα θέματα της ΣΤΑΣΥ ΑΕ στο ίδιο δικηγορικό γραφείο με συνολικό κόστος 12.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ που υπογράφτηκε στις 16 Ιουλίου 2019.

Να υπενθυμίσουμε ότι, όσον αφορά τα έργα στο Ισραήλ και τη συμμετοχή της ΣΤΑΣΥ τόσο στο διεθνή διαγωνισμό για το μετρό στο Τελ Αβίβ όσο και για τις γραμμές του τραμ στην Ιερουσαλήμ αλλά και για το κοινοπρακτικό έργο LRT στην Ιερουσαλήμ υπήρχαν έντονες αντιδράσεις από το εσωτερικό του Σύριζα. 

Μάλιστα τον Μάρτιο του 2019, 20 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό Υποδομών, εκφράζοντας τη διαφωνία τους σε συμμετοχή της ΣΤΑΣΥ σε διεθνή διαγωνισμό για το τραμ της Ιερουσαλήμ. 

Οι βουλευτές που υπέγραφαν την ερώτηση, ανάμεσά τους ο γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του κόμματος, Πάνος Σκουρλέτης, ο Νίκος Φίλης, η Τασία Χριστοδουλοπούλου και ο Θοδωρής Δρίτσας, ζητούσαν να μάθουν «εάν έχει διερευνηθεί κατά πόσο οι Παλαιστίνιοι κάτοικοι της Ιερουσαλήμ, υποδέχονται θετικά αυτά τα συγκοινωνιακά έργα». 

Τότε ο διαγωνισμός αυτός λόγω και των παρεμβάσεων των βουλευτών του Σύριζα είχε άδοξο τέλος για τη ΣΤΑΣΥ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ το δικηγορικό γραφείο στο οποίο ανέθεσε ο κ. Θωμόπουλος την παροχή νομικών υπηρεσιών ανήκει στην κα Μαρία Γρατσία η οποία σε επικοινωνία που είχε μαζί της το Θέμα ανέφερε ότι «λόγω προσωπικών ζητημάτων είχα αμελήσει να κόψω τα τιμολόγια για τις νομικές υπηρεσίες που παρείχα στη ΣΤΑΣΥ ΑΕ από τις 5 Δεκεμβρίου 2017 έως και 24 Μαίου 2019. 

Μάλιστα λόγω του ότι είχαμε εκλογές και επειδή φοβήθηκα μη χάσω τα χρήματά μου και επειδή είχα αμελήσει 1,5 χρόνο τιμολόγησα τον περασμένο Ιούλιο». Η κυρία Γρατσία εξήγησε ότι το έργο των νομικών υπηρεσιών ήταν απευθείας ανάθεση στην ίδια από τον διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Γιώργο Θωμόπουλο.

Σύμφωνα με στοιχεία όμως η πραγματικότητα είναι λιγάκι διαφορετική αφού στις 25 Ιουνίου 2018 υπήρξε και άλλη πληρωμή του δικηγορικού γραφείου της κας Γρατσία για την παροχή νομικών υπηρεσιών με συνολικό ποσό 15.976,02 ευρώ με ΦΠΑ (πέραν των 65.000 που αναφέρθηκαν πιο πάνω). 

Ενώ και στις 5 Ιουλίου του 2018 είχε ανατεθεί από τον κ. Θωμόπουλο η «εκπροσώπηση της ΣΤΑΣΥ ΑΕ για παράσταση ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών κατά την εκδίκαση αγωγής» με συνολικό κόστος 204 ευρώ πλέον ΦΠΑ.

Σύμφωνα με τις εγκρίσεις πληρωμής το δικηγορικό γραφείο εισέπραξε το συνολικό ποσό των 67.600 με ΦΠΑ στις 21 Αυγούστου 2019 και στις 10 Οκτωβρίου 2019 για τις αναθέσεις που έγιναν δυο ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές.

Ακόμη ένα αξιοσημείωτο στοιχείο είναι το γεγονός ότι η συγκεκριμένη δικηγόρος έχει στενή συγγενική σχέση με επιχειρηματία του οποίου η βουλγάρικη εταιρεία «OLSUMΥποκατάστημα Ελλάδας» έλαβε από τις Σταθερές Συγκοινωνίες στις 9 Νοεμβρίου 2018 το ποσό των 53.848, 24 ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση του συστήματος τεχνητού φωτισμού στο Σταθμό Σεπολίων της γραμμής 2.

Την απόφαση για το συγκεκριμένο έργο και ύστερα από την κατακύρωση του διαγωνισμού ΤΔ-116/17 είχε υπογράψει επίσης ο κ. Γιώργος Θωμόπουλος στις 9 Νοεμβρίου 2017.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Θωμόπουλος είχε δώσει επίσης με ανάθεση το έργο για την «αναδιάρθρωση - αναβάθµιση - εµ̟πλουτισµό̟ περιεχοµένου» του εταιρικού ιστότο̟που της ΣΤΑΣΥ ΑΕ στις 4/7/2019, δηλ. 3 μέρες πριν τις εκλογές, το οποίο ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί, παρόλο που το έργο έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί τέσσερις μήνες μετά. 0 comments:

Δημοσίευση σχολίου