Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019

Τραμ: Η γραμμή Νέος Κόσμος - Σύνταγμα μπαίνει ξανά σε λειτουργία

 Στην άρση της διακοπής της λειτουργίας του τραμ, στο τμήμα από τον Νέο Κόσμο έως το Σύνταγμα, η οποία ισχύει εδώ και περίπου έναν χρόνο (από τον περασμένο Οκτώβριο), προσανατολίζεται να προχωρήσει εντός του φθινοπώρου το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, το οποίο θέτει το ζήτημα ψηλά στην ατζέντα με βασικό επιχείρημα ότι η μη κυκλοφορία του μέσου στο συγκεκριμένο τμήμα ουσιαστικά ακυρώνει την ύπαρξή του.

Πηγές του υπουργείου σημειώνουν ότι δεν τίθενται ζητήματα στατικότητας ή διάρκειας ζωής του έργου, τονίζοντας ότι οι απαιτούμενες παρεμβάσεις δεν διαφέρουν πολύ από τη συντήρηση των περισσότερων γεφυρών στην Ελλάδα και μπορούν να γίνουν ακόμα και εν λειτουργία του μέσου, με προτεραιότητα όμως την ασφάλεια του επιβατικού κοινού. 

Οι ίδιες πηγές,αναφερόμενες στη διακοπή της κυκλοφορίας, κάνουν λόγο για «σχεδιαστική και επιχειρησιακή τρέλα».

Σημειώνουν επίσης ότι στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει δεν έχει ολοκληρωθεί κάποια αποκατάσταση, καθώς δεν προχώρησε ούτε η προγραμματική σύμβαση με την ΕΥΔΑΠ, η οποία σχεδιαζόταν να συμμετάσχει έχοντας την τεχνογνωσία και την πείρα από υπόγεια έργα με ύδατα.

Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν αμέσως μετά την τεχνική έκθεση που θα ετοιμαστεί ύστερα από σύσκεψη που θα γίνει τον Οκτώβριο στο υπουργείο με τη συμμετοχή της Αττικό Μετρό και της ΣΤΑΣΥ (εταιρεία λειτουργίας του τραμ) και σε συνεννόηση με όλους τους συναρμόδιους φορείς. 

Στη σύσκεψη θα γίνει ανασκόπηση όλων των κινήσεων που έχουν προηγηθεί και θα ακολουθήσει η σύνταξη οριστικής τεχνικής έκθεσης, από την οποία θα προκύπτει εάν και πότε μπορεί να επανακυκλοφορήσει το τραμ στο συγκεκριμένο τμήμα.

Άλλωστε, σε πρόσφατες δηλώσεις του και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, ανέφερε ότι στο υπουργείο ήδη επεξεργάζονται τις βέλτιστες λύσεις και δεσμεύτηκε ότι «το τραμ θα επιστρέψει το συντομότερο δυνατόν. 

Πολύ σύντομα θα ανακοινώσουμε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα». Προσέθεσε, μάλιστα, ότι «δεν είναι δυνατόν ένα μέσο μαζικής μεταφοράς να μην πηγαίνει στο κέντρο της πόλης». 0 comments:

Δημοσίευση σχολίου